Martines lustgevoel is verdwenen: ‘Seks: van mij hoeft het niet meer zo’

Martine: ‘Seks, van mij hoeft het niet meer zo’

Martine (40) heeft sinds zes jaar een relatie met Ralf (45) en  samen hebben ze dochter Roos (4). Vroeger was Martine een echt feestbeest dat bijna altijd wel zin in seks kon hebben. Nu ze haar grote liefde gevonden heeft, hoeft het niet meer zo nodig.

Martine: “Veel praten we er niet over, maar tijdens ruzies kan Ralf het voor mijn voeten gooien. Dan noemt hij me een ijskonijn of erger: dan kruipt hij in de slachtofferrol en zegt hij dat het zijn schuld is dat hij mij niet opgewonden krijgt. En vraagt hij hoe het komt dat de vrouw die er altijd ‘wel pap van lustte’, is veranderd in iemand die nog amper zin heeft in seks.

Geen idee. Ik had zelf ook nooit kunnen bedenken dat ik nu smoesjes verzin om niet te hoeven vrijen, terwijl ik vroeger er altijd voor in was. In mijn vrijgezellentijd heb ik zeker met dertig mannen het bed gedeeld. Het kostte me nooit moeite om in de stemming te komen, zelfs niet bij mannen die helemaal niet zo aardig voor me waren. Des te vreemder is het dat het me nu, helemaal happy en in de wolken met Ralf, mijn grote liefde en vader van mijn dochter, niet meer lukt.”

Wild vrijgezellenleven

“Veertien jaar ben ik single geweest. Van mijn twintigste tot 34ste, totdat ik Ralf ontmoette. Ik vond het uitgaansleven geweldig, maar het alleen zijn vreselijk. Het weekend was meestal top, gezellig op pad met vriendinnen, maar de rest van de week verpieterde ik alleen thuis.

Ik deed er alles aan om een serieuze relatie te krijgen. Ik ging naar singlefeesten, had me ingeschreven bij datingsites, bezocht singleparty’s, maar hoe ik ook zocht en wat ik ook deed, Mr. Right was onvindbaar. En waren genoeg leuke mannen, maar die waren óf bezet óf kampten met bindingsangst óf waren gewoon onbereikbaar.”

Seks was mijn hobby

“Dat wil niet zeggen dat ik als non door het leven ging. Ik heb in die jaren genoeg minnaars gehad. Ik riep altijd dat seks mijn hobby was. Niet dat ik van het ene bed in het andere dook, maar ik heb wel wat onenightstands gehad. Ik was verslaafd aan het spel van verleiden, aantrekken en afstoten. Als ik in de kroeg aan de praat raakte met een leuke man, bezet of niet, keek ik of ik hem zover kon krijgen om met mij mee naar huis te gaan. Alleen dat al gaf me een kick. Soms gebeurde er verder niks, bleef het bij een drankje drinken en wat zoenen. Maar als ik hem echt sexy vond, ging ik een stap verder.

Al was de seks meestal matig. Je trekt op zo’n eerste date niet alles uit de kast met een vreemde man. Klaarkomen gaat bij mij lastig. Vaak fakete ik maar wat, maar het ging mij meer om de spanning en de intimiteit van die nacht, dan de seks zelf. Terugkijkend heb ik echt wel een losbandig seksleven gehad. ‘Geen zin’ kwam toen ook niet in mijn woordenboek voor.”

Lustgevoel verdwenen

“Zes jaar geleden leerde ik Ralf kennen. Hij was net gescheiden en deed vrijwilligerswerk op de tennisvereniging. Elke keer als ik kwam trainen of spelen, raakten we aan de praat. Het was geen liefde op het eerste gezicht, maar het verliefdheidsgevoel groeide. Een keer samen tennissen, wijntjes drinken, naar de film, een avond uit eten. Pas na een date of zes doken we het bed in.

Ik kon niet anders dan voor hem vallen

Eerder had ik nooit de behoefte gevoeld om de kleren van zijn lijf te rukken. Ralf is een schat van een man. Een echte blonde Hollander, klein buikje, lief gezicht met krullen. Totaal anders dan de mannen die ik in mijn vrijgezellenleven verslond: vaak buitenlandse mannen, met donker haar, donkere ogen en een ondeugende blik. Wel ontstond er snel een gevoel van houden van tussen ons. Ik kon niet anders dan voor hem vallen. Hij was zo galant, respectvol en attent. Hij had stiekem in mijn badkamer gekeken welke luchtjes ik gebruikte en verraste me iedere date met of een nieuwe fles of een bodylotion van mijn favoriete geur. En toen ik een keer had opgebiecht gek te zijn van een speciale ijssoort, nam hij de volgende date tien bakken van die smaak mee als verrassing!

Lees ook: Marianne: ‘Mijn man en ik hebben al vier jaar geen seks gehad’

Ook klikte het snel met mijn ouders, zussen en beste vrienden en paste ik prima in zijn vriendenkring. Na een half jaar woonden we samen en nog een jaar later kwam onze dochter Roos ter wereld. Ik ben volkomen gelukkig met Ralf. Ik heb alles waarvan ik droomde en méér, zoals een gezinsleven. Die droom had ik allang opgegeven.”

Toegeslagen sleur

“Maar tegelijk ben ik ook iets verloren: mijn libido. Seks is totaal onbelangrijk voor mij geworden. In het begin van onze relatie was het nog wel fijn, we moesten natuurlijk even uitzoeken wat we allebei lekker vonden en elkaars lichaam ontdekken. Ik vond het heel bijzonder om te vrijen met iemand van wie ik echt hield. Ik durfde me helemaal open te stellen en kreeg ook orgasmes bij hem. Het was fijn om niet na de seks een warm bed uit te hoeven stappen of weer een man de deur uit te zien hollen. En toen we een baby wilden, was het vrijen extra speciaal. De gedachte aan een baby vertienvoudigde onze frequentie.

Ontbreken van spanning

Maar na de geboorte van Roos stortte mijn libido in. Eerst dacht ik nog dat het de gebroken nachten waren, maar ik weet inmiddels dat vermoeidheid er niets mee te maken heeft. Langzaamaan is de sleur toegeslagen en lijkt alle interesse bij mij verloren. Ik denk zelf dat het ontbreken van spanning een grote rol speelt. In die jaren als single, was seks onlosmakelijk verbonden aan uitgaan, uitgelaten zijn, flirten en de spanning of ik een leuke man zou tegenkomen. Maar nu die leuke man elke avond naast me in bed ligt en ik niet om zijn liefde hoef te vechten, lijkt het wel alsof bij mij alle lust is verdwenen. Seks is als het ware niet meer noodzakelijk om liefde te krijgen.”

De geschiedenis herhaalt zich

“Ralf baalt enorm van mijn ingezakte libido. Wij willen het bij één kind houden, maar soms zucht hij: ‘Laten we anders voor een tweede gaan, of in ieder geval net alsof doen. Toen we Roos wilden krijgen, was jij niet te houden in bed.’ Maar dat is natuurlijk onzin. Ralf is voor mij getrouwd geweest en zijn ex wilde al jaren geen seks meer. Dat is ook de voornaamste reden dat hun huwelijk kapotging. Nu ook ik minder zin heb, zoekt hij de schuld bij zichzelf. Dan zegt hij: ‘Jij was altijd een wilde meid, dat heb je me zelf verteld. Ik dacht dat ik nooit meer een broerzus-relatie hoefde mee te maken, maar prompt gebeurt me hetzelfde met jou.’ Ralf zegt dat het daardoor niet anders kan dan dat het aan hem ligt. Blijkbaar stoot hij vrouwen af. Zelfs vrouwen die vroeger heel seksbelust waren.

Hij vraagt steeds of alles oké is

Het doet me verdriet om hem zo te zien, want ik denk niet dat het echt aan hem ligt. Tenminste, niet aan zijn karakter. Wel is hij erg onzeker geworden door de ellende met zijn ex en dat heeft deels invloed op ons seksleven. Hij vraagt constant of alles oké is, of ik het naar mijn zin heb en of hij me geen pijn doet. Soms zijn we net lekker bezig en dan stopt hij en vraagt nerveus: ‘Je vindt het toch wel fijn hè?’ Zo’n opmerking is voor mij een libidokiller. De mannen met wie ik vroeger seks had, vroegen dat nooit, maar waren juist heel dominant in bed en daar genoot ik van. Toch vind ik het raar om dat ook aan Ralf te vragen, dat voelt gek. Hij is de vader van mijn kind, niet een of andere playboy uit de kroeg.

Ralf en ik hebben ongeveer eens per maand seks en dan slechts met moeite. Als ik in bed lig, wil ik slapen. En ’s morgens seks is ook geen optie, omdat Roos ’s nachts vaak spookt. Die ene keer dat ze een middagslaapje doet in het weekend, duiken wij ook het bed in. Maar eigenlijk moet ik me er echt toe zetten. Ralf zou het liefst eens per week willen vrijen, maar dat kan ik niet opbrengen. Daardoor raakt hij vaak gefrustreerd en zijn er sneller irritaties tussen ons. Er móet een oplossing komen. Ik weet dat ik met vuur speel door Ralf zo vaak af te wijzen.

Het laatste wat ik wil, is dat mijn relatie stukloopt door het gebrek aan seks en dat ik over een paar jaar als alleenstaande moeder door het leven moet. Ik speur het internet af naar mogelijke lustopwekkers, pilletjes, die als bijwerking hebben dat je ervan in de stemming komt. Ik las dat speed en xtc goed werken, maar de gedachte aan drugs staat me eigenlijk tegen. Ook heb ik geprobeerd mezelf op te winden door eerst porno te kijken of te spelen met een vibrator. Maar niks helpt. Ik heb nog getwijfeld of ik ermee naar de huisarts moet stappen, maar dat vind ik toch te ongemakkelijk. Wat moet ik zeggen? Dat ik stapelgek ben op Ralf, maar blijkbaar de spanning uit de kroeg mis? Dat ik soms verlang naar zo’n man die je in de kroeg vindt, keurig gekleed, met gladgeschoren wangen, lekker ruikend naar aftershave en die alles uit de kast trekt om jou te verleiden? En het verschil met de man die ik thuis heb zitten in zijn huisbroek, met een verwassen T-shirt, een beginnend buikje, onverzorgde baardgroei en stinkend naar de paprikachips. Tegelijkertijd kan ik daar niet over klagen; zelf hang ik ook in mijn huispak, chips snaaiend, op de bank.  Met Ralf hier rustig over praten is lastig. Hij klapt dicht. Verder dan ‘Ik wil met jou niet hetzelfde meemaken als met mijn ex’ komt hij niet. Hij houdt ook niet van te veel toeters en bellen in bed en hoopt steeds dat mijn lustgevoel vanzelf weer terugkomt.” 

Lekkere én foute mannen

“Vorig jaar Kerst heeft Ralf mij ten huwelijk gevraagd. Hij is stapelgek op me, dus ik neem niet aan dat hij snel van me af wil. Maar ik snap wel dat hij ongelukkig wordt van eens per maand seks en dat de sleutel tot een beter seksleven bij mij ligt. Soms zet ik ook echt een knop om bij mezelf en begin ik een vrijpartij, terwijl ik daar eigenlijk totaal geen trek in heb. Die eerste tien minuten gaan stroef, maar daarna werkt mijn lichaam wel mee en vind ik het ook echt prettig. Het is eerder mijn geest die niet wil, dan mijn lichaam. Soms verlang ik naar de tijd dat ik maar naar een man hoefde te kijken, en ik was al opgewonden. Laatst was ik met een vriendin stappen. We zaten nog geen vijf minuten in mijn oude stamcafé, toen er een bloedmooie man binnenstapte. Ik moest mezelf echt dwingen niet te gaan staren. Niet omdat ik vreemd zou willen gaan of Ralf bedriegen, maar omdat hij echt zo’n type uit mijn verleden was. Op dat moment wist ik: met mijn libido is niks mis. Ik sta nog steeds snel in vuur en vlam van lekkere én foute mannen. Maar ik denk dat echte liefde voor mij gewoon een libidokiller is. Het lijkt of seks voor mij onlosmakelijk verbonden is met een losbandig single leven!”

Lees ook: Ineke baalt van haar mans lage libido: ‘Ik wil veel vaker seks dan hij’

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een abonnement op Vriendin.