Dit zeggen jouw voeten over je gezondheid

Dit zeggen jouw voeten over je gezondheid

Bepaalde voetkwaaltjes kunnen veel meer betekenen voor je gezondheid. Zo kunnen veel klachten wijzen op diabetes. Maar daarnaast wijzen ze op nog meer ziekten.

Bepaalde voetkwaaltjes kunnen veel meer betekenen voor je gezondheid. Zo kunnen veel klachten wijzen op diabetes. Maar daarnaast wijzen ze op nog meer ziekten.

Koude voeten
Vrouwen hebben vaker last van koude voeten dan mannen. Een andere vetverdeling en hormoonspiegel zorgen voor dit verschil tussen mannen en vrouwen. Met dikke sokken of warme pantoffels kun je koude voeten tegengaan. Koude voeten kunnen ook een teken zijn van een slechte doorbloeding. Als je rookt, een hoge bloeddruk, diabetes of hartproblemen hebt, zul je dus sneller last hebben van koude voeten. Heb je er vaak last van, kun je dus naar andere oorzaken kijken. Ga eens langs de huisarts om je bloeddruk te controleren of stop met roken. Wie weet helpt dit bij jou!

Pijnlijke hiel
Iedereen heeft wel eens last van zijn voeten, vooral na veel wandelen of stilstaan. Als je hiel specifiek pijn doet, kan dit wijzen op een peesplaatontsteking. Deze ontsteking ontstaat door overbelasting, bijvoorbeeld door hardlopen of wandelen op slechte schoenen. Vooral ’s ochtends, bij lang stilstaan of stilzitten merk je pijn. Wanneer de spieren weer zijn opgewarmd neemt de pijn af. Vaak gaat deze ontsteking vanzelf over. Om minder last te hebben, is het belangrijk om je spieren goed op te warmen.

Horlogeglasnagels
Nagels met een bolling worden ook wel horlogeglasnagels genoemd. In sommige families komt dit voor, maar soms kan het ook een teken zijn van een slechte gezondheid. Zo komen ze onder andere voor bij mensen met long- en hartziekten, schildklierproblemen of darmaandoeningen. Als niemand in je familie er last van heeft maar jij wel, is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Opgezwollen voeten
Na een lange tijd staan, met warmte, tijdens een lange vliegreis of wanneer je zwanger bent, kunnen je voeten tijdelijk opzwellen. Er is dan niks aan de hand, maar mocht de zwelling aanhouden, dan is het belangrijk om dit in de gaten te houden. Opgezwollen voeten kunnen aangeven dat je een slechte doorbloeding, een traag werkende schildklier, een nierprobleem of een bloedpropje hebt. Ga dus langs de huisarts als je hier langere tijd last van hebt.

Kramp
Ken je dat? Je ligt te slapen en plotseling krijg je kramp in je voet. Dit doet vaak flink pijn, maar het heeft weinig te betekenen. Bijna iedereen heeft er weleens last van. Het komt vaker bij zwangere vrouwen en 65-plussers voor, omdat het te maken kan hebben met een tekort aan magnesium of vocht, vermoeidheid en de slaaphouding. Hoewel de meesten geen hulp zoeken bij deze vorm van spierpijn, kun je er wel iets aan doen. Laat je apotheek je eens adviseren over hydrokinine, een spierverslappend medicijn dat kramp vermindert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Van welk kwaaltje heb jij wel eens last?

 • petravdelst@hotmail.com
  petravdelst@hotmail.com
  Neem dan kruik mee naar bed. Tip als je last hebt van kramp kan het ook duiden op magnesium tekort. Dit was bij mij het geval
  Beantwoorden
 • Beerrtje
  Beerrtje
  Bedankt voor de tip! Ik doe ook altijd sokken aan in de winter als ik ga slapen :$
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen