Jeanette: 'Mijn man overleed, niemand wist dat we in scheiding lagen'

Kim: ‘Op vakantie in Spanje liet hij me in de steek’

Wat een heerlijke uitrustvakantie had moeten worden, liep met een domper af. Na een felle ruzie bleef Kim (33) alleen achter in hun vakantiehuis: “Ik kon geen kant op, maar alleen daar blijven was ook geen optie.”

Auto weg, hond weg, vriend weg

Kim: “Daar zat ik dan, moederziel alleen in ons fijne vakantiehuis, op tien minuten rijafstand van Barcelona, maar zonder vervoer. Auto weg, hond weg, vriend weg. Het enige wat ik had was mijn koffer met kleding, geld, mijn telefoon en paspoort. De avond ervoor hadden Marcel en ik vreselijke ruzie gekregen en hij was samen met onze hond in alle vroegte verdwenen. Ik dacht eerst nog: die komt wel terug. Hij rijdt een rondje om af te koelen en krijgt spijt.”

Geen bericht

“Ik vond het niet leuk, maar ben aan het zwembad gaan liggen lezen. Pas toen ik aan het einde van de dag nog niks had gehoord of gezien, maakte ik me zorgen. En toen ik om acht uur een appje kreeg van Marcel dat hij inmiddels in Frankrijk reed, besefte ik dat hij écht gevlogen was en niet meer zou terugkomen. Er zat niets anders op dan te kijken of ik een vliegticket naar Amsterdam kon boeken en een taxirit regelen naar de luchthaven.”

Lees ook: Renée verloor haar ongeboren tweeling tijdens een vakantie in Spanje

Met de auto

“Over de heenreis naar Zuid-Spanje hadden we drie dagen gedaan. Normaal pakten we altijd het vliegtuig, maar we hadden net een labradoodle pup aangeschaft en wilden met de hond op vakantie. Dus dat betekende relaxed rijden met veel stops, kronkelweggetjes in plaats van de snelweg en onderweg twee overnachtingen. Voor de eindbestemming had ik via Marktplaats vlak bij Barcelona voor drie weken een huis gehuurd met zwembad, waar onze hond Diesel heerlijk overdag in de schaduw kon liggen, terwijl wij allerlei uitstapjes konden maken.”

Oververmoeid op vakantie

“Tijdens de reis gedroeg Marcel zich gewoon gezellig. Wel was hij oververmoeid, hij kon zijn ogen bijna niet openhouden. Normaal is hij gek op autorijden, nu kroop ik steeds achter het stuur, zodat hij naast me kon slapen. Marcel werkt in de bouw en had in de weken ervoor lange dagen gemaakt en in zijn vrije tijd ook nog extra uren gemaakt voor een zakcentje op vakantie. Het had er ingehakt, merkte ik tijdens de reis, dus liet ik hem zijn rust pakken.”

Lees ook: Lisa verloor haar ouders door de MH17-ramp: ‘Troost is heel belangrijk’

Relaxte start

“Het dorp waar het vakantiehuis stond was helemaal uitgestorven, maar de woning lag prachtig. We keken uit op een sinaasappelboomgaard en het huis was super-de-luxe: twee slaapkamers, een badkamer, grote open woonkeuken en in de tuin een zwembad. De eerste dagen bleven we in en om het zwembad hangen, verlieten het huis alleen voor boodschappen. Marcel sliep veel, ik las twee boeken. Heel chill. Een heerlijke start van de vakantie. Helaas bleef dat niet zo.”

Spelletje

“Na vier dagen gingen we voor het eerst Barcelona in. Diesel bleef thuis. We bekeken bezienswaardigheden en gingen naar het strand. Op de boulevard klokten we sangria weg alsof het limonade was en gingen ons te buiten aan de tapas. Op onze vijfde avond besloten we een nachtclub op te zoeken. Terwijl we eerst nog iets aten op een terras, vroeg Marcel welke mannen ik nou het mooist vond. Ik had hem al een keer verteld dat ik vroeger viel op latino’s: Zuid-Europese types met donker, golvend haar. Nu zat hij mij – dacht ik – een beetje te plagen. Hij merkte op dat het hier dan een eldorado voor me was in Spanje met al die zongebruinde adonissen. Ik dacht dat het gekkigheid was, dus ik ging erin mee. Ik wees twee mannen aan die naast ons zaten en ik grapte dat ik met de linker best wel een beschuitje wilde eten. Mede door de glazen sangria begon ik een beetje te flirten met de man. Achteraf dom en onnadenkend, omdat ik wist dat Marcel jaloers was, maar op dat moment zag ik er geen kwaad in. Marcel bekende zelf ook ooit dat hij Chantal Janzen knap vindt, toen ik hem vroeg met welke bekende vrouw hij weleens seks zou willen hebben. Dit vond ik hetzelfde. Alleen ging de Spaanse man in op mijn flirt: hij lachte terug en maakte een overdreven kusgebaar. Waarschijnlijk is dat de druppel geweest, want ineens stond Marcel op en liep naar de bar toe om te betalen. Hij was woest! Hij sleurde me zowat van het terras af, naar de auto. Ik snapte niet waarom hij zo deed, dit was toch een geintje? ‘Joh, schat, ik ben hartstikke gek op jou!’ riep ik. ‘Jij bent mijn vent!’ Maar het haalde niets uit, hij was zwaar gepikeerd. Eenmaal in ons appartement ging hij buiten zitten bokken. Ik bleef zeggen dat ik van hem hield en vroeg wat er met hem was. Uiteindelijk deed hij zijn mond open: hij vermoedde dat ik vreemdging. Fantaseerde ik immers niet openlijk over seks met een ander? Toen was het mijn beurt om kwaad te worden. Normaal keek ik nooit naar andere mannen, maar Marcel had me uitgelokt. Ik wilde én had helemaal niemand anders. Maar wat ik ook zei, hij bleef overtuigd van zijn gelijk. Hij haalde er allemaal voorvallen van het afgelopen jaar bij als ‘bewijs’ voor mijn vermeende ontrouw. Als ik moest overwerken, was dat een excuus om het bed te delen met mijn ex-vriend. En die keer dat ik werd gebeld door een anoniem nummer en Marcel toevallig opnam en niemand iets zei? Dat was vast mijn minnaar geweest. Ik wist niet wat ik hoorde. Hoe kwam hij bij deze onzin? Boos ging ik naar onze slaapkamer. Ik zei: ‘Oké, geloof maar lekker wat je wilt geloven, maar jij bent niet goed bij je hoofd.’ Waarschijnlijk heeft dat hem het laatste zetje gegeven om de volgende ochtend in alle vroegte te vertrekken.”

Altijd onzeker

“Op dat moment waren Marcel en ik twee jaar samen. We woonden niet samen, maar het scheelde niet veel. Minstens vier nachten in de week sliepen we bij elkaar. De hond deelden we, al was Diesel voor het grootste deel van de tijd bij Marcel. Ooit waren we collega’s geweest, toen we allebei in de installatietechniek werkten. Hij als installateur, ik als receptionist. We konden het toen al goed vinden, maar hadden allebei nog een relatie. Na een paar jaar kwamen we elkaar tegen op een reünie. Toevallig allebei net vrijgezel, dus gingen we daten. Bij Marcel sloeg er meteen een vonk over, bij mij moest het verliefdheidsgevoel groeien. Ik vond hem wel ontzettend lief. Marcel is een harde werker, heel sociaal en verzorgend, dat vind ik leuke eigenschappen in een man. Dat ik niet meteen in vuur en vlam stond, heeft achteraf gezien voor een hoop onzekerheid gezorgd bij hem. Marcel kwam uit een problematische relatie: zijn ex-vriendin had het stelselmatig aangelegd met andere mannen. Hij was daardoor erg gekwetst en wantrouwend. Schijnbaar heeft Marcel altijd getwijfeld of ik wel echt van hem hield. Hij dacht dat ik hem misschien als een ‘reboundman’ zag, omdat mijn ex het plotseling had uitgemaakt. Mijn ex heeft altijd moeite gehad zich te binden en kwam er na een paar jaar achter toch liever als vrijgezel door het leven te gaan. Hij en ik gingen als goede vrienden uit elkaar. Marcel dacht dat ik nog stapelgek op hem was en direct naar hem zou terugkeren, als hij maar zou kikken. Onzin, ik wilde juist dolgraag met Marcel een toekomst opbouwen!”

Niet voor rede vatbaar

“Helaas voor ons deelde Marcel zijn onderbuikgevoelens niet met mij. Toen ik op dat terras de Spaanse mannen bejubelde, werd hij gek van jaloezie en zijn onzekerheid speelde weer op. Ineens kwam er een waterval aan beschuldigingen mijn kant op. Ook omdat hij zo vermoeid was, denk ik. Marcel was niet meer voor rede vatbaar en zelfs zo overtuigd van zijn gelijk, dat hij met hond en al wegvluchtte. Ik was echt in paniek toen ik merkte dat hij definitief weg was. Wat moest ik nu? Toen mijn ergste huilbui over was, ben ik op mijn telefoon gaan zoeken naar beschikbare vliegtickets. Ik ontdekte al snel dat ik zonder creditcard niet ver kwam en die lag nog thuis. Uiteindelijk heb ik ’s avonds om tien uur met het schaamrood op mijn kaken mijn zus gebeld en gevraagd of zij alsjeblieft voor mij een terugvlucht wilde boeken. Het voelde als een enorme afgang. Alsof ik een kleuter was die zijn moeder was kwijtgeraakt op het strand. Maar ik kon geen kant op. Alleen in het vakantiehuis achterblijven was ook geen optie. Alle lol was er af. En hoe kwam ik aan boodschappen zonder auto? In de verste verte was geen bus te vinden. Uiteindelijk vond mijn zus een vlucht voor de volgende dag twaalf uur en kon ik via de Nederlandse eigenaar van de vakantiewoning een taxi regelen naar de luchthaven van Barcelona. Twaalf dagen eerder dan gepland was ik weer thuis.”

