De naam die ik voor mijn baby bedacht, werd gestolen

De naam die ik voor mijn baby bedacht, werd gestolen

Een naam die je aan je kind geeft moet aan alle kanten kloppen. Als je de droomnaam hebt gevonden, is het op z’n zachtst gezegd flink balen als iemand er met die naam vandoor gaat.

Een naam die je aan je kind geeft moet aan alle kanten kloppen. Als je de droomnaam hebt gevonden, is het op z’n zachtst gezegd flink balen als iemand er met die naam vandoor gaat.

In Vriendin 18 vertelt Sarai (30) haar verhaal. Haar naam werd tot twee keer toe ingepikt. Sarai had al sinds haar vijftiende een naam voor haar toekomstige zoon.

Maar Sarai is niet de enige, verschillende Vriendin lezeressen deelden hun verhaal. Maar soms weet je niet eens van elkaar dat je dezelfde naam in gedachte hebt, moeten we dit dan zien als iets positiefs?

Jessica: “Ik had Jasmijn altijd op nummer één staan, daar ging mijn schoonzus mee vandoor. Julia was mijn nummer twee naam, en daar koos mijn andere schoonzusje voor!”

Caroline: “Ik had Ella al een tijd op mijn lijstje staan, maar mijn nieuwe nichtje heet nu Ela. Ze wist trouwens van niets, maar goed… Wij hebben wel vaker dat we toevallig precies hetzelfde denken.”

Geke: “Ik was zwanger van mijn eerste kindje en we gingen naar Turkije voor een relaxte vakantie. We hadden wat mensen leren kennen in het hotel en we ondernamen een boottocht samen. Op de boot kwamen we erachter dat de schipper David (in het Arabisch) heette, het kleinkind van een wat ouder stel David heette en het kleine manneke dat mee was met zijn jonge ouders tijdens de boottocht ook David heette. De vrouw die iets langer zwanger was dan ik noemde haar kindje, zo ontdekten we later, David en wij ook! #DeDavidBoot."

Marieke: “Wij hebben twee zoons. Ik vertelde mijn schoonzus dat Maarten Tessa zou hebben geheten als hij een meisje was geweest. Een jaar later kreeg zij een Tessa. Vernoemd volgens haar, maar dat vond ik echt niet zo leuk.”

Sanne: “Wij zijn nu zwanger en hebben al een naam gekozen. Nou is er alleen een paar huizen verderop bij kennissen ook een zoon geboren met bijna dezelfde naam! Wij zijn over drie maanden uitgerekend dus ik weet nog niet hoe ze reageren. Wij gaan de naam niet veranderen, hij wordt naar de overleden oom van mijn man vernoemd. Vorig jaar hebben we een dochter gekregen. Zij zou die naam al krijgen als ze een jongen zou zijn. Helaas is ze overleden aan een hartstilstand…”

Jedidjah: “Ik had vroeger een penvriendin met dezelfde naam. Ook niet geheel toevallig want onze moeders kenden elkaar van het sporten. Maar ik noem het liever 'geïnspireerd' dan 'gestolen'. Het is een teken dat de naam dus ook anderen aanspreekt!”

Femma: “Uit mijn huwelijk van 28 jaar zijn drie kinderen geboren. Onze jongste zoon hebben we de naam Jacco gegeven. Vlak na zijn geboorte kregen we vrienden op bezoek, waarvan de vrouw hoogzwanger was. Zij vroegen of wij het goed vonden dat zij hun kindjes, als het een jongetje zou zijn, Janco mochten noemen. Ze vonden het zoveel op Jacco lijken… Ik vond het netjes dat ze dat vroegen. We vonden het niet echt leuk, maar hebben wel toegestemd. Immers, wie zijn wij? Zij kregen een jongen en noemden hem Janco. De jongens kwamen bij elkaar in de klas! Deze vrienden kregen een aantal jaren later weer een jongen. En tot onze grote verbazing gaven ze deze zoon de naam Timon. Onze middelste zoon heet Timo. Ze hebben het er met ons nooit over gehad… Dit voelde echt heel vervelend.”

Marjolein: “Toen ik zwanger was van de derde, kocht ik veel spullen nieuw. De spullen van de eerste twee doneerde ik aan een tienermoeder. Hoe ga jij je kindje noemen, vroeg ik. Olivier, zei ze. En jij? Valentijn, zei ik. Een paar maanden later kreeg ik het geboortekaartje. Geboren: Valentijn. Er is verder geen ellende door ontstaan. Ik heb het kind nooit meer gezien.”

Vertel jij jouw babynaam aan anderen, of doe je dit bewust niet omdat je hier nou juíst bang voor bent?

Lees ook het hele verhaal van Sarai in Vriendin 18. Vanaf nu in de winkels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • fb_100002913850970_
  Heel herkenbaar. Ik had een vriendin die haar beide dochters een naam gaf die klonken als de naam van mijn dochter. Fijn wanneer iemand de Namen van je kinderen mooi vind, maar om het na te doen als ze zo dicht bij je staan vind ik erg jammer. Kies wat je zelf erg mooi vind zonder je te laten leiden Door een ander.
  Beantwoorden
 • Rita Grotenhuis
  Rita Grotenhuis
  Ik riep vanaf mijn 18e dat als ik een dochter zou krijgen ze Danique zou heten. Toen mijn schoonzus een zoon kreeg noemden ze hem dani. Ik was boos en verdrietig tegelijk. Even later werd onze Danique geboren
  Beantwoorden
 • chantal1984
  chantal1984
  Tsja ik zie het totaal anders. Ik noem het geen namen stelen. Iedereen heeft zijn eigen smaak of voorkeur en als iemand 'jullie naam steelt' dan zal diegene dat heus niet bewust doen. Je gaat toch niet aan iedereen van te voren vragen wat ze van de naam vinden en of ze die naam misschien voor hun baby willen gebruiken? Je gaat toch niet iedereen mededelen dat jullie die naam eisen voor jullie baby en eisen dat hun niet die naam mogen gebruiken en ook geen naam die er op lijkt op de naam van jullie baby? Als ik een naam heb voor mijn baby dan blijf ik daar bij. Ook al word er een baby in mijn (directe) omgeving met die naam of bijna dezelfde naam geboren.
  Beantwoorden
 • fatie
  fatie
  Wat een gezeur over die namen ik ben het 100%eens met JEDIDJAH zo heb ik er ook altijd over gedacht. Wat erg dat je kunt zeggen dat vrienden hun tweede zoon zonder overleg Timon hebben genoemd ze hadden natuurlijk eerst toestemming moeten vragen
  Beantwoorden
 • fatie
  fatie
  Ik ben het 100% eens met JEDIDJAH zo heb ik er ook altijd over gedacht.Heel raar dat mensen zeggen ze hebben mijn naam gestolen. En heel zielig om te zeggen dat mensen die hun zoon Timon hebben genoemd , het niet eerst hebben overlegd, met wie hebben deze mensen overlegd toen zij hun zoon Timo hebben genoemd? Het is nou eenmaal zo dat er altijd mensen zijn met dubbele Namen, eigenlijk moet je trots zijn, teken dat jij een mooie naam hebt gekozen voor jou kind
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen