Moeder Dochter

Carolien: ‘Door onze luxe levensstijl kunnen zij nu niet met geld omgaan’

Carolien en haar man hadden het financieel goed. Tot hun bedrijf failliet ging. Nu moeten ze twee keer nadenken voordat ze iets uitgeven.

Voor de wind

Carolien (47): “Mijn oudste dochter Suus studeert rechten en woont op kamers. Natuurlijk ben ik hartstikke trots op haar, al vrees ik dat ze niet goed omgaat met het geld dat ze leent en dat ze uiteindelijk blijft zitten met een enorme studieschuld. En dat is ook aan mij te wijten. Tot twee jaar geleden ging het ons financieel voor de wind. Mijn man had een goedlopend bedrijf en lang konden we doen en laten wat we wilden. Een groot huis, twee auto’s, een motor, scooters voor de kinderen, dure vakanties, niets was te gek.”

Failliet verklaard

“Mijn dochters, ik heb er drie, hoefden maar met hun ogen te knipperen of we kochten het voor ze. Leren omgaan met geld of ergens voor sparen hebben ze daardoor nooit geleerd. En daar heb ik nu spijt van. Door een paar verkeerde zakelijke beslissingen is ons bedrijf over de kop gegaan en zijn we zelf ook failliet verklaard, waardoor we moesten verhuizen en nu in de schuldsanering zitten. In korte tijd zitten we er dus heel anders bij.”

Lees ook: Patricia: ‘Ik houd mijn schulden verborgen voor mijn vriend’

Zuiniger leven

“Mijn twee thuiswonende dochters van vijftien en zeventien moesten erg wennen aan het feit dat we tegenwoordig twee keer nadenken voordat we iets kopen. Suus daarentegen was net het huis uit toen dit gebeurde en leeft haar studentenleven zoals ze thuis leefde. Met geleend geld zet ze geregeld de bloemetjes buiten en ze koopt net zo veel kleding als vroeger.”

Nonchalant

“Natuurlijk praten we daarover met haar, maar ik lijk niet echt tot haar door te dringen. Meestal haalt ze nonchalant haar schouders op en zegt ze: ‘Maak je niet druk, ik verdien het later wel terug.’ Dat hoop ik maar. Ik vind het vreselijk dat ze straks haar werkende leven al met zo’n financiële achterstand begint. Als ik iets opnieuw zou kunnen doen, had ik mijn dochters vakerneeverkocht als ze weer iets wilden kopen.”

Lees ook: Martinique heeft een schuld van een ton: ‘Eerst afbetalen, dan feest vieren’

Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen