Persoonlijke verhalen

Roos: ‘Mijn buurman bleek mijn droomman, maar was, net als ik, bezet…’

Roos (30) en Johan waren nog volop aan het klussen in hun nieuwe huis, toen buurman Bas (42) aan Roos vertelde over zijn huwelijkscrisis. Ze werden steeds closer. “Ik vond hem leuker dan leuk, maar ja: Bas was getrouwd, had een kind en ik had een relatie…”

Roos: “Vijf jaar geleden zat ik in een nogal onstuimige relatie met Johan. Ik leerde hem kennen via een wederzijdse vriendin. Amper een half jaar na onze ontmoeting kochten we samen een huis. Dat was niet helemaal de bedoeling. Eigenlijk zou hij een appartement kopen, ik eerst op reis gaan door Azië en pas daarna bij hem intrekken. Op die manier konden we rustig kijken hoe onze relatie zich zou ontwikkelen.

Maar toen Johan op de vrijstaande woning stuitte, was hij zo enthousiast, dat hij mij meenam in dat gevoel. Het was een opknapper, maar stond in een geweldige buurt, in een soort villawijk. Door de slechte staat van het huis was het gunstig geprijsd. Wij zijn allebei handig, na een verbouwing zou het in waarde stijgen en bij een eventuele verkoop veel meer geld opbrengen. Enige nadeel: Johan kon het op alleen zijn salaris niet kopen, we moesten het samen kopen. Ik stemde toe, maar niet van harte. Mijn intuïtie zei: dit gaat te snel, ik weet helemaal niet of wij bij elkaar passen en of we het wel redden samen. Toch gingen we ervoor. Huurhuizen zijn er niet te krijgen in ons dorp en dit was een buitenkansje, dat besefte ik wel.”

Lees ook: Diane: ‘Ik heb gevoelens voor mijn buurman’

Leuke klik

“Dat we naast Bas en zijn vrouw kwamen te wonen, vond ik wel grappig. Ik kende Bas en zijn familie al jaren. Zijn vader is jarenlang mijn hockeytrainer geweest en ik kende zijn hele familie van de sportvereniging. Maar veel verder dan ‘hallo’ en ‘hoe gaat het?’ ging ons contact toen niet. Hij en Marlies waren een aardig stel met een dochter van destijds acht jaar. In de anderhalf jaar dat we naast elkaar woonden, heb ik geen seconde gedacht dat wij weleens verliefd op elkaar konden worden, laat staan ooit een setje zouden vormen. Niet alleen omdat we twaalf jaar schelen; ik zag hem gewoon puur als mijn buurman met wie ik af en toe een praatje over het hek maakte of soms samen een kop koffie dronk.

Ongeveer een jaar nadat Johan en ik er waren komen wonen, kwam Bas op een avond naar ons toe: hij vertelde dat het niet goed ging tussen hem en Marlies. Hun huwelijk verkeerde in een crisis en ze twijfelden of ze niet beter konden scheiden. Daarna waaide hij steeds vaker aan om zijn verhaal kwijt te kunnen. Meestal vertrok Johan meteen, zodra hij Bas zag aankomen. Het liefdesleven van de buren interesseerde hem niet zo. Ik vond het fijn Bas te steunen. Met hem had ik sowieso altijd al een leuke klik, beter dan met Marlies, zij was altijd wat afstandelijker geweest.”

Lees ook: Tessa: ‘Mijn buurman mishandelt zijn vrouw en ik durf niks te doen’

Dit mocht niet

“Bas zat steeds vaker aan mijn keukentafel om zijn hart uit te storten, we voerden steeds diepere gesprekken en werden steeds closer. Nooit heb ik amoureuze bedoelingen gehad. Maar ondertussen begon ik hem wel steeds leuker te vinden. Hij was zoveel warmer dan Johan, en een harde werker. Bovendien toonde hij echte interesse in mij. Ik merkte dat hij me van slag bracht. Mijn onderbuik vertelde dat ik hem leuker vond dan leuk. Maar ik drukte dat gevoel weg. Hij was getrouwd, had een kind. Ik had een relatie. Dit kon en mocht niet. Maar zeker nadat we elkaar een keer spontaan een kus gaven, sloegen de vlammen me uit. Ik was er dagen van in de war.

Ik moedigde Bas aan zijn huwelijk te redden. Raadde hem relatietherapie aan en samen met Marlies op vakantie te gaan om zo te kijken of er toch niet nog genoeg liefde was om samen verder te kunnen. Een scheiding was immers zo definitief. Bas volgde mijn advies op, boekte twee weken Griekenland voor het hele gezin. Maar dat haalde niets uit. Ze volgden nog twee sessies bij een mediator en vervolgens klapte hun huwelijk alsnog. Op Sinterklaasavond – idee van Marlies – vertelden ze samen aan hun dochter dat ze zouden gaan scheiden. Marlies bleef achter in het huis, Bas vertrok eerst naar zijn ouders en kocht daarna een eigen appartement.”

Lees verder in Vriendin 38.

Tekst: Joan Makenbach. Om privacyredenen zijn alle namen veranderd, de echte namen zijn bekend bij de redactie.​​​​​​

Reageer op dit artikel