Placeholder

Rick Paul van Mulligen: ‘We doen de opvoeding van Ko met z’n drieën’

Acteur Rick Paul van Mulligen (36) heeft een ‘regenbooggezin’: hij heeft zoon Ko (3) samen met zijn man, acteur René van Bakel, en cabaretière Nina de la Croix. “Ik vind het vaderschap het leukste wat er bestaat. Het is heel bijzonder om zo’n jongetje van dichtbij te zien opgroeien.”

Acteur Rick Paul van Mulligen (36) heeft een ‘regenbooggezin’: hij heeft zoon Ko (3) samen met zijn man, acteur René van Bakel, en cabaretière Nina de la Croix. “Ik vind het vaderschap het leukste wat er bestaat. Het is heel bijzonder om zo’n jongetje van dichtbij te zien opgroeien.”

Hoe ging de bevalling?

“Nina is thuis bevallen, wij waren erbij. Ik vond het gezellig, vooral de eerste paar uur, toen ze nog niet zo heel veel pijn had. Dan kwam er weer een wee, en gingen we weer kletsen. Al heb ik ook nog anderhalf uur met haar onder de douche gestaan, met mijn kleren aan, in één houding, terwijl ze riep: ‘Niet bewegen!’ Voor haar was het een heftige gebeurtenis, ik vond het alleen maar gaaf. Het is toch een soort oerkracht die het overneemt. Toen Ko werd geboren, ondersteunde ik Nina’s hoofd en ving René het kindje op. Opeens was er iemand bij in de kamer, iemand die nooit meer weggaat en ook meteen van zich laat horen. Ik vind het een fantastisch iets, een geboorte.”

Ko is inmiddels drie jaar. Hoe hebben jullie de opvoeding verdeeld?

“Het eerste half jaar woonden we permanent bij elkaar: dan weer een week bij haar, dan weer een paar dagen bij ons thuis. Zo konden we die slapeloze nachten met z’n drieën verdelen. Daarna ging onze fiftyfifty-regeling in.”

Is het niet moeilijk om je kind na drie dagen weer te moeten afgeven?

“Dat heb ik helemaal niet, nee. Het is ook niet zo dat we elkaar heel strikt dan niet zien. We doen veel met z’n allen, een paar keer per week eten we samen. En Ko is ook heel graag bij zijn moeder. Het is juist handig om het zo te doen, zodat je nog eens iets langer kunt blijven hangen op een borrel…”

Lees ook: Michelle droeg een baby voor een homostel: ‘Ik ben zó trots’

Ko lijkt erg op René, die waarschijnlijk zijn biologische vader is. Maakt dat je iets uit?

“Nee. Ik ken genoeg mensen die een biologisch kind hebben dat niet op hen lijkt. Het is gewoon mijn zoon en voor hem ben ik gewoon zijn vader. Ik zou hem niet moeten vertellen dat het niet zo is. Dan gaat hij heel hard huilen, denk ik.”

Heeft het vaderschap je gebracht wat je ervan had verwacht?

“Je kunt je van tevoren niet voorstellen hoe het is. Ik vind het het leukste wat er bestaat. Het is een enorme verrijking van mijn leven en het helpt me te relativeren. Het is heel bijzonder om zo’n jongetje van dichtbij te zien opgroeien. Dat hij zijn hele hebben en houwen aan jou toevertrouwt. Ik ga al lang elke week met hem zwemmen. Hij kan natuurlijk niet zwemmen, dus hij klemt zich alleen maar om mijn nek. En geeft hij de hele tijd kusjes terwijl hij gilt hoe leuk hij het vindt. Erg gezellig. Ik zou zo zeven kinderen willen. En ook niet hoor, want dan is je leven voorbij, haha.”

Je was op het journaal te zien in een item over meerouder gezinnen. Waarom werkte je daaraan mee?

“Omdat ik het goed vind om te laten zien dat wij normale, lieve, leuke mensen zijn met een kind. Zeker ook voor Ko. Ik wil dat hij opgroeit in een land waar iedereen zo min mogelijk vragen heeft over de manier waarop hij opgroeit. Maar ook omdat een kind op dit moment maar twee ouders mag hebben. Ik ben de wettelijke vader van Ko en Nina is zijn moeder. René is officieel dus niks van hem. Dat betekent dat Ko bijvoorbeeld niks erft van René als hij overlijdt. Zulke dingen moeten we allemaal laten vastleggen. Wat natuurlijk kan, maar het zou handiger zijn als ons kind gewoon automatisch van ons zou erven. René mag ook geen paspoort voor hem halen en mag officieel geen toestemming geven om Ko mee te laten gaan op schoolreisje. En als hij alleen met Ko naar het buitenland wil, moet hij ook honderd formulieren van mij meenemen. Dingen die niet heel vaak gebeuren, maar het is qua gevoel wel leuk als we ook officieel een meeroudergezin
zijn. Want René en ik zijn allebei zijn vader.”

Lees ook: Miriam kreeg haar tweede kind met Marthijn en Jonathan