Gezond & mooi

Weet wat je eet! Snelcursus etiketten scannen

Weten wat je eet? Lees dan niet alleen de verpakking, maar ook het etiket. Daar vind je de allerbelangrijkste info. Al is die soms lastig te ontcijferen. Tijd voor een spoedcursus.

Zoek de framboos
Op allerlei manieren proberen fabrikanten je te verleiden hun producten te verkopen, zoals mooie plaatjes of uitnodigende kreten als ‘ambachtelijk’. Daarom wordt door voedselwaakhond Foodwatch elk jaar het Gouden Windei uitgereikt: de prijs voor het meest misleidende product. Afgelopen jaar ging de superfruitmix van Healthy People er met de titel vandoor. Het sap met blauwe bes en framboos bevat slechts twaalf procent aan blauwe bessen en één procent framboos. Wat er dan wel inzit? Voornamelijk appels en druiven: fruitsoorten die veel goedkoper zijn. En hoewel de verpakking een ultragezonde uitstraling heeft, zitten er in het drankje meer suikers dan in cola. Voorkomen dat je wordt gefopt? Lees altijd het etiket. Op de verpakking mag de fabrikant nog een beetje flexibel met de waarheid omgaan, maar op het etiket moet er transparantie zijn over wat er precies inzit. 

Overgevoelig?
Het meest ‘beruchte’ E-nummer is de smaakversterker E621, die wordt bijvoorbeeld in chips en bouillonblokjes gebruikt. Sommige mensen beweren er overgevoelig voor te zijn, maar geen enkele wetenschappelijke onderzoek heeft dat tot nu toe bewezen. 

Kijk voor nog meer tips over etiketten scannen in Vriendin 12

Foto: Dreamstime

Reageer op dit artikel