Persoonlijke verhalen

Ineke: ‘Mijn man wil dat ik dertig kilo afval, anders gaat hij bij me weg’

Ineke (42) en John (44) zijn zestien jaar getrouwd. Ze zijn heel gelukkig samen, alleen vindt John dat Ineke veel te dik is. “We vrijen nog wel, maar misschien één keer per maand en met het licht uit.

‘Dikkie dik’

Ineke: “Laatst kwam ik heel blij terug van een middagje winkelen met mijn oudste dochter en showde ik mijn man John m’n nieuwe jeans, top en overslagjurk. Maar in plaats van een compliment te geven, riep hij bot: ‘O mijn god, je ziet er niet uit met die dikke kont en uitgelubberde buik!’ Huilend ben ik naar boven gerend. Even later kwam John zijn excuses maken, maar ik vraag me echt af of mijn man in de gaten heeft hoe hij me kwetst. Iedere dag krijg ik wel een steek onder water of een zogenaamde opmerking ‘voor mijn eigen bestwil’. ‘Zou je nou wel een tweede keer opscheppen?’ of ‘Kun je niet beter lightcola drinken?’ of ‘Weet je zeker dat je hagelslag op je boterham neemt en geen komkommer?’ En aan koosnaampjes als Dikkie Dik of Varkentje vind ik niets schattigs. Sterker nog, die woorden doen pijn.”

Véél te dik

“Mijn man John doet geen moeite om zijn afkeer over mijn gewicht te verbergen. Hij zegt gewoon dat hij mij te dik vindt. Véél te dik. Hij heeft het liefst dat ik dertig kilo afval en opperde al eens dat ik misschien een maagband zou moeten laten plaatsen als steuntje in de rug. Hij heeft wel gelijk, mijn BMI is veel te hoog. Ik ben 1 meter 63 en weeg 97 kilo. Ik ben tijdens mijn drie zwangerschappen veel aangekomen. Ik wil best iets afvallen, maar het lukt me niet. Door de chronische bekken instabiliteit die ik aan de zwangerschappen heb overgehouden, is sporten haast niet mogelijk en dat maakt afvallen ondoenlijk.

Maar eigenlijk ben ik altijd al mollig geweest. Mijn hele familie is dik, we hebben nou eenmaal geen slankheidsgenen. Ook als jonge meid paste ik al nooit in maat 36. John wist dus waar hij aan begon toen we verkering kregen en het scheen hem toen ook weinig te deren dat ik niet superslank was. Pas de laatste vijf jaar is mijn uiterlijk een obsessie voor hem geworden. Hij blijft maar hameren op mijn overgewicht en doet dat op een botte en tactloze manier.

Het bizarre is dat John ooit zelf ook te zwaar was. Toen we net verkering hadden, kwamen we allebei fl ink aan. Bij zijn ouders thuis werd niet echt lekker gekookt, maar ik kan erg goed koken. Thais, Indonesische rijsttafels, of bourgondisch Frans. We trokken er een fl es wijn bij open en namen ’s avonds laat nog toastjes met kaas. Voor we het wisten, zat er bij ons allebei vijftien kilo aan.

Een jaar of zes geleden is John fanatiek gaan fitnessen en heeft hij alcohol, koolhydraten en suiker uit zijn voedingspatroon geschrapt. Daardoor is hij veel afgevallen en er is toen bij hem een knop omgegaan. Ik vergelijk John met een gestopte roker. Die slaan namelijk ook vaak door. Ineens zijn ze veel feller tegen sigarettenrook en mopperen ze over volle asbakken. Mijn schoonzus is zo’n type. Ze rookte twintig jaar lang als een ketter, stopte cold turkey en klaagt nu al als ik in haar tuin een sigaretje opsteek dat haar kleren gaan stinken naar de rook. John heeft zijn gezeur dus niet van een vreemde. Maar als iemand vroeger tegen hem had gezegd dat hij weleens mocht minderen met zijn biertjes en stukken kaas en leverworst, was hij zeker gaan steigeren. En tegen mij is ineens alles geoorloofd.”

Ruzie mijden

“John noemt me lui en zwak, omdat ik niet afval. Volgens hem is het een kwestie van doorzettingsvermogen en niet van aanleg. Als hij vijftien kilo kon afvallen, waarom lukt het mij dan niet eens om een paar pondjes kwijt te raken? Ik vertel hem wel honderd keer dat mijn lijf zeer doet, dat lopen pijnlijk is, laat staan rennen of sporten. En dat afvallen voor mij daardoor een stuk zwaarder is dan voor hem. Maar het komt niet aan. Volgens John kun je ook afvallen zonder te sporten, omdat elk pondje door het mondje gaat. Hij zegt dat ik gewoon moet stoppen met ‘vreten’, zoals hij dat noemt.

Om van het gezeur af te zijn en ruzie te mijden, beloof ik dan dat ik op dieet ga. Bijna elke maandag onderneem ik een nieuwe lijnpoging, maar op dinsdagmiddag grijp ik alweer naar de koektrommel en op woensdag snak ik naar een normale boterham in plaats van speltcrackers. Ik kan gewoon niet leven op twee blaadjes sla en wat komkommer. En ik ben verslaafd aan chocolade en mergpijpjes. Als John dan ziet dat ik ’s avonds weer gewoon opschep of mij betrapt als ik een paar bonbons eet, is hij teleurgesteld en boos op me. Dan praten we een aantal dagen niet met elkaar, totdat ik toegeef aan zijn wens en alles weer van voren af aan begint.”

Extra streng

“Het ergste is dat hij me verwijt dat ik geen goed voorbeeld ben voor ons middelste kind, Rosalie van tien. Zij gaat mij achterna, dat zie ik ook. Ze weegt 52 kilo en heeft al een buikje. Maar ik ben het niet met hem eens dat ze dik is omdat ze mij slecht ziet eten of te veel ziet snoepen. Volgens mij heeft ze gewoon de genen van mijn familie, de oudste en de jongste hebben meer de bouw van vaders kant.

In principe eten we gezond. Veel groenten, kip en vis uit de oven, weinig koolhydraten: liever een extra schep wortelen dan een vette aardappel met jus. Geen fruitbiscuit mee naar school, maar een appel. Bij Rosalie ben ik extra streng. Ze mag geen gewone limonade drinken, maar krijgt water of Slimpie. En waar haar broer en zus nog weleens een schep hagelslag door de vla mogen, krijgt zij een bakje Optimelyoghurt als toetje. Ik let dus echt wel op onze voeding. Ze krijgt soms een tussendoortje, maar geen pakken koek of zakken chips.

Maar net als bij mij zet het bij Rosalie allemaal sneller aan en kost het ons veel moeite er iets af te krijgen. Ik word daarom erg boos op John als hij doet alsof het mijn schuld is dat Roos te dik is. Zo gemeen. Ik gun haar een makkelijk leven en weet uit eigen ervaring hoe erg het is om zo te worstelen met je gewicht.

Zonder het terugkerend thema van mijn gewicht en mijn falende lijnpogingen zouden we echt het perfecte huwelijk hebben. John is een geweldig lieve vader voor onze kinderen, die er altijd voor ze is. Hij is een hard werkende man die alles voor zijn gezin overheeft. Voor mij is hij een attente man, die elke vrijdag bloemen meeneemt en het hart op de tong heeft. Hij zegt nog steeds dagelijks dat hij veel van me houdt.

John ontkent ook uit alle macht dat hij een ander wil. Hij wil geen andere vrouw, hij wil mij, maar dan zes kleding maten smaller, zodat hij me weer kan bewonderen. Als ik blijf dooreten, zet ik ons huwelijk op het spel, dreigt hij. Ik hoef van hem geen mager skelet te worden, maar zoals ik nu ben, vindt hij me ‘wanstaltig’ en ‘zijn vrouw onwaardig’. Ik moet weer terug naar de zeventig kilo van toen we trouwden. Hij zegt het niet hardop, maar ik denk dat hij anders bij me weggaat.”

Lees ook: Inez: ‘Mijn man bedroog me met meerdere prostituees’

Vet varken

“Die gedachte, maar ook onze ruzies vind ik verschrikkelijk. Ik voel me net een klein kind dat straf krijgt van haar vader, in plaats van Johns echt genote. Vooral als hij boos is, wordt hij echt beledigend. Dan ben ik ineens een ‘vet varken’ en deugt er niets aan me. Meestal barst ik in tranen uit als hij zulke dingen zegt. Soms maakt hij dan later excuses, maar dan zegt hij dat hij wel zo hard moet zijn om tot me door te kunnen dringen. Maar ik ga daardoor aan onze relatie twijfelen.

We hebben ook veel minder seks dan vroeger. Dat ligt aan ons allebei, hoor. John geeft me het gevoel dat ik niet aantrekkelijk en sexy ben en daardoor voel ik me ook niet aantrekkelijk en neem ik geen initiatief. We vrijen nog wel, maar misschien één keer per maand en met het licht uit.

Ik voel me dan totaal niet op mijn gemak. Ik houd mijn buik in en vaak draag ik nog een T-shirt ook, om nog wat te camoufleren. Van John hoeft dat niet, maar ik heb moeite me bloot aan hem te tonen, omdat ik bang ben voor zijn kritische blik. Zeker sinds die rotopmerking laatst over mijn blubberbuik, ontwijk ik hem zo veel mogelijk als ik naakt ben. Als ik ga douchen, draai ik de badkamerdeur op slot. Van de gekke natuurlijk, in mijn eigen huis.”

Niet gelukkig

“Afgelopen zondag gooide John het ineens over een andere boeg. In plaats van zijn normale afkeer over mijn lichaam of zijn bezorgdheid over mijn gezondheid en die van Rosalie, speelde hij nu in op mijn eigen gevoel. ‘Ien, ik zou zo graag willen dat je afviel. Echt niet alleen voor mij, maar toen je minder woog, was je tevredener met jezelf.’

Eerlijk gezegd heeft hij daar wél een punt. Diep in mijn hart ben ik zelf ook niet honderd procent gelukkig met hoe ik eruitzie. Mijn man is natuurlijk een botte boer dat hij me zo uitkaffert en beledigt, maar ik word zelf ook niet blij van mijn spiegelbeeld. Ik zou van de zomer ook wel een leuke bikini willen dragen. Of een witte broek met een topje, in plaats van een afkledend, lang, zwart gewaad. Toen ik slanker was, ging ik er ook meer opuit. Met de kinderen naar het zwembad of het strand. Terwijl ik me nu voor geen goud meer in badpak vertoon, laat staan in een modieuze bikini.”

Bang voor gevolgen

“Een oplossing weet ik niet zo gauw. Ik heb al zo veel lijnpogingen ondernomen, al zo veel diëten gevolgd. Montignac, Sonja Bakker, Dr. Frank, het eiwit- of bloedgroepen dieet, noem het op en ik heb het gedaan. Maar ik houd ze niet vol. Nadat ik een ochtend op een shake heb geleefd, krijg ik een hongerklap met de lunch en eet dan zés zogenaamde afslankrepen in plaats van één, waardoor ik juist weer een kilo aankom. Of ik krijg zo’n barstende koppijn dat ik denk: wat is erger? Vrolijk zijn en wat te dik of hoofdpijn hebben en uitgeblust op de bank liggen? Ik heb al pijn genoeg aan mijn bekken, eten maakt mijn leven een stuk gezelliger. En dan haak ik weer af. Kortom, ik wil wel wat afvallen, maar het moet me niet te veel moeite kosten. De maagband die John voorstelt, boezemt me voorlopig nog te veel angst in. Ik weet niet of ik het fi nancieel vergoed zou krijgen, maar ik ben ook bang voor de gevolgen. Je gaat dan in een gezond lichaam snijden. Je moet zo’n operatie ook niet onderschatten. Maar ik besef dat het twee voor twaalf is. Ik moet iets doen. Ik kan niet langer leven met de ruzies. Ik ben gek op mijn man en wil hem niet kwijt. Stiekem hoop ik op die ene wonderpil, die me slank maakt en waardoor ik toch lekker kan blijven eten.”

Lees ook: Elsbeth: ‘Mijn man vindt me niet aantrekkelijk meer’

Reageer op dit artikel

Wendy

Ik heb geen medelijden met je. Echt niet. Ik begrijp je man heel erg. Hij is wel fout je zo te kleineren. Dat verdien je niet. Maar die smoesjes van het zijn mijn genen en het lukt mij niet is echt onzin. Mijn man heeft het zelfde als jij..in zijn familie zit zwaarlijvigheid in de genen. Hij is 20 kilo afgevallen door pasta, brood, meel en aardappelen te mijden. In plaats daar van veel groente. Veel thee en spa drinken, dat alles in 4 maanden tijd. Nu blijft hij op gewicht door het zelfde te blijven eten maar wanneer hij er zin in heeft eet hij pasta of drinkt hij een paar glazen wijn. Ook op deze manier eten kan heel erg lekker en zeker smaakvol zijn. Ook indisch en Thaise schotels kan je op deze manier maken. Je moet het gewoon doen. Je hebt totaal geen discipline en je dochter door jij ook niet. Jij bent haar voorbeeld. Zij kopieerde jouw gedrag. Daarom is ze zoals ze is niet vanwege haar genen. Juist als je gevoelig bent voor dikker worden moet je er strenger mee om gaan. En geen smoesjes meer van ik heb overal pijn. Mijn man doet niks aan sporten. Jij stopt alles zelf in je mond. Je hebt overal pijn doordat je zelf zo zwaar bent. Stop met jezelf zielig vinden stop met smoesjes en doe wat aan je gezondheid. En vooral die van je dochter. Als jij laat zien dat je alles kan als je maar je schouders eronder zet motiveer je haar ook. En het is zeker ook niet eerlijk naar je man toe om jezelf zo te laten verslonsen.

Beantwoorden
Kelly

Ik heb net zoals Wendy hieronder zegt, geen medelijden met je. Ik snap heel goed wat je bedoeld met “dat het in de genen kan zitten”. Ik ben zelf ook altijd zwaarder geweest: een lange vrouw met flinke benen en billen. Ik weet van mezelf dat ik nooit een sprietje word, en dat hoeft ook niet. Jij hoeft dat ook niet te zijn, maar om dan maar obees te worden “omdat het allemaal aan je genen ligt”, dat is gewoon onzin. Ja, natuurlijk, het is moeilijk in deze maatschappij waar alles wat ongezond is overal te krijgen is voor kleinere prijsje dan de gezonde groentes. Ik ben tijdens mijn studententijd 25 kilo aangekomen. 2 jaar geleden dacht ik bij mezelf: en nu is het genoeg. Ik had daarvoor ook al 200 afval pogingen gedaan, maar steeds lukte het niet. Het is echt die mentale switch die je moet maken: commitment! Ik ben 25 kilo afgevallen ENKEL door gezond eten. Nu ben ik weer lekker aan het sporten, maar tijdens het afvallen heb ik niet gezwoegd in de sportschool. Ik ben natuurlijk wel 20 jaar jonger dan jou, maar dat betekent niet dat je dan niet meer kan afvallen door gezond eten. Ik heb dit gedaan met weighwatchers. Ik raad dit echt aan, omdat ik ook een gezelligheidseter ben, en op deze manier kon ik inplannen dat als ik een avondje weg ging ook nog lekker een wijntje kon nemen met wat frietjes. Overdag moet je dan je eten aanpassen. Zet je schouders eronder, en ga ervoor! Maar doe het voor jezelf, niet voor je man, want dat is uiteindelijk ook belangrijk: de juiste motivatie vinden. En die echt motivatie kan alleen uit jezelf komen, niet als je het voor een ander gaat doen. Succes!

Beantwoorden
Ankie van der Burgt

Hoihoi,

Ik heb zelf door Grip op Koolhydraten van Yvonne Lemmers, 20 kilo verloren en blijf al sinds 2014 op mijn gewicht hsngen. Voor mij was dit een nieuwe leefwijze en geen dieet. Tussen de maaltijden door mocht je snack. Ik heb naast haar 1e boek ook direct de 2 kookboeken aangeschaft. Het principe is dat je 2 maaltijden per dag onder de 5 koolhydraten blijft en 1 koolhydraten uur per dag waarin je dus gewoon mee kunt rten met je gezin. Voor mijn gevoel ben ik de kilo’s met 2 vingers in de neus kwijt geraakt. En leef nog steeds volgens deze methode. Er zijn speciale diëtisten die verbonden zijn aan het GOK-ken. Weekmenu’s die je kunt hanteren ook voor je boodschappen.
EN je moet in het begin even doorzetten.
Ik wens je heel veel succes enhoop dat het voor jou ook een eye opener is.

Beantwoorden
Kimberley

Hypnotische maagband!

Beantwoorden
Kimberley

Hypnotische maagband. Echt een aanrader!

Beantwoorden
Marit

Wat een geklets van de dames die reageren! Bemoei je met je eigen leven!
Laat je niet op je kop zitten. Je bent wie je bent! Dat hij is afgevallen mooi (Zit er toch weer aan over 1,5 jaar), dat maakt nog niet dat hij jouw leven mag bepalen.
Gezond eten en bewegen is goed, en belangrijk, maar verder heeft niemand het recht om over jou te oordelen! Niemand!! Ook je vent niet!
Gemene denigrerende opmerkingen helpen al helemaal niet. Hij kan je beter stimuleren en motiveren. Kijken hoe je er samen misschien aan kan werken, wat je wel kan! In plaats van je af te kraken! Slapjanus. En dan dreigen weg te gaan…. nou doei!
Ga onderzoeken wat wel bij jou past, en misschien is dat gewoon een fit leven, maar dan wel met een maatje meer!

Beantwoorden
Shirley

Wat een l☆l van een man om je zo te kleineren. Hij dreigt met jou te verlaten wat een sukkel..hij hoort jou juist te steunen.
Ik lees reacties als; je stopt het zelf in je mond maar het is niet altijd het eten wat je vol maakt. Zelf groei ik van medicatie. Was altijd zo slank als een den, daar is niks meer van over sinds ik chronisch ziek ben en de rest van mijn leven medicatie moet gebruiken. Er word veel te snel en makkelijk een oordeel geveld. Gewoon leven waar jij je prettig bij voelt, ook ik kan niet sporten, in voeding valt niets te veranderen. Helaas zal ik “vol” blijven. Mijn man is een schat weet de oorzaak en accepteerd mij zoals 8k ben. Wate liefde zit niet in de veroakking maar dan kijk je naar de binnenkant♡♡♡

Beantwoorden
Jess

Wat een flapdrol van een vent!
Te belachelijk voor woorden! En dan doen alsof hij dit soort opmerkingen maakt om je te motiveren. Als er iets is wat demotiveert dan is dat het wel! Hij is respectloos en denigrerend en hij is degene die jullie relatie op het spel zet. Ookal zou je morgen een pil vinden die je een slanke den maakt, ik betwijfel of deze onbalans die hij heeft gecreëerd nog te herstellen is.
Wat de betreft de reacties: als je niks positiefs te zeggen hebt en iemand nog een trap na moet geven houdt dan liever je mond! Neem alsjeblieft je zielige leventje en ga lekker in je eentje zuur zitten zijn. Je kunt pas oordelen als je zelf in de situatie hebt gezeten.
En als je voor jezelf wel wat zou willen afvallen, en dus niet omdat een ander dat zo vindt, is het wel aan te raden dat je goed in je vel zit en dat het emotioneel wat rustig is; anders is het zo’n beetje ondoenlijk. Verder zoek iets wat bij je past en realiseer je goed dat je er voor de rest van je leven aan vast zit, tuurlijk een keer iets snoepen kan op een gegeven moment prima, maar het eetpatroon wat je nu hebt kun je nooit hebben zonder weer aan te komen. Belangrijk voor afvallen zijn na mijn idee: drink minstens 2 liter water per dag(helpt ook tegen honger geboel), eet verse producten, breng veel variatie in je eetpatroon, zorg dat je genoeg eiwitten binnen krijgt(goed voor de spijsvertering, ook als je gewicht even stilstaat), caloriearme recepten van het voedingscentrum.nl, zwarte koffie & groene thee; goed voor de verbranding, eet 5 tot 6x per dag; zorgt dat de verbranding aan de gang blijft, eet voordat je een honger gevoel hebt, zorg dat je NOOIT met een lege maag boodschappen gaat doen.
Ik hoop dat je snel wat beter in je vel zit, links om of rechts om!!

Beantwoorden
Gerda

Wat ik vooral lees is geen liefde/waarde voor jezelf. Anders had je hem wel iets gezegd in trend van …. dit ben ik take it or leave it, als je mijn iet jouw vruw waardig vindt moet je lekker gaan … Maar mogelijk ook … Ik ben het waard om fitter te zijn, om goed voor mijn lijf te zorgen (zoals je voor de rest doet waar je van je houd) Laten we wel zjin afvallen voor een ander gaat nooit lukken . Vind de liefde voor jouzelf terug meid Dat is waar jou leven weer echt kan beginnen

Beantwoorden
Renske

Hoi.
Ik vind je heel dapper dat je dit toch allemaal maar pikt.
Vind het schandalig dat hij al deze scheldwoorden gebruikt.
Dan ben je juist niet gemotiveerd om door te gaan.
Ga met je huisarts praten over een maagband.
Maar dat is ook niet zalig makend.
Heb zelf heel wat jaren geleden ook een maagband gehad, maar het is geen wonder middel.
Je moet er helemaal achter staan en heel goed opletten wat je eet.
Ben er wel 50 kilo mee afgevallen, maar in de loop der jaren ook wel weer wat aan gekomen.
Lieve meid, ik wens je heel veel sterkte en weisheid toe en laat je niet zo af kafferen door je man.
Jij mag er ook zijn.

Beantwoorden
C

Ik geloof dat je een doel alleen kan bereiken als je het zelf écht wilt. Ik zou je aanraden om naar een diëtiste te gaan, het liefst een ervaringdeskundige en je te laten informeren over de risico’s van obesitas zoals kanker en diabetes vroeg overlijden. Dat wil je als moeder niet. En je moet tegen je man zeggen dat hij je op een positieve manier moet aanmoedigen want door jou af te branden word je alleen maar verdrietiger en krijg je juist eetaanvallen. Het lijkt erop dat je Binge Eating Disorder zou kunnen hebben google dat eens. En een maagband zou ik ook alleen nemen als je het zelf 100 procent wil want anders eet je hem zo weer kapot. Veel sucses!

Beantwoorden
Jess

Al eens geprobeerd om een voedingsschema te maken waarbij je zes kleinere maaltijden op een dag eet? Geen koolhydraten schrappen alleen matigen! Koolhydraten geven je energie. Voorbeelden van goede koolhydraten zijn : spelt pasta, rijst, havermout, zoete aardappelen, spelt brood en fruit. Daarnaast veel eiwitten en groentes! Door zes kleine maaltijden te eten raakt je stofwisseling weer op gang. Voorzie jij jou motor van brandstof waardoor je lichaam het niet op gaat slaan wanneer je te lang niks eet en dan ineens heel veel. Diëten met repen en shakes werken niet, die zitten bomvol suiker. Probeer niet alles in één keer om te gooien maar kleine veranderingen te maken in je voedingspatroon. Daarnaast zou ik 2x in de week gaan sporten met een personal trainer die gespecialiseerd is in bekkenbodem instabiliteit. Je bent namelijk niet de enige vrouw met dit probleem en ik weet zeker dat ze daar iets mee kunnen voor jou! Op het moment dat je je spieren traint waaronder ook je bekkenbodem, word je steeds sterker wat minder pijn gaat opleveren! Ik wens je veel succes en hoop dat het je gaat lukken! Blijf in jezelf geloven en probeer om te denken op het moment dat je negatieve gedachten hebt!🤗

Beantwoorden
MARINA

Wat een kwal, waarschijnlijk eet je je frustratie weg vanwege hem..En logisch dat je een ” bubber” buik hebt na 3 kids. Als een kerel zo tegen mij doet..wegwezen. Je verdient beter. En zonder zo’n kwal om je heen gaat het afvallen vanzelf. Want dan ga je wel weer van je zelf houden. Sterkte. Ik zou het wel weten, leven is te kort.

Beantwoorden
Sanne

Beste Ineke,
wat je man doet verdien je niet. Zorg voor jezelf, want in veel gevallen is afvallen niet enkel een geval van gezonder leven. Zeker vet rond je buik blijft hangen als je emotioneel je zaken niet op orde hebt. Dan werk je dus eigenlijk jezelf tegen. Misschien is dit ook een van de redenen dat je voorheen niet afviel. Probeer eens een coaching sessie bij een hypnose of NLP therapeut.

Beantwoorden
Hdg

Ga naar je huisarts, laat evt bloedprikken, maar vraag een verwijzing naar een leefstijlcoach. Dat wordt volledig vergoed (kijk maat even naar de voorwaarden). En het helpt je bij het BLIJVEND veranderen van je leefstijl en dit is, zeker op de langere termijn, het meest effectief. Want diëten is altijd voor even, en daarna kom je altijd weer aan (oa omdat je weer in je oude gewoonten vervalt). Werk aan je motivatie en ga dr voor. Maak jezelf trots en zet eens alle excuses aan de kant. Waar een wil is is een weg. Succes🤜

Beantwoorden
Jolanda

Weight watchers ik ben ook 1,65 en was 93 kilo en nu binnen een jaar 20 kilo afgevallen en wil nu nog 8 kilo maar die duren het langst.
En ik sport er ook niet bij.
Dus het gaat zeker lukken zonder te sporten
Je mag alles eten maar dan in mate het is ook niet echt een dieet maar het aanpassen van je eetpatroon.

Beantwoorden
M

Wat een bijzondere reacties hier op dit verhaal. Het gaat volgens mij niet eens om je gewicht nu, maar in watvoor dynamiek ben je gekomen tussen jou en je man? En moet je dit willen? Ik zou eens heel duidelijk zijn naar hem toe dat het afgelopen moet zijn met die negativiteit en dwingen tot afvallen, dat werkt namelijk nooit.
Verder mis ik wat jij nu echt wil, wil je echt afvallen? Zoek dan hulp daarbij, maar niet met een simpel dieet, zoek hulp van een psycholoog of coach en ga kijken naar je relatie met eten, jezelf en je zelf beeld.
Wat betreft je dochter, stop met haar anders te behandelen dan je andere kinderen. Zorg voor iedereen voor een gezonde leefstyle en eten. Als je iets voor haar doet, dan voor iedereen. Anders praat je haar een complex aan, je moet niet willen dat je dochter zich zo gaat voelen zoals jij. Laat haar focussen op wat gezond is, lekker sporten (wat zij leuk vind) , samen naar de bossen, samen gezond koken (met alle kinderen).

Beantwoorden
Aaltje

Heb ook geen medelijden met je. Kies voor jezelf. Laat die man van je een maatje 36 zoeken. En ga jij door met je leven zonder KUT opmerkingen van je echtgenoot. Zelfs al val je 40kg. af deze man houdt niet van je anders zou hij je steunen door ( dik) en(dun).

Beantwoorden
Nancy

Google eens naar Debbie steur en lees haar verhaal over afvallen. Dit is is echt de moeite waard.
Heel veel succes.

Beantwoorden
RS

Ik snap je man heel goed. Niet dat hij je uitscheldt en kleineert natuurlijk. Ik hoor alleen maar smoesjes…het zit in mijn genen is echt bullshit .. ja het kan inderdaad zo zijn dat je stofwisseling langzamer is dan die van een anders maar je man heeft toch gelijk…ieder pondje door het mondje. En ik snap dat het moeilijk is om zon dingen te moeten horen, ik weet waar ik het over heb want ik heb zelf ook overgewicht, en nee ik vind het ook niet leuk als mijn vriend een opmerking maakt als ik een zak chips leeg wil eten, maar toch heeft hij gelijk. En je man ook. Bovendien zet je een slecht voorbeeld voor je dochter..kinderen gaan later namelijk niet doen wat je zegt, maar wat ze gezien hebben thuis. En dieten zoals jij dat doet met een shake enzo dat zou ik ook niet kunnen. Mischien is het een idee om naar een diëtiste te gaan voor voedingtips voor jou en je dochter. Je kunt ook afvallen zonder dat je 5 dagen in de week flink sport, misschien krijg je wel vanzelf veel minder last van je bekken als je een beetje afvalt.
Nogmaals ik snap je man heel goed, en het klinkt alsof hij het beste met je voorheeft, maar ik vind wel dat hij ook een slecht voorbeeld is voor jullie kinderen als hij je uitscheldt voor varken of iets dergelijks

Beantwoorden
Maaike

Jeetje wat een kritieken in de comments, wat heeft de dieet cultuur mensen gebrainwashed. Lieve moegestreden Ineke, heb je ooit gehoord van intuitive eating? Jouw verhaal is een schoolvoorbeeld van waarom je van diëten alleen maar dikker wordt. Als je Engels goed is ga dan eens naar de facebookgroep van Intuitive eating for beginners, als je engels niet zo goed is kan ik je het boek ‘het fuck it dieet’ aanraden. Pas op, ga niet zomaar op de term googlen want je zal dieet varianten tegen komen die deze term misbruiken en IE is nou net géén dieet. Er zal een (liefdevolle) wereld voor je open gaan. Wat je man doet is níet oke!!

Beantwoorden
Laura

POWERSLIM!!!
Heerlijk eten en 45 kilo kwijt! Daarna een nieuwe leefstijl en inmiddels bijna een jaar op gewicht.
Niet extra gesport overigens, dus dat is geen harde vereiste.
Ik hoop dat je ooit gelukkig wordt met jezelf. Dat is eigenlijk nog veel belangrijker.
Zoek iets dat bij je past. Alleen dan zul je slagen.

Succes!

Beantwoorden
Marij

Allereerst, sorry maar wat een eikel is je man Dat zijn toch geen koosnaampjes! Zo beledig je iemand!

Wat betreft het overgewicht, natuurlijk komen alle calorieën binnen via je mond, maar dat wil niet zeggen dat je niet de aanleg kan hebben om sneller aan te komen dan een ander.

Voor mijn gevoel kan overgewicht komen door een verslaving aan eten. En waar mensen met een rookverslaving kunnen stoppen met roken, kan het moeilijk stoppen met eten. Wat het naar mijn idee nog een lastigere verslaving maakt dan roken.

Diëten weken vaak maar moet doe de honger. Heb je al geprobeerd om je eetpatroon hier en dage daar aan te passen? Van volle producten naar mager. Groenten en fruit als tussendoortjes. Misschien dat een diëtist kan helpen om met wat kleine wijzigingen aan te brengen en tips te geven waardoor je minder calorieën binnen krijgt zover honger te lijden.

Wat je ook besluit om te gaan doen. Zorg dat jij je er goed bij voelt of je nu wel of niet besluit ervoor te gaan om gewicht te verliezen.
Succes!!!

Beantwoorden
M.

Probeer voor het sporten eens ‘Power Mama’ zij zijn gespecialiseerd in sporten en onder andere afvallen na wat complicaties na een bevalling! Zij kunnen je in ieder geval weer leren sporten zonder beperking van je bekken.

Beantwoorden
Net

Er bestaat een -niet eenvoudige, maar wel bevredigende- manier om vrij snel een kilo of 80 af te vallen. Het heet: ‘trap je man de deur uit’. Circa 80 kilo: hup! Vort! Weg!
Nee alle gekheid op een stokje; zoals je man je uitkaffert, dat hoef je niet te pikken hoor! Er zijn legio diëtisten in Nederland die je kunnen helpen op een gezonde manier wat kilo’s af te vallen. Wilskracht staat hierbij wel hoog op de lijst! Zoek afleiding niet in eten….. succes!

Beantwoorden
Nancy

Jeetje wat een eikel zeg.
Ikzelf ben ook altijd te zwaar geweest maar mijn ex heefr nooit maar dan ook nooit mij zo beledigd.
Ik heb ewn ghb laten doen en is idd niet de makkelijkste weg zoals vele beweren je moet ondanks dat goed opletten met wat je eet en drinkt en je moet ook sporten.
Dat je pijn je gewrichtwn hebt komt grotendeels door je overgewicht.
Ik heb geen dag spijt gehad ik eet nog steeds lekker .
Ik heb 131.5 kilo geqogen en weeg nu 70 kg.
Ik heb het vooral voor mezelf gedaan want voor mijn ex man hoefde het niet.
Wat je ook doet dame doe het voor jezelf en niet voor een ander succes x

Beantwoorden
Janine

Hallo Ineke,

Wat naar om te lezen dat je man je op deze manier kleineert en zijn ongenoegen uitspreekt. Dit is niet prettig, maar zal voor jou wel een duidelijke aanzet moeten zijn tot verandering als je zijn uitspraken niet leuk vind, aangezien je zelf ook vind dat het te ver is gekomen.
Persoonlijk vind ik het erg makkelijk om te denken dat je hoopt op een vergoeding van een maagband, zodat je zonder ‘werk’ ervan af komt. Je hebt immers ook hard gewerkt om het eraan te krijgen.
Ik raad je aan om eens te kijken bij personal body plan. Dit is geen dieet – je mag 80% aanbevolen producten eten en 20% sjoemelen als dit binnen je eet budget past. Op hun website en instagram staan veel succesverhalen, onder andere van mensen die met hetzelfde kampen als jij, en nog houden van lekker eten ook! Hopelijk kan je hier wat mee en ga je met de verandering bezig!

Beantwoorden
Jess

Of je nu afvalt of niet. Jouw onzekerheid gaat nu waarschijnlijk altijd blijven, omdat je man deze achterlijke dingen tegen je blijft zeggen! Ik ben 15 kilo afgevallen en voelde me 2 weken even top. Nu is het ‘normaal’ en omdat ik nog steeds niet slank ben voel ik me echt weer dik… Terwijl het zoveel erger was. Mijn broer heeft vroeger dezelfde dingen tegen mij gezegd als jouw man tegen jou. Daardoor ben ik zo onzeker, zelfs toen ik vroeger maar 50 kilo woog… Mijn vriend daarin tegen vind me nu prachtig en neemt mij zoals ik ben. Ook al ben ik 15 kilo afgevallen en alles hangt nadat ik een kind heb gekregen (ohja, daar na ook nog eens 15 kilo afgevallen). Hij geeft om mij en wil mij knuffelen, helemaal.
Maar het smoesjes geven aan jezelf is niet nodig. Je wilt het of niet. En daar ben je zelf op een moment klaar voor, maar nu waarschijnlijk gewoon nog niet. Ik heb een app: food calorieën teller. Logo met een appel. Die heeft mij gered. Zo houd je bij wat je binnenkrijgt.

Beantwoorden
Ldh

Ik snap het punt van jouw man, maar hij mag jij nooit kleineren, hij pakt het niet tact aan! Maar waar een wil is, is een weg! Mijn man komt uit n gezin waarbij iedereen mega is! Mijn vader heeft er wel eens een rotopmerking over gemaakt,wat ik heel erg vond. Ik heb m’n mannetje meegenomen naar het park en eea besproken. Heb gezegd dat ie n punt heeft en dat overgewicht tot hart en vaatziekten kunnen leiden en gewrichtsslijtage en dat hij het zelf moet willen om dit te vermijden. We zouden bijna trouwen… We hebben afgesproken dat we rustig z’n gewicht afbouwen. Hij vertelde me wat je thuis allemaal eet, krijgt…. Ik zei oké… Mss kunnen we dat minderen? We eten 5 dgn per week aardappelen groente vlees. 1 lapje en geen 2! Hij mag best int weekend chips, maar niet iedere dag… En we laten auto zoveel mogelijk staan! M’n man vond het oké, streefgewicht stelden we vast. Hij wilde n racefiets! Prima! Kg’s vlogen eraf! Waauw ik ben trots! Spreek met jouw man 70 kg af! Misschien samen dingen doen, elke avond paar km wandelen! Koop n hond die je samen met dochter uit laat… Maagbandje is geen slecht idee. Neem moeite om naar de huisarts te gaan (neem je man Desnoods mee) en vraag naar meer info hierover! Ik ken iemand die heeft ook n maagbandje gedaan! En ze is blij, gelukkig en trots! En waauw wat ziet ze er goed uit, al hoewel ik haar postuur nog wel vond meevallen. Succes!

Beantwoorden
José van der Niet

Als je echt wil afvallen en het lukt je niet zou je een virtuele maagband kunnen overwegen. Ik ken iemand die dat heeft gedaan met geweldig resultaat. Succes.

Beantwoorden
Nienke

Allereerst moet je vent kappen met die opmerkingen!… Maar je bent wel ongezond te zwaar… al ooit overwogen om met een diëtiste samen dit probleem aan te pakken? Hoe gaaf zou het zijn om komende zomer weer lekker met je kinderen te kunnen zwemmen? Ik weet op afstand natuurlijk niet hoe groot de problemen met je bekken zijn, maar een paar keer per week flink door wandelen werkt erg goed, bovendien zullen je bekken het met minder gewicht ook minder zwaar te verduren hebben.
Bij het veranderen van je eetpatroon is de eerste week veruit het moeilijkste, daarna wordt het gemakkelijker!

Beantwoorden
Jemoeder

Wat een achterlijke Wijven hier zeg geen enkele respect hebben sommige wijven hier om van te walgen gewoon met hun heb geen medelijden met je je doet allemaal zelf, en je man nog begrijpen ook bahbah en dat noemen zich dan vrouwen, vrouwen horen elkaar te steunen zoals sommige vrouwen hier wel doen.
Keep your head up je moet echt zelf willen afvallen en niet afvallen omdat je man je vet varken vind maar omdat jij het wil. En al zou je het niet doen je bent prachtig zoals je bent.

Beantwoorden
Denise

Wat een onzin om te denken of zeggen dat het logisch is na 3 zwangerschappen dat je een blubberbuik hebt. Dat is een drogreden om te rechtvaardigen dat het er zit.
Ja natuurlijk kunnen er kilo’s bijkomen. Echter kun je als je je schouders er onder zet ook zeker iets aan doen. Door elke keer maar weer op te geven na een dag of twee gaat er echt niets gebeuren.
Je man hoort je absoluut niet zo te kwetsen of kleineren. Dat schaad jou en daarmee jullie relatie. Echter kan mag hij ook van mening zijn dat ie je minder aantrekkelijk vind met een maatje meer. Aan jou de vraag of je daar iets mee wil doen.
Voor nu vind ik, naar hetgeen je schrijft, dat je vooral wat doorzettingsvermogen nodig hebt en die haal je enkel uit jezelf dus zet em op en bespreek met je man hoe ie je op een positieve manier kan stimuleren!

Beantwoorden
Dapje

Zou het kunnen dat oorzaak en gevolg precies andersom is dan je denkt? Dat jou gewicht wellicht komt door te weinig zelfvertrouwen( gevoed door jouw man)?
Een meid met zelfvertrouwen laat zich dat soort dingen namelijk niet zeggen. Een meid met zelfvertrouwen zou wellicht zelf het voortouw nemen om te vertrekken, als haar man zulke lelijke denigrerende dingen zou zeggen. Niet alleen voor zichzelf, maar dit is ook het voorbeeld wat hij aan zijn dochters geeft, dat in relaties mannen dingen mogen zeggen tegen hun vrouw, waar de honden geen brood van lusten. En dat vrouwen dat dan pikken en naar hun wensen moeten handelen.
Stel dat je dochter in jouw situatie zat, wat zou je willen dat ze deed? Wie is jouw powrrvrouwvoorbeeld, en wat zou zij doen?
Zorg dat je handelt als een meid met zelfvertrouwen die trots is op zichzelf. Je hebt drie kinderen gebaard, dat vergt wat van je lijf. Dat is wat je nu ziet. Komt wel goed, als je lekker in je vel zit en met positieve motivatie aan de slag kan.
Maar dat negatieve in je leven moet je kwijt zien te raken, geen denegrerende opmerkingen meer tolereren. Je bent samen met een iemand omdat je elkaar groter maakt, en blij van elkaar wordt. Negatieve elementen moet je uit je leven gooien, en dat moet je je kinderen ook leren, dus geef ze het goede voorbeeld!
Of je vent gaat met respect met je om, of hij gaat niet met je om. Kan hij met z’n strakke kontje effe lekker lelijk tegen iemand anders gaan doen. Beauty zit aan de binnenkant, én in the eye of the beholder. Er zijn zat mannen die zeer gecharmeerd zijn van vollere vrouwen.
Kom voor jezelf op, rechtop, borsten vooruit ( wordt je buik alleen maar platter van) en wordt maar eens kwaad op hem. Omdat hij respectloos is. Omdat hij jullie kinderen leert dat een man respectloos mag zijn naar zijn vrouw. En dat jij dat niet pikt, en jij Jouw kinderen niet gaat leren dat een vrouw dat hoeft te pikken. Dat je ze het goede voorbeeld gaat geven. Of een respectvolle relatie, en zo niet, dan liever geen een. Kijken of hij je dan nog 1 keer varkentje gaat noemen.

Beantwoorden
Nelleke

Hoi allereerst denk ik dumpen die man want hij praat jou en je dochter een complex aan wat langer duurt om daar van af te komen!
Ik heb zelf tot vier jaar geleden gekampt met anorexia/ boulimia doordat mijn zelfbeeld aardig aan diggelen lag! Dus laat het niet zover komen bij jou maar zeker niet bij je dochter! Daarnaast ben ik het wel eens met het feit dat alleen jij het goede voorbeeld kan geven genen of niet. Je kan bewegen in vorm van wandelen aquasporten obv een fysio sporten etc daarnaast kritisch zijn op wat je eet en wanneer je eet! En maar dat even zo tussendoor geef je dochter hetzelfde als de andere kinderen zet haar niet in de positie zij mag dat niet en de anderen wel want die zijn niet te dik! Hier gaat ze namelijk last van krijgen! Heel veel succes lieve groet Nelleke

Beantwoorden
Julia

Ik zie veel opmerkingen over dat je je aanstelt. Wat een onzin. Ik geloof het genen verhaal wel. Ik heb de genen van mijn vader en mijn zus heeft die ook. We kunnen alles eten en komen niks aan. Mijn moeder en zus daarentegen zijn wat zwaarlijviger. Maar zijn twee prachtige vrouwen. Mijn moeder eet wel 5x zo weinig als mij en komt nog aan. Heeft alle dieeten geprobeerd maar kan er ook niet aan blijven. Zij is sinds kort begonnen met een ander dieet in combinatie met easyslim. Dit omdat zij een versleten knie heeft en deze minder wil belasten. Hierin mag zij niet tot nauwelijks koolhydraten en moet ze erg veel water drinken. Ze heeft allemaal superlekkere recepten maar dan koolhydraatarm (ik als niet dieeter kan er ook ontzettend van genieten). Pastinaak is erg lekker en een hele goede vervanging van aardappel (zo maakt zij nu de stampot voor haarzelf). Ook veel eieren is goed. Eet een lekkere omelet. De rest van je gezin kan wel aan de aardappels. Zo heeft ze nog meer dingen. Daarnaast heeft ze wekelijks een afspraak bij easyslim waar ze een behandeling krijgt die vetcellen vermindert. Mijn te zware zus daarentegen at wel heel erg veel en kwam ook heel erg veel aan. Toen ze de 100 kilo aantikte met 22 jaar was het genoeg. Afvallen bleef ze niet aan vast zitten. Ze had iets nodig wat haar discipline gaf. Ze is bij een afvalbureau gaan kijken waar ze een coach heeft die ze wekelijks spreekt. Zij motiveert haar. Dit is een dieet met shakes. Cambridge is supertop want je doorloopt 7 stappen tijdens het afvalprocea. Bij de eerste 2 stappen honger je jezelf uit en niemamd houdt dat vol geeft cambridge aan. Daarom beginnen ze gelijk bij stap 3. Hierbij mag je wel wat normaal eten waardoor het een super haalbaar dieet is. En het kan ook nog lekker zijn. Doordat je wekelijks een coach ziet houdt dat je op het goede been. Want niemand wil terugkomen bij de coach met een kilo meer. Dan schaam je je vaak. Dus het stimuleert heel erg.

Beide zijn wellicht wel dure methodes maar mocht je het echt willen zijn dit twee hele goede alternatieven. Ik heb mijn zus en moeder nog nooit zo gelukkig zijn en wat zien ze er prachtig uit.

Laat je niet op je kop zitten. Je bepaalt zelf welke keuzes je maakt!!

Beantwoorden
Nathalie

In plaats van je zelf van alles te ontzeggen, water geeft vaak ook een vol gevoel. En leg je lat niet te hoog. Ga er op uit met de kids, wandelen fietsen. Je eetgewoontes klinken prima. Probeer op choco momenten er 1 te nemen en dan iets te doen waar je blij van wordt. Misschien een lekker muziekje opzetten en lekker swingen met de kids? Veel succes ermee in ieder geval!

Beantwoorden
Maria Weusten

Je kunt er iets aan doen Kijk op Facebook
Mirella’s Gezond en energiek Afvallen met plezier.
Dis is geen dieet maar een programma waar je in stappen leert verantwoordelijk te eten..
Er een coach bij en een programma .
Zelf doe ik hier ook aan mee.
Niet om aftevallen maar gewoon op een verantwoodelijke manier gezond eten .Ik voel.mij er happy bij

Beantwoorden
Fleur

Bij een dieet horen nu eenmaal cheat- dagen, anders hou je het niet vol. Daarom is het helemaal niet erg dat je soms even naar iets lekker snackt dus voel je dan ook niet schuldig. Ikzelf volg ook een streng dieet en soms heb ik gewoonweg zin in iets lekkers wat ik eigenlijk niet mag eten, ik drink dan eerst water en wacht dan 5 minuten, als ik dan nog zin heb in iets lekkers dan neem ik een mini stukje chocolade bijvoorbeeld. Ik drink eerst water omdat je lichaam soms dorst met trek verward. Voor de rest is het heel belangrijk dat je je dieet blijft volgen, malt niet uit hoeveel zin je hebt om ermee te stoppen. Weet dat de eerste 3 weken het moeilijkste zijn. Daarna gaat het als vanzelf. Zorg er ook bijvoorbeeld voor dat een vriendin of je dochter meedoet met je dieet. Helpt al heel veel als er iemand mee doet met je dieet en je zo bijvoorbeeld kan zeggen van nee dat mag niet. Voor de rest zou ik zeggen, spreek je man eens aan op zijn gedrag. 1 keertje zeggen dat hij je misschien een klein beetje te dik begint te vinden is oke, daarna is het gemeen en zeker op de manier waarop hij het zegt.
Ik wens je nog veel succes met het vinden en volgen van jouw dieet
Groetjes

Beantwoorden
Yulia

Beste Ineke,

Wat dapper dat je dit allemaal schrijft en ik vind eigenlijk helemaal niet dat je om medelijden vraagt, dus ik vind die comments ook overbodig. Vaak zijn er allerlei onderliggende problemen waarom mensen te zwaar zijn en omdat “wij” jou helemaal niet persoonlijk kennen is het niet fair om te zeggen dat het smoesjes zijn, afvallen is nu eenmaal niet gemakkelijk.

Ik vind de manier waarop je man jouw behandeld echt niet kunnen, blijkbaar vind hij het heel belangrijk hoe je er uit ziet voor de buiten wereld maar niet hoe jij je voelt als hij nare opmerkingen maakt. Als jij wilt afvallen zal dat vooral een interne motivatie moeten zijn, omdat je zelf graag wilt voor je eigen gezondheid en niet een externe motivatie omdat je man dat zo graag wilt.

Verder wens ik vooral heel veel sterkte en warmte toe, afvallen gaat met vallen en op staan maar er is geen deadline die je moet halen, maar het is wel het proberen waard. Er zijn opzich heel veel manieren om af te vallen, zoek gewoon een methode die bij jouw past en waar jij je goed bij voelt. Praat met mensen over je onderliggende problemen of voor motivatie.

Het ga je goed, je kunt het!

Beantwoorden
Mike

Ik heb wel medelijden. Niet vanwege je botte vent maar omdat je denk ik erg met jezelf in de knoop ligt.

Zelf ben ik ook zwaarlijvig en ben sinds afgelopen December aan het sporten en “dieeten”.
Ik was zelf iemand die jarenlang nauwelijks iets uitvoerde, daardoor aankwam en een enorm slechte conditie opbouwde.
Afgelopen December heb ik bij mezelf een knop omgezet. Ik woog toen 135.8 kilo.

Ten eerste heb ik mijn voeding drastisch verandert en ik ben een vrij lastige eter. Chips, Frituren, en alle andere lekkernijen haalde ik niet meer in huis. Nu eet ik als avond eten Gegrilde Kipfilet met Spinazie of Broccoli. In de ochtend eet gewoon een boterham met ham of met kipfilet en tussendoor eet ik vooral Rijstewafels. Mijn koffie neem ik nu met een zoetje ipv suiker en als een colatje in huis haal dan is het cola zero. Ook dronk ik voorheen rustig een 1,5L pak melk leeg per dag, nu haal ik van die school pakjes in huis en limit mezelf tot 2 van die pakjes per dag.

Ten Tweede heb ik een Personal Trainer ingeschakeld. Ik was nog nooit in een sportschool geweest en die drempel is vaak ook het hoogst. Een Personal Trainer is niet goedkoop maar helpt wel degelijk bij de eerste stappen in een sportschool. Zo kan je goed en effectief leren trainen. Ook kan zo iemand je helpen met het maken van een voedingsplan. Ook kan je jouw klachten van je bekken gewoon aan zo iemand voorleggen. Sporten kan op veel manieren en dat is echt niet alleen maar op de loopband staan of fietsen.

Inmiddels ben ik nu een kleine 10 weken bezig en ben ik meer dan 17 kilo kwijt. Ook mijn omvang is overal verkleint en mijn BMI is vele malen beter geworden.

Geloof mij maar dat niemand in mijn omgeving uberhaupt ooit had verwacht dat ik dit zou gaan doen. Maar met de juiste mindset en wil kan je de motivatie opbrengen om het toch te doen. Uiteindelijk moet je het zelf doen en nog belangrijker, VOOR jezelf.
Ik denk dat je het wel kan en het klinkt misschien cliche maar “als ik het kan, kan jij het zeker”.
De enige vraag is: Hoe graag wil je het zelf?

Ik hoop dat dit verhaal jou (of iemand anders) enigzins kan helpen.

Mvg

Beantwoorden
John

Geen enkele vrouw verdiend het om door haar partner op deze wijze behandeld/mishandeld te worden. Ik ken u niet maar ik denk dat u beter verdiend iemand die u laat zien dat u speciaal bent, die stiemuleerd. Deze man duwt u weg bij hem. Ik wens u sterkte en succes

Beantwoorden
Debie

Naast het feit dat ik er iets van vind dat er zo tegen jou wordt gedaan, snap ik dat je niets aan mijn mening hebt. Dat je hulp nodig hebt is duidelijk: niet alleen met je omgeving, met jezelf, maar ook met afvallen. Niemand vind het leuk om te dik te zijn en niemand zou een maagband moeten willen: ik herken hetgeen wat je schrijft over het niet blij zijn met jezelf. Je kan dan 2 dingen doen: of niets doen en ermee leven (met alle (gezondheids)gevolgen van dien) of nu actie ondernemen. Ik snap je heel goed dat het voelt alsof je er niets aan kan doen: ook ik begreep niet waar mijn overgewicht vandaan kwam. Ik ben, net zoals half bekend nederland, het Alizonne dieet gaan volgen (https://www.alizonne.nl/portfolio-item/alizonne-therapie). In 4 maanden tijd ben ik nu 24 kg aan vet kwijt geraakt: ik heb geen foodcravings, veeeeeel meer energie en ook mijn lichaam doet geen zeer meer als ik uberhaupt beweeg. Het is onder begeleiding van een arts: zij begeleiden je, geven je een voedingsschema, waarbij wordt gekeken naar waar jouw lichaam vet opslaat, de werking van je lichaam + je stofwisseling en je bloedwaarden. Ja, daar zit een prijskaartje aan die je niet vergoed krijgt, maar het is goedkoper dan een operatie + het gaat om je eigen gezondheid. Persoonlijk betaal ik liever voor iets dat mij sowieso beter maakt en waarbij ik leer hoe ik dit in de toekomst kan voorkomen, zonder dat ik iets onderneem wat schade toebrengt aan je lichaam waarvan ik niet eens weet of het werkt. Ik hoop dat je inziet dat er nog meer opties zijn, die jou kunnen helpen in jouw situatie en dat je niet bij de pakken neer gaat zitten. Door zelf het goede voorbeeld te geven (en die man van je naar rechts te richten: aangeven dat hij een punt heeft, maar dat hij dit niet op deze manier moet brengen en dat het zeker bespreekbaar is maar niet hoe die het nu doet: hoe liefdevol zijn intenties misschien zijn, komt dit nu absoluut niet op jou over. En ontvanger bepaalt.), kan je door middel van leren ook betere keuzes maken voor je dochter: de dingen die je haar geeft werken eerder averechts voor haar (waardoor het helemaal frustrerend is). Ik hoop dat je iets met mijn advies doet, maar bovenal: doe het voor jezelf en nooit en tenimmer voor een ander. Succes en veel geluk!

Beantwoorden
Chantal

Het is echt niet oke hoe je man je behandeld. Je bent geen klein kind en je maakt je eigen keuzes. Afvallen is doorzetten daar heeft hij wel gelijk in, maar het moet vanuit jezelf komen en niet van een ander. Als je besluit dat je wil afvallen kan ik je weight watchers aanraden. Er zijn genoeg dames die niet sporten, maar wel heel goed afvallen. Met weight watchers pas je je eetpatroon aan en maakt je bewustere keuzes, maar je blijft wel gewoon eten. Daardoor is het veel makkelijker vol te houden.

Beantwoorden
Hansje

Je mag gaat natuurlijk veel te ver met zijn teksten. Maar hij heeft wel gelijk, JIJ stopt het in je mond. Ja, je kunt aankomen van bepaalde medicijnen. Ja, het kan in de genen zitten dat je wat sneller aankomt dan een ander. Maar jouw smoesjes gaan nergens over. Wat wil je zelf? Wil jij wel afvallen? Denk daar eerst eens over na. En zoals iemand hierboven ook zegt, behandel je ene dochter niet anders dan de rest. Daar krijgt ze later alleen maar last van. Kom op, zet je schouders eronder. Als je echt wil kun je alles!

Beantwoorden
Nina

Ten eerste vind ik het heel erg dat je man je zo behandeld. Maar wat ik nog erger vind is dat hij zich ook zo uit naar jullie dochter. Als zij nu al te horen krijgt dat ze dik (en dus lelijk?) is, vrees ik voor haar ontwikkeling. Maar ook door haar steeds de uitzondering te laten zijn, door haar geen gewone limonade te laten drinken, laat je haar weten dat ze niet goed genoeg is.
Iedereen heeft een ander ‘set point’ qua gewicht, dit is het gewicht waar jouw lichaam het best bij functioneert. Voor de een is dat nou eenmaal een stuk meer dan voor de ander. Dat we tegenwoordig overal alleen maar slanke modellen/voorbeelden zien betekent niet dat dit de werkelijkheid is. Alle mensen hebben een ander lichaam en het wordt tijd dat we dit gaan accepteren.
Lees bijvoorbeeld het boek “body positive power”, om blij te leren zijn met het lichaam dat je hebt. Dan kan je dat ook weer meegeven aan je dochter.

Daarnaast zijn diëten er allemaal op gericht dat je weer terug valt op je oude gewicht, zodat ze vervolgens weer opnieuw geld aan je kunnen verdienen. Ook de organisaties zoals weight watch, want ook al noemen ze het je levensstijl aanpassen, het is gewoon een dieet.

Beantwoorden
Tamara

Project gezond, super boek lekkere gerechten en idd een beetje meer discipline en anders zoek je iemand die je neemt zoals je bent als jij niet wil, want dat is ook net als bij rokers als ze niet willen kunnen ze niet stoppen en das met eten net zo. Succes

Beantwoorden
Marie

Ik heb dit artikel met gemengde gevoelens gelezen. Enerzijds is het niet de bedoeling dat jouw man je kleineert. Hij hoort je letterlijk door dik en dun te steunen. Zelf ben ik onlangs 32 kilo afgevallen. Ik was ook veel te zwaar en zwaarlijvigheid zit bij mijn familie ook in de genen. En ik ben nog steeds niet echt dun, ik ging van 132 naar 100 en ben nog op weg naar de 90; maar ik zit nu een stuk beter in mijn vel. Het allerbelangrijkste is dat JIJ zelf de noodzaak in ziet van het afvallen, als bij JOU de knop omgaat, dan kan je het! Als je het doet om iemand anders of de maatschappij tevreden te houden, dan gaat het niet lukken. Ik denk trouwens, dat als je doorzet, je ook minder last van je bekken zal gaan krijgen. Omdat je minder gewicht zult hebben dat op je botten moet steunen. Ik dacht op mijn zwaarst dat ik prima functioneerde en dat het voor mij geen belemmering was, maar ben er inmiddels achter dat alles veel makkelijker gaat nu ik fitter ben en minder gewicht meedraag. Ik raad je aan om wel een vorm van sport te vinden die je zou kunnen doen. Bijvoorbeeld Milon Fitness, dat is ontwikkeld door een fysiotherapeut om zo veel mogelijk resultaat te behalen met zo min mogelijk belasting voor het lichaam. Of met een personal trainer die een schema voor je kan ontwikkelen waar je wél mee uit de voeten kunt. En qua eten zit er ook heel veel tussen dieet shakes en patat oorlog en chocola, je moet iets vinden wat voor jou werkt en wat je kan blijven doen zonder dat het moeite kost, en dat is nou eenmaal lastig om alleen te doen.
Maar nogmaals; het belangrijkste. Je moet het doen voor jou! Als jij nu lekker in je vel zou zitten, dan zou je dat moeten uitstralen, en zelfverzekerdheid is de helft. Als ik dit artikel lees, schemert door dat je zelf ook onzeker bent over je lichaam, en niet lekker in je vel zit. Als jij niet lekker in je vel zit, dan moet je daar voor jezelf iets aan doen, en niet voor iemand anders. Doe het niet voor John, maar voor jou!
Hetzelfde geldt trouwens voor Rosalie; ik ben mijn ouders eeuwig dankbaar dat zij mij altijd in mijn waarde hebben gelaten, hoe zwaar ik ook werd. Ze hebben me nooit veroordeeld of gekleineerd daarover. Dat maakte mij ook een stuk zelfverzekerder toen ik nog wel heel zwaar was. Ik snap dat je let op haar voeding als ze wat zwaarder neigt te worden, maar laat haar alsjeblieft ook genieten en kind zijn!
Nou ja, eigenlijk wil ik je vooral meegeven dat je goed bent zoals je bent! En alleen zou moeten veranderen voor jezelf, en niet voor een scheldende man. Alsjeblieft, wees trots op jezelf, en doe het voor jou!

Beantwoorden
Sarah

Ik heb het idee dat je wel wilt afvallen, dus hier een tip: zoek het ‘keto-dieet’ op. Geen tot nauwelijks koolhydraten en veel opties. In principe kun je ook gewoon door blijven eten, zolang ’t naar binnen ’t dieet zelf is. Dus, geen probleem om lekker die blokjes kaas tussendoor te eten! Kost wel even +- een week voor je lichaam om aan te wennen, dan is ’t geweldig. Raad je ook aan om fb-groepen erover op te zoeken, voor recepten, tips, inspiratie en steun van anderen. Ideaal!
Het is niet perse nodig om te sporten of jezelf uit te hongeren om af te vallen, maar momenteel zie ik inderdaad wel veel smoesjes om het vooral niet te doen. Ja, de een komt makkelijker aan dan de ander, maar het is geen excuus om troep naar binnen te werken. Je man heeft gelijk, maar hij zegt het inderdaad wel op een behoorlijk botte manier. Ik snap dat dit erg pijnlijk kan zijn, maar je hebt nu wel handvatten om er iets aan te doen. In ieder geval, ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Ik weet zeker dat, wanneer je je er echt voor inzet en het juiste dieet vindt, je zo weer op die 70 kilo zit! Succes!

Beantwoorden
Marjolein

Ik snap wel dat het lastig is om af te vallen. Wel is het inderdaad zo dat het ook tussen je oren zit en emotie eten is o zo makkelijk om te doen en moeilijkere om af te leren. Ik spreek helaas uit ervaring.
Ben het niet helemaal eens met de manier waarop je man probeert je te motiveren..
Maar snap wel dat hij graag wil dat je afvalt ook voor de toekomst.
Veel succes hopelijk kom je voor jezelf tot de juiste beslissing

Beantwoorden
Lin

Je moet ook niet lijnen je moet je levensstijl aanpassen. Hier nog iemand die niet kan bewegen maar koolhydraat arm eten werkt wel degelijk. ( zie alle reacties hieronder) Maar idd dan moet je dat wel zelf willen . Je moet zorgen voor de juiste balans. Zorg dan bijv voor 1 koekje/Musliereep per dag die je echt lekker vindt met Max 15koolhydraten/100 calorieën en zorg dan dat dat je enigste snack moment is als je echt niet zonder kan. Drink veel water en thee. Geen Melk en geen suiker.. Eet wat later je diner + een uur later je toetje zodat je savonds geen trek hebt. beloon jezelf dan met een lekkere bak koffie omdat je de rest van de dag alleen water op hebt.
Je kan het je man echt niet kwalijk nemen dat hij jouw met 30kilo extra minder aantrekkelijk vindt dat lijkt mij logisch maar hij hoeft niet zo lullig te doen.

Als jij gelukkig bent met je lijf dan is dat wie je bent. Ben je er niet blij mee dan moet je even door de zure appel heenbijten. Geen enkele verandering is makkelijk maar zodra het een gewoonte wordt weet je niet beter.

Succes

Beantwoorden
Anoniempje

Zelf heb ik veel profijt van personal body plan. Het is geen dieet maar een levensstijl. Ze zeggen doe wat het beste past bij jou. Je leert ook wat voeding met je lichaam doet waardoor je dus zelf kan bepalen wat goed is en wat past bij jou. Je heb ook de gelegenheid om van hun een sportprogramma te krijgen gericht op wat jij kan. Ik ben heel ziek geweest en kon letterlijk niet eens meer lopen en toch konden ze me helpen door lichte oefeningen te geven. Je kan ze via social media zoeken en hebben nu een leuke actie dat je de helft betaald. Een echte aanrader en absoluut niet moeilijk. Doe wat werkt voor jou!! Je mag ook uiteten en koek etc.

Personal body plan

Beantwoorden
Monique

Ineke ga naar de Weigh Watches bij jou in de buurt, daar zijn dames die zich net als jij voelen en dan weet je dat je de week erop op de weegschaal moet, en doe je onbewust toch veel beter je best! Ik heb het ook gedaan en was met 3 maanden 9 kilo kwijt, En dan ben je Super Trots op jezelf.. Succes je kan het🍀

Beantwoorden
Ireen

Je bent goed zoals je bent. Alleen als je je er zelf niet goed bij voelt kun je er iets aan doen. Een streng dieet hou je niet vol, maar als je het bij je gewone maaltijden houdt en stopt met snoepen en frisdrank zul je zien dat je je beter gaat voelen. En als je je beter voelt zul je zien dat bewegen en misschien sporten ook makkelijker gaat. Begin eens met dagelijks een half uurtje wandelen. Goed voor je gezondheid en heerlijk om je hoofd leeg te maken! Zo ga je ook echt afvallen en houdt je het prima vol. Als je het cirkeltje doorbreekt gaat het je lukken! Zet hem op!

Beantwoorden
Christa stel

LIEVE INEKE,
WONDERPILLEN BESTAAN NIET EN NATUURLIJK IS HET MOEILIJK OM AF TE VALLEN,MAAR DE KNOP MOET OM DOE HET RUSTIG AAN,GEEF JE ZELF EEN JAAR OM EEN ANDERE EETGEWOONTE AAN TE LEREN
JE HOEFT HET NIET STRENG OP DIEET, MAAR OVERAL WAT MINDER VAN.ALS JE MERKT DAT HET HELPT EN DE KILO,S GAAN ERAF ZOU JE ZIEN DAT JE HET VOL HOUDT.
NOG EVEN EEN TIP, ALS JE NIET KAN SPORTEN KAN JE OOK GAAN ZWEMMEN .
HEEL VEEL SUCCES MET HET AFVALLEN INEKE.

Beantwoorden
Marleen

Probeer eens hypnotherapie en dan de hypnotische maagband

Beantwoorden
Michelle

Ineke,
Afvallen doe je altijd voor jezelf, als je zelf de motivatie niet hebt, kan je 100 diëten proberen, maar wordt het altijd heel lastig om ze vol te houden. Maar ik lees wel dat je ze altijd alleen probeert. Kijk eens of er in de buurt een diëtiste is, zij kunnen vaak samen met jou kijken wat jouw behoeftes zijn en wat goed bij jouw pas, in plaats van een crash dieet te volgen. Zo houd je het langer vol en heb je ook iemand die je daar in steunt. Daarbij is het zo dat voeding 70% meetelt tijdens het afvallen. Dus als jij in het begin niet kan sporten, maar wel een goed voedingschema hebt komt je echt al een heel eind.
Ook moet je bedenken dat de bekkeninstabiliteit natuurlijk niet beter wordt van het overgewicht. Dus als je daar veel last van hebt, wordt dit waarschijnlijk ook beter als je wat extra gewicht verliest.
Misschien lukt het afvallen ook steeds niet, omdat je zelf van te voren al denkt dat je hebt gefaalt doordat je man je steeds naar beneden haalt. Je moet wel iemand hebben die je bij elke pont nog meer aanmoedigt. Afvallen is namelijk moeilijk genoeg en elke aanmoediging kan je gebruiken. Als iemand je naar beneden haalt omdat het te weinig is of niet snel genoeg gaat, voelt het vanzelf alsof al je moeite voor niks is geweest en grijp je weer naar de mergpijpjes. Daarbij is het natuurlijk zo als hij positief is over jou, je misschien weer ook een positief beeld van jezelf krijgt en daardoor weer meer motivatie om door te gaan.

Dus:
1. ga iemand zoeken die je kan begeleiden bij het afvallen een diëtist, huisarts of lifestyle coach
2. Bespreek met je man dat hij je moet steunen want alleen met een positieve instelling van hem gaat het lukken.

Succes

Beantwoorden
Diana

Wat een verhaal. Eten, roken en nog vele andere dingen valt onder aangeleerd gedrag. Het is een patroon dat lastig te doorbreken is, zonder de juiste hulp. Alleen is het dan wel handig om te weten wat voor hulp er is. Stel vooral vragen aan jezelf. Eet ik het omdat ik het lekker vind? Of zitten er andere emoties achter? Dit zal zorgen voor bewustwording maar ook kom je erachter waar je het probleem moet aanpakken. Wil je zelf echt afvallen? Met welk doel? Waar ging het mis? Wat is de reden dat afvallen niet lukt? Dat is iets wat je met een professional zou kunnen uitzoeken. Je kunt ervoor kiezen om met je huisarts in overleg te gaan om te kijken wat bij je past zodat je bij de juiste specialist komt. Daarnaast blijf je als ouder altijd een rolmodel voor je kinderen. Het is belangrijk om dit soort onderwerpen op een gezonde manier te bespreken met je kinderen en man. Doe dit in gezamenlijkheid en zorg hierin voor transparantie. Leg uit dat je graag hulp wilt en waarom, deel met het gezin welke stappen je gaat nemen en waarom het belangrijk is om dit te doen en te delen. Wanneer je de kinderen erbij betrekt zorg je voor openheid, betrokkenheid en leren de kinderen ook om hulp te vragen (hoeft niet specifiek over eten te gaan) en bezig te zijn met gezonde voeding. Denk erover na wat voor steun je nodig hebt van je man zodat hij de juiste handvatten heeft om jou te gaan steunen. Leg uit dat het niet helpend is op de manier waarop hij jou nu benaderd. Vertel wat voor emoties dit bij jou oproept. Je begrijpt je man dat hij je te zwaar vindt alleen de manier waarop hij communiceert is niet steunend. Zorg ook hierin voor een open eerlijk gesprek met jullie tweeën. Je kunt aangeven dat het een zoektocht is om het patroon van voeding te doorbreken en dat je hierin graag gesteund wilt worden maar nu nog niet weet op welke manier. Misschien zijn er in je omgeving ook nog andere belangrijke personen die je kunnen steunen denk hierbij aan buren, familie of vrienden. Het gaat en hoeft niet vandaag op morgen. Het is een proces, een zoektocht wat tijd nodig heeft om patronen te doorbreken. Het kan en mag een dag mislukken, zorg ervoor dat je het kan accepteren. Het betekent niet dat het is mislukt, alleen deze dag lukt het even niet. Kortom, zorg voor professionele hulp om de juiste handvatten te krijgen, communiceer met man en kinderen, vraag steun uit je eigen omgeving. Ik wens je heel veel succes en geluk.

Beantwoorden
Thea visser

Het is absoluut niet fair van je man om je zo te beledigen, maar ik lees van jou ook wel erg “ik kan er eigenlijk niks aan doen”. Terwijl je wel aangeeft door te blijven snoepen.
Probeer t niet alleen, zoek hulp.. zowel om af te vallen maar ook je koppie moet anders gaan werken.
Succes en blijf open naar je man.. geef aan dat je t echt respectloos en goedkoop vind wat hij soms zegt.
Ga samen s avonds bewegen..
je hoeft niet hard te lopen, je in allerlei bochten te wringen.. ga wandelen samen en dan kom je ook tot goede gesprekken.
Succes..

Beantwoorden