Lezeressen vertellen: hoe ga jij om met alle schermen in huis?

Lezeressen vertellen: hoe ga jij om met alle schermen in huis?

Mag jouw kind de hele zondag op z’n tablet of smartphone spelletjes spelen of zeg je: no way? “Na het avondeten staan bij ons alle apparaten uit.”

Mag jouw kind de hele zondag op z’n tablet of smartphone spelletjes spelen of zeg je: no way? “Na het avondeten staan bij ons alle apparaten uit.”

‘Ze moeten weten hoe de technologie werkt’

Alexandra (33) is (trainings)actrice en moeder van Lieke (9),
Finn (7) en Janna (5)
:
“Wij worstelen dagelijks met het beeldscherm- dilemma. Aan de ene kant willen we de digitale wereld niet bij onze kinderen weghouden, omdat het belangrijk is voor hun ontwikkeling. Ze moeten weten hoe de technologie werkt. Aan de andere kant moeten ze zich ook zónder kunnen vermaken. Dat Lieke al blind kan typen en de basis van het programmeren onder de knie probeert te krijgen, vind ik dus fantastisch. Als ze daarna ook maar weer op zolder met lego gaat spelen. Helaas blijkt dat laatste toch een dingetje. Lego is al snel saai in vergelijking met de iPad. Sowieso blijkt ‘je binnenshuis vermaken zonder beeldscherm’ een uitdaging voor onze kinderen. Dan gaan ze zeuren om de iPad. Onlangs hebben we één duidelijke afspraak gemaakt: tussen vier uur en half zes ’s middags mogen ze onbeperkt gebruikmaken van de beeldschermen, daarna gaat alles uit. Ook in het weekend en op regenachtige dagen. Uiteraard kijken we als gezin weleens tv, maar dan alleen op ons initiatief. Binnenkort gaan we evalueren of het werkt. Ik merk al dat de afspraak heel duidelijk is, dat geeft rust. Nu nog iets verzinnen om ruzies tussen de kinderen te voorkomen, die tien minuten na het uitzetten van de beeldschermen ontstaan…” 

Te veel beeldschermgebruik slaat de creativiteit dood’

Sandra (40) werkt als ontspanningscoach en is moeder van Yuna (11) en Ravi (9):
“Als we er niks van zeggen, kunnen onze kinderen uren achter het beeldscherm zitten. Maar we willen het gebruik ervan zo veel mogelijk beperken, omdat ze anders te veel prikkels krijgen. Met als gevolg dat ze slechter slapen en sneller stress opbouwen. Ik zet beeldschermgebruik vaak in als beloning. Een half uurtje per dag, hooguit. Ik denk namelijk dat veel tijd achter een beeldscherm doorbrengen gevolgen heeft voor de ontwikkeling van een kind. Zolang je achter een scherm zit dat jou bezighoudt, leer je niet wat het is om je te vervelen en zelf dingen te verzinnen om je te vermaken. Je creativiteit slaat dood, terwijl het voor een kind juist belangrijk is dat te ontwikkelen. Na het avondeten staan bij ons alle apparaten uit: de iPad, onze computers, telefoons en de televisie. We bouwen dan ‘de dag af’, zoals we dat zelf noemen, en spelen een spelletje of gaan samen het bos in. Heel ontspannend, harmonieus en gezellig. Weet je dat dan pas de echt leuke gesprekken plaatsvinden? Straks worden onze kinderen pubers en zullen ze misschien meer gaan vragen om beeldschermen. Dat zien we dan wel weer. Wij zijn geen ouders die zeggen: iedereen wel en jij niet. Maar zolang we het beeldschermgebruik kunnen beperken, doen we dat."  

Lees nog meer verhalen in Vriendin 35

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen