Placeholder

Marike van Oh My Pie: ‘Ik sta op met taart en ga ermee naar bed’

Marike (30) heeft een missie met haar bakblog Oh My Pie! Laten zien dat glutenvrije gerechten lekker en gezond kunnen zijn. “Elke ochtend houd ik een ontbijtfeestje met een voedzaam ontbijttaartje.”

Marike (30) heeft een missie met haar bakblog Oh My Pie! Laten zien dat glutenvrije gerechten lekker en gezond kunnen zijn. “Elke ochtend houd ik een ontbijtfeestje met een voedzaam ontbijttaartje.”

Marike Bol (30) is oprichter van Oh my pie!, het bedrijf waarmee ze gluten- en lactosevrij bakken promoot. Ze geeft workshops en is mede-eigenaar van The Body Studio in Amsterdam. Een keer per week bakt ze taarten in Cosy Coffee & Pie Bar in Amsterdam. Twee jaar geleden bracht ze haar eerste boek uit, Van glutenvrije last naar glutenvrij feestje! en nu is haar tweede boek verschenen: Bakken zonder tarwe (lees je hoe je kans maakt op dit boek).

Je bedrijf Oh my pie is gespecialiseerd in gluten- en lactosevrij bakken. Hoe kwam je op dat idee?
“Ik houd al heel lang van bakken. Als kind bakte ik samen met mijn moeder appeltaarten, ik mocht altijd het cakebeslag van de gardes aflikken. Toen ik ouder was, had ik jarenlang een ondefinieerbare buikpijn. Ik wilde niets eten, want bij alles wat ik at kreeg ik verschrikkelijke pijn. Niet eten was daardoor voor mij een hele fijne oplossing, met als gevolg: een eetstoornis. De liefde voor bakken ben ik daarna een tijdje uit het oog verloren.

Toen ik acht jaar geleden te horen kreeg dat ik moest dealen met mijn levenspartner genaamd coeliakie – een auto-immuunziekte, waardoor ik glutenintolerant ben – heb ik een knop om kunnen zetten. Het negatief denken heb ik om kunnen toveren tot weer goed voor mijzelf zorgen. In plaats van met tegenzin te eten, wilde ik er nu voor zorgen dat het speciaal werd. Omdat ik ontzettend ziek word na het eten van gluten, zocht ik naar wat mijn lichaam nodig heeft en kan verdragen. Door mijn positieve levenshouding ben ik niet bij de pakken neer gaan zitten en maak ik elke dag van mijn last een feestje.

De studie orthomoleculaire voeding & suppletie bracht mij bij het bakken van taarten gemaakt van natuurproducten. Dat was dé oplossing. Ik besloot om elke ochtend een ontbijtfeestje te houden met een voedzaam ontbijttaartje. Zo zorgde ik niet alleen goed voor mijzelf, maar bouwde ik ook onbewust een rustmoment in waardoor ik de hele dag vol energie zit en mijn dag begin met een glimlach. Nu sta ik op met taart en ga ermee naar bed.”

‘Bakken geeft mij rust en ik kan mijn creativiteit erin kwijt’

Wat is voor jou belangrijk bij het bakken?
“Door mijn glutenintolerantie was ik bang dat ik nooit meer een feestje kon vieren met lekkere dingen. Om dat te voorkomen ben ik pure ingrediënten gaan gebruiken om taartjes te maken. Ik vind het belangrijk dat je bij het bakken niet alleen zorgt dat het vult, maar ook dat het voedt. Zo kan je de taartjes ook als ontbijt gebruiken en wordt het een goed begin van je dag.”

Wat is je favoriete ontbijt voor een lazy Sunday?
“Het peren-ontbijttaartje! Daar word ik echt heel blij van. Je hebt er niet veel voor nodig en het is zo gemaakt. Ik houd uiteraard wel van variatie, dus dit is niet wat ik elke zondagochtend eet. Vaak varieer ik met de bramen- en blauwebessentartelettes of eet ik een feestbrood met noten. “

Wat deed je voordat je Oh my pie! oprichtte?
“Ik was docent op een school voor kinderen met autisme in het voortgezet onderwijs. Eerst gaf ik beeldende vorming, want ik houd van creatief bezig zijn met leerlingen. Later heb ik de studie gezondheidszorg en welzijn en omgangskunde gedaan, waarna ik ook ben gaan koken met de leerlingen.”

Wat mooi dat je je passie voor koken en bakken met je leerlingen kon uitvoeren. 
“Ja! Ik bakte heel graag met de kinderen. In plaats van suikerrijke brownies maakten we brownies van zwarte bonen. In eerste instantie wilden de leerlingen die niet proeven, maar uiteindelijk deden ze dat toch en waren ze erg enthousiast. Omdat ik tegelijkertijd als doel had om aan te sterken, wilde ik ervoor zorgen dat ik gezond at om te voeden en niet at om te vullen. Ik was heel bewust bezig met het kiezen en aftasten wat ik lekker vond om te eten en wat niet. Daardoor kwam ik steeds dichter bij mijzelf, waardoor je ook ziet dat ik nu producten gebruik waar ik mijzelf goed bij voel en ik op mijzelf kan bouwen. Dat wilde ik mijn leerlingen ook meegeven. Helaas vergde Oh my pie! meer energie en aandacht dan ik had gedacht. Ik moest een keuze maken en ik besloot te gaan voor mijn bedrijf waar heel mijn hart in ligt.”

Wat is jouw trigger geweest om de boel te herpakken? 
“Daar is veel begeleiding en een goede drive voor nodig. Altijd een doel voor ogen houden en jezelf omringen met de mensen die je helpen en energie geven. Dat heeft mij het meest geholpen. En blijf vooral veel dingen ondernemen en ervoor gaan.”

Dit interview komt uit de Vriendin Bakspecial.

Lees hier ook het interview met Laura van Laura’s Bakery.

Winnen!

Marike Bol, Bakken zonder tarwe – op ontdekkingsreis met nieuwe meelsoorten, € 19,50 Björnbooks. We mogen Marikes boek 10x weggeven! Lees hier hoe je meedoet.

Meer bakinspiratie!

We spraken ook Sabine (die ook meteen haar bakboek weggeeft) en Laura over hun populaire bakblogs. Je leet hun verhalen hieronder.

Sabine van OhMyFoods.nl: ‘Met een cheesecake zet je echt iets feestelijks op tafel’

Laura’s Bakery: “Mijn appeltaart wordt zelfs in Australië gemaakt”