Persoonlijke verhalen

Simone: ‘Ze paste niet alleen op de kinderen, maar ook op mijn man’

Een mooi huis, leuk werk, gezellige vrienden en twee dotjes van dochters: Simone (33) en Harm (34) hadden het goed voor elkaar. Tot Harm ineens wel erg veel interesse kreeg in Inge (19), hun oppas.

Simone: “We ontmoetten Inge op een ijskoude avond in oktober, nu bijna twee jaar geleden. Ze had gereageerd op ons oproepje voor een oppas. Het was echt een gezellig gesprek, het klikte meteen tussen ons. Inge vertelde dat ze een tussenjaar had, omdat ze na haar eindexamen nog niet goed wist wat ze wilde studeren. Ze had een paar maanden bij een supermarkt achter de kassa gezeten, maar dat vond ze saai. Ze werkte liever met kinderen, zei ze. Ze overwoog om het onderwijs in te gaan. Daar hebben we het nog een tijdje over gehad. Mijn ouders zitten ­allebei in het onderwijs en praten er altijd met veel plezier over. Zelf leek het me ook altijd wel leuk, maar ik koos uiteindelijk iets heel anders. Ik ben apothekersassistente bij de apotheek in het dorp verderop.”

Kennismaking

“Na een uurtje zeiden Harm en ik dat we graag wilden dat ze op onze dochtertjes kwam passen. Else was toen drie en Lotte een maand of vijftien. Het leek Inge ook superleuk, we maakten meteen een afspraak voor die vrijdag. Ze zou rond zes uur komen, dan kon ze kennismaken met de meisjes. Het sneeuwde flink die dag, vroeg voor de tijd van het jaar. Inge was daarom met de bus ­gekomen in plaats van met de fiets. Ze woonde in hetzelfde dorp als waar ik werk. ‘Ach Harm,’ zei ik, ‘breng jij Inge even naar huis. Het is maar een klein eindje en met die kou is het niet fijn om met de bus te gaan.’ Nooit gedacht dat ik daar zo’n spijt van zou krijgen.”

Lees ook: Angelique: ‘Als mijn man naar zijn werk is, komt zij stiekem langs’

Geen saaie ouders

“Voordat de kinderen kwamen, gingen Harm en ik vaak uit eten. We vonden het heerlijk om na het werk ergens op een terras een wijntje te drinken en dan iets te eten in een gezellig eetcafé. In het weekend kookte Harm graag uitgebreid. Soms voor ons tweeën, maar we ­nodigden ook vaak vrienden uit. Hij vond het heerlijk om ingewikkelde gerechten te maken. En ik moet zeggen: Harm is echt een goede kok. We wilden allebei heel graag kinderen, al twijfelde Harm soms weleens. ‘Siem,’ zei hij dan, ‘wat als we van die saaie ouders worden? Van die types die nooit meer sámen iets leuks doen?’ Dat was zijn doemscenario. We beloofden ­elkaar dat we minstens een keer per week samen op stap zouden gaan. En dat deden we: twee maanden na Elses komst gingen we naar een nieuw restaurant bij ons in het dorp.”

Nieuwe oppas

“Harms moeder wilde graag komen oppassen. Else was haar eerste kleinkind en ze was dol op haar. Het liefst kwam ze elke dag oppassen. Sinds Harms ­vader was overleden, liep ze een beetje met haar ziel onder de arm. Nu had ze weer een doel in haar leven. We konden altijd een ­beroep op haar doen, ook last minute. Dat vonden we superfijn. Helaas is mijn schoonmoeder twee jaar ­geleden getroffen door een beroerte. Ze kon niet meer zo veel en oppassen gaat natuurlijk helemaal niet meer. Vandaar dus die oproep voor een oppas…”

Lees ook: Patty’s vriend ging vreemd met meerdere vrouwen

Dol op Inge

“Else en Lotte waren meteen helemaal weg van Inge. Vooral Else was altijd opgetogen als Inge kwam, ze kroop dan dicht tegen haar aan en wilde haar alles laten zien. Ik vond dat alleen maar mooi om te zien. Want toen Harms moeder niet meer kon oppassen, ­realiseerde ik me hoe fijn het is om een betrouwbare oppas te hebben. Het was een soort gewoonte geworden dat Harm Inge naar huis bracht. Hij vond het niet verstandig om een jong meisje ’s nachts alleen naar huis te laten fietsen. En dat fietsen was ook goed voor zijn eigen gezondheid, lachte hij dan, met een hand wrijvend over zijn buik. Ik heb er nooit iets achter gezocht. Ook niet toen hij steeds wat langer wegbleef dan nodig was voor die drie kilometer. We hebben nog even staan kletsen, zei hij dan. Of hij had nog een drankje gedaan met haar ouders. Ik maakte me geen ­enkele zorgen.”

Verbijsterd en verdoofd

“Was ik te goed van vertrouwen? Ik weet het niet. Ik heb nooit in de gaten gehad dat er tussen hen iets broeide. Ik vond wel dat Harm steeds vaker vastgeklonken zat aan zijn telefoon, maar als ik daar iets van zei, antwoordde hij dat het nu even een drukke tijd op zijn werk was. Ik was dan ook ontzettend verbaasd, of eigenlijk verbijsterd toen ik Inges appje op Harms telefoon zag. Hij had zijn telefoon thuis laten liggen toen hij haar naar huis bracht. Omdat het zo’n warme avond was, had hij zijn jas uitgedaan. En waarschijnlijk was hij in de haast om Inge naar huis te brengen – nu weet ik: een nummertje te maken – zijn telefoon vergeten. Waarom weet ik niet, maar toen ik het toestel in zijn jas hoorde ­piepen, pakte ik hem. ‘Harm my man, dat was weer mmm’, las ik. Mijn hart stokte in mijn keel.”

In Vriendin 34 lees je meer van Simone’s verhaal.

Tekst: Ellen Leijser. Om privacyredenen zijn de namen veranderd, De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Reageer op dit artikel