Verklaring geëist

“We zijn nu een jaar verder. De relatie tussen Marcel en mij staat op een laag pitje. We zien elkaar in het weekend en als we Diesel aflossen. Helemaal met elkaar breken kunnen en willen we niet, maar bij allebei is iets stuk gegaan die vakantie. Niet lang nadat ik weer terug in Nederland was, ben ik bij Marcel langsgegaan en heb ik een verklaring van zijn rare, egoïstische gedrag geëist: oké, je kunt boos zijn, maar wat was dit voor kinderachtig gedoe? Had hij zich ook maar één tel druk gemaakt over hoe ik me alleen zou redden? Hoe ik moest terugreizen? Marcel had slechts beschaamd geknikt. Gezegd dat hij het allemaal in een roes had beleefd. Hij had spijt van zijn actie, vond het heel erg wat hij mij had aangedaan, maar had geen spijt van zijn woorden. Hij vermoedde nog steeds dat ik het niet zo nauw nam met de trouw en vond dat hij in zijn recht stond zo boos te worden. Ik kan niet uitleggen wat het met je doet als je vals wordt beschuldigd. In mijn wanhoop heb ik hem ál mijn WhatsApps laten lezen. Die van mij en mijn ex, zodat hij kon zien dat ik niet stiekem afspraken met hem maakte. Berichten tussen mij en andere mannen van wie hij vermoedde dat ze achter me aan zaten en we zijn samen door mijn Facebookcontacten gegaan. Bij welke vriend had hij zijn twijfels en waarom? Doordat ik nergens iets geks had staan, denk ik dat hij er wel van overtuigd is geraakt dat ik niet vreemdga.”

Hij doet zijn best

“Zijn vertrouwen in mij lijkt de laatste weken terug. Maar dat van mij in hem is geschaad. Ik had Marcel op een voetstuk staan. Hij was mijn lieve en vooral zachtaardige vriend. Door zijn wegrenactie en zijn beschuldigingen ben ik hem anders gaan bekijken. Als je echt van iemand houdt, laat je die toch niet in de steek?! Toch hoop ik dat we er samen uit komen. Marcel heeft hulp gezocht bij een psycholoog om over zijn wantrouwen heen te komen. Dat zijn ex vreemdging, wil niet zeggen dat ik dat ook doe. Ik snap dat hij beschadigd is, maar vind het niet eerlijk dat hij dat op mij projecteert. Hij is nu een keer of twintig bij de psycholoog geweest en ik merk dat hij echt zijn best doet te veranderen. Al met al hebben we tijd nodig dingen te verwerken. Een onderwerp als ‘vakantie’ of ‘Spanje’, blijft gevoelig. Ik ben deze zomer veertien dagen met mijn zus en haar gezin naar Fréjus geweest in Frankrijk, Marcel heeft een week door Nederland gefi etst met vrienden. Misschien dat we eind dit jaar nog een week samen naar Griekenland gaan. Maar eigenlijk durven we er allebei niet echt over te beginnen.”

Tekst: Joan Makenbach. Beeld: Unsplash Om privacyredenen zijn alle namen veranderd. De echte namen zijn bekend bij de redactie.​​​​​​

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Anoniem
  Truus lutgens
  Ik denk dat wantrouwen en jaloerzie dingen zijn die een relatie flink kunnen verzieken, daar helpt geen therapie aan, zal steeds om het hoekje komen kijken omdat hij beschadigd is door zijn vorige relatie zal heel lang duren en ik hoop voor u dat het slijt ben er bang voor, maar wens u veel geduld en kracht. Vrgroet. ,Truus.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Es
  Kap er toch mee.er zijn nu (nog) geen kinderen in het spel, of een gezamenlijk huis od. Basis van vertrouwen komt echt niet terug, je hebt nu ervaren hoe hij is. Eerst uithoren en vervolgens pislink worden.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Linda
  Je verdiend zoveel beter.. Iemand die je zo achterlaat en dat pas toegeeft op het moment dat jij langs gaat bij hem. Schandalig..
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen