Voel je beter met Jin Shin Jyutsu

Eén minuutje je vinger vasthouden en je voelt je een stuk beter. Het klinkt als hocus pocus, maar het is Jin Shin Jyutsu, een oude Japanse geneeswijze.   ​Deze geneeswijze kun je makkelijk ­toepassen op ­jezelf.  De ‘kunst van het harmoniseren’ wordt het ook wel genoemd, want door ­simpelweg een vinger vast te houden (je hoeft niet…

Eén minuutje je vinger vasthouden en je voelt je een stuk beter. Het klinkt als hocus pocus, maar het is Jin Shin Jyutsu, een oude Japanse geneeswijze.  

​Deze geneeswijze kun je makkelijk ­toepassen op ­jezelf.  De ‘kunst van het harmoniseren’ wordt het ook wel genoemd, want door ­simpelweg een vinger vast te houden (je hoeft niet eens te ­knijpen) breng je de ­balans terug in de energiestroompatronen – zeg maar de ‘accu’ – van je lichaam. Welke vinger je vasthoudt, hangt af van je klachten. Elke vinger en ook je handpalm correspondeert ­onder andere met een emotie, twee ­organen en een weefsel. Het gaat dan niet om de organen of weefsels zelf, maar om de energiepatronen die ermee samenhangen.

Elk orgaan en weefsel heeft een eigen ­energie, ofwel ‘accu’. Klachten, zowel ­psychische als lichamelijke, kunnen ontstaan door een verstoring in één of meer van deze accu’s. Door de betreffende vinger zo lang als nodig vast te houden, herstel je de balans en kun je zelf klachten verhelpen.

Iedereen kan het
Jin Shin Jyutsu gaat er vanuit dat je de kennis om de methode toe te passen al in huis hebt. Dankzij deze ‘aangeboren wijsheid’ beschikt ieder mens over het vermogen om de energie­stromen in zijn lijf zelf weer in balans te brengen. Je kunt het dus niet echt ‘fout’ doen: als je goed naar je lijf luistert, merk je vanzelf hoe en hoelang je een vinger moet vasthouden.

Of je een vinger nu vijf, tien of twintig minuten vasthoudt, het is nooit ‘te veel’. Jin Shin Jyutsu kent geen regels, het gaat erom wat voor jou goed voelt. Hoe beter je jezelf en je lichaam kent, hoe beter je weet wat jij op een bepaald  moment nodig hebt.

Duim:
zorgen, maag, milt, huid

Wijsvinger:
angst, blaas, nieren, ­spierweefsel

Middelvinger:
woede, lever, galblaas, bloed

Ringvinger:
verdriet, longen, dikke darm, bindweefsel

Pink:
moeite, hart, dunne darm, botten

Handpalm:
vrede, middenrif, navel

Meer leren?
Wil je niet alleen jezelf, maar ook anderen leren helpen met Jin Shin Jyutsu? Dan kun je een cursus volgen. Kijk op www.jinshinjyutsu.nl. Hier vind je ook de gegevens van professionele beoefenaars, en meer informatie over Jin Shin Jyutsu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • fb_100006577474809_hanny.richtervanbuiten.7
    fb_100006577474809_hanny.richtervanbuiten.7
    Ga meteen even kijken, ben nieuwsgierig geworden.
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen