Tessa: ‘Mijn buurman mishandelt zijn vrouw en ik durf niks te doen’

Al een tijdje vermoedt Tessa (31) dat er sprake is van huiselijk geweld bij haar naaste buren Karin (39) en André (39). Toch durft ze hier niets aan te doen. ‘Ik ben zo bang dat ze ontkennen en me met de nek aankijken.’ “In principe ben ik erg van ‘leven en laten leven’. Ik stoor me…

Al een tijdje vermoedt Tessa (31) dat er sprake is van huiselijk geweld bij haar naaste buren Karin (39) en André (39). Toch durft ze hier niets aan te doen. ‘Ik ben zo bang dat ze ontkennen en me met de nek aankijken.’

“In principe ben ik erg van ‘leven en laten leven’. Ik stoor me niet snel aan een jankende kat of kind, trommelende wasmachine of opgevoerde brommers door de straat. De eerste keer dat ik echt overlast ervaarde, woonde ik er net een paar weken. Karin en André vierden een feestje. Ze hadden mij van tevoren niet gewaarschuwd, dus ik schrok me rot toen ik om 1.00 uur ’s nachts gewekt werd door keiharde hiphopmuziek. Niet alleen de muziek stond op standje honderd, ook werd er door de feestgangers veel naar elkaar geblèrd. Ik twijfelde nog of ik even zou bellen, maar ik had geen zin in burengedoe of in Rijdende Rechter-praktijken, dus ik heb mijn koptelefoon opgezet om zo het geluid iets te dempen. Ik probeerde weer te slapen, maar lag tot vijf uur wakker.

Oordoppen tegen het gegil
De volgende morgen kwam Karin naar me toe: ‘Sorry buuf, van ons feestje gister. We vierden dat onze zoon zijn diploma had gehaald.’ Voortaan zou ze me van tevoren inlichten, beloofde ze. Dat gebeurde niet. Twee weken later was er ’s nachts weer veel rumoer en klonk er harde muziek. Maar ik hoorde ook akelig en paniekerig gegil. Het was overduidelijk dat het nu geen feest was, het leek eerder op een uit de hand gelopen ruzie. Weer zat ik rechtop in mijn bed. Ik hoorde André schelden en daarna Karin hard huilen. Ook leek het alsof ergens mee werd gegooid.

Ik wist niet wat ik doen moest. Door deze herrie heen slapen lukte met geen mogelijkheid. Eigenlijk wilde ik helpen, maar ik wist niet goed waarmee. Ik liep ijsberend door mijn slaapkamer. Na een kwartier verstomde de ruzie en was het even stil. Niet lang erna hoorde ik Karin weer gillen, maar dit was een ander soort kreet. Dit leek eerder op seks. Goedmaakseks? Ook de volgende dagen hoorde ik hard gekreun door de muur die onze slaapkamers van elkaar scheidde. Ik vond het gênant en sliep met oordoppen in, maar het was in elk geval beter dan de ruziegeluiden die ik gehoord had.”

Ik ving soms letterlijk op hoe André zijn vrouw uitschold voor ‘hoer’ of ‘bitch’

Durf geen confrontatie aan
“In die tijd kreeg ik een relatie met Arvid. Hij sliep regelmatig bij mij, maar ik was altijd op mijn hoede als we vreeën. Als ik de buren bijna woordelijk kon verstaan, dan was dat andersom natuurlijk ook het geval. En omdat het er bij ons in bed best wild aan toe kon gaan, probeerde ik me zo veel mogelijk in te houden; ik vond het ongemakkelijk als de buren mij zouden kunnen horen.

Na een paar maanden namen de seksgeluiden aan de andere kant van de muur af, maar kreeg ik steeds meer mee van de heftige woordenwisselingen die Karin en André hadden. Vooral later op de avond namen de ruzies in heftigheid toe. Ik ving soms letterlijk op hoe André zijn vrouw uitschold voor ‘hoer’ of ‘bitch’. Steeds vaker werd er ook met spullen gesmeten. Ik hoorde het geluid van brekend glas of porselein, soms echt een doffe dreun. Het leek alsof hij of zij (dat weet ik niet precies) in korte tijd al hun serviesgoed stukgooide.”

Lees het hele verhaal van Tessa in Vriendin 15.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Gelukkig Huisvrouw
  Als praten met de buren niet helpt schakel dan de wijkagent in. Wij hebben er jaren lang last van gehad en uiteindelijke meerdere keren de politie gebeld. Als het huurhuizen zijn dan de woningbouw er wellicht ook iets mee doen. Succes het is een lange weg die je moet gaan.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Paula
  Probeer met je buurvrouw te praten. Bang om met de nek aangekeken te worden moet geen excuus zijn. Veel mensen doen alsof ze van niets weten maar als jij het niet aangeeft, wie dan wel?
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen