Persoonlijke verhalen

Annelies: ‘Mijn kinderen klagen dat ik te veel op mijn mobiel zit’

Annelies (40) speelde vroeger eindeloos spelletjes met haar kinderen, maar daar heeft ze het geduld niet meer voor. Wél voor Candy Crush of Facebook. Zolang het maar op haar mobiel is.

‘Zodra ik een piepje hoor, ren ik naar mijn telefoon.’

“Facebook en Instagram. De hockey-, school- en voetbalapp en de WhatsAppgroep van mijn gezin. Wordfeud, Candy Crush en Slither.io, mijn agenda en de ING-bank. Het zijn maar een paar voorbeelden van apps die ik dagelijks, soms bijna elk uur of zelfs om de tien minuten bekijk op mijn mobiel. Op mijn iPhone staan zeker zestig apps waar veel van mijn vrije tijd in gaat zitten. Eigenlijk hebben mijn kinderen wel gelijk als ze klagen dat ik veel te veel op mijn telefoon zit en me verslaafd noemen.

Riedeltjes en piepjes
Met een man die vaak voor zijn werk in het buitenland zit, drie kinderen, twee honden en een kantoorbaan van twintig uur zou je denken dat je op een dag niet eens de tijd hebt om te plassen of een hoofdstuk uit een boek te lezen, laat staan voortdurend op je telefoon te zitten. Toch lukt dat laatste me wel. Vraag me niet hoe, maar op de een of andere manier vind ik altijd wel even tijd om mijn Facebook te checken of een spelletje te spelen.

Toen ik reageerde op de oproep ‘Welke vrouw durft toe te geven dat ze vaak op haar smartphone zit?’ van de Vriendin-redactie, wist ik wel dat het veel was, want ik hoorde mijn kinderen vaak genoeg klagen over mijn ‘mobieltjesverslaving’, maar dacht ik eigenlijk dat het wel meeviel. Toen ik voor de grap bijhield wat ik op een dag zoal doe met mijn telefoon, schrok ik me rot. Als ik al die ‘paar minuutjes’ bij elkaar optelde, kwam ik soms wel op vier uur, twee keer zo veel als ik dacht!

Als ik ’s morgens wakker word, is dat van het gezoem van de wekker op mijn telefoon. Ik zet ’m op snooze. In de tussentijd maak ik mijn vroege ochtendrondje langs mijn favoriete apps als Facebook en Twitter. Even lezen wat er die nacht is gebeurd, mensen feliciteren met hun verjaardag, likes uitdelen en genieten van de kattenfilmpjes op de pagina’s waar ik fan van ben. Terwijl ik voor de kinderen broodtrommels klaarmaak, check ik de RTL Nieuws-app en scroll ik voor de tweede keer die ochtend langs mijn Facebooktijdlijn. Dit herhaal ik bijna om het kwartier, omdat ik ruim driehonderd vrienden heb van wie er velen dagelijks iets leuks posten.

Nu die telefoon weg
Als ik niet hoef te werken, de kinderen naar school zijn en ik de honden heb uitgelaten, nestel ik me met een kop koffie op de bank en log weer in op Facebook. Ik neem nu de tijd om langere nieuwsupdates te lezen. Zo gaat er zeker een half uur voorbij. Bij het tweede kopje koffie vermaak ik me met wat spelletjes en chat met kennissen die dezelfde spellen spelen. Als de kinderen op school zijn, doe ik het huishouden en de boodschappen. Ik ben een echte poetsmiep, maar als ik een piepje hoor, móét ik mijn telefoon checken die altijd binnen handbereik ligt.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 51.

Heb jij ook een ‘onschuldige’ verslaving waar je zo langzamerhand wel vanaf wilt? Mail je verhaal dan (anoniem) naar post@ vriendin.audax.nl.

Reageer op dit artikel

Instagram