Yentl

Yentl, de tweelingzus van Fabienne uit Over Mijn Lijk: ‘Ik wilde haar niet loslaten’

Drie tot zes maanden. Dat gaven de artsen Yentls (23) tweelingzus Fabienne in 2017, nadat een agressieve tumor achter haar oog was ontdekt. Vorig jaar overleed ze.

Fabienne deed mee aan het programma Over Mijn Lijk, waarin Tim Hofman vijf ongeneeslijk zieke jongeren volgt.

Plotselinge opleving

“In haar laatste week lag ze in bed in de woonkamer bij mijn ouders. We hebben twee hondjes, waar ze idolaat van was, en die weken niet van haar zijde. Ze lagen in een mandje te waken over haar. Ze kon eigenlijk niets meer en sliep het grootste deel van de dag.

Ik zou met haar twee beste vriendinnen koffiedrinken op een terras in het bos. Ik stond al met mijn jas aan toen ik haar opeens hoorde vragen: ‘Waar ga je naartoe?’ Ik was verrast dat ze opeens toch wakker was, vertelde wat ik ging doen en vroeg of ze mee wilde. ‘Ja! Ik ga mee,’ zei ze. Dus zij in haar rolstoel, de auto in en daar gingen we. Daar hebben we nog even kunnen genieten van het zonnetje, het bos en elkaar. Dat was zo fijn, die onverwachtse opleving. Het gebeurt vaker, maar ik wist het niet. Heel even hoopte ik toen dat het nog goed zou komen.”

Verkeerde kant op

“Maar snel daarna sloeg het om. Ze had veel pijn, dat was de hel voor haar. Ik sliep naast haar, en hoorde haar soms schreeuwen van de pijn. Dan diende ik pijnmedicatie toe, hopend dat het zou zakken. Je voelde aan alles dat het de verkeerde kant op ging. Tot ze zelf zei: ‘Dit is het moment.’ Dat was moeilijk. Ik wilde haar niet loslaten, maar ik wist dat ik moest. Voor haar. Ik wilde dat zij waardig zou gaan, en dus probeerde ik mijn eigen verdriet opzij te zetten.

Ik belde de huisarts, die haar palliatieve sedatie toediende. Mijn tweelingzus overleed op 26 mei 2019, terwijl ik naast haar lag. Ik wilde tot haar allerlaatste adem bij haar blijven. Fabienne was pas 22.”

Altijd bij me

“Na haar overlijden heeft ons hondje Bloom een week lang gehuild op de plek waar Faabs bed stond. Faabs hondje Teddy heeft de eerste tijd alleen maar boven gezeten. Zelf hoor ik nu, ruim een jaar na haar overlijden, nog steeds in mijn gedachten haar stem. Ik vind het fijn dat ze op die manier nog altijd bij me is. Ik weet wat ze vindt, hoe ze dacht en hoe zij zou handelen. Dan hoor ik haar zeggen: ‘Yent, gewoon doen!’ Ik ben nog steeds zo trots op haar.”

Lees het volledige interview met Yentl in Vriendin 38.

Lees ook: Tim Hofman over Fabienne: ‘Het duurde even voordat ik de beelden kon terugkijken’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Anoniem
    Coby
    Ik heb het programma gevolgd erg in druk weekend En iedereen bleef ook zo positief En fabienne wat was zei een mooie meid altijd maar lachen Zo jammer zo jong allemaal zo onterrecht
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen