Week van het Oorsuizen: hoe klinkt jouw tinnitus?

Week van het Oorsuizen: hoe klinkt jouw tinnitus?

Ieder jaar vraagt Stichting Hoormij aandacht voor tinnitus. Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben een vorm van oorsuizen.

Ieder jaar vraagt Stichting Hoormij aandacht voor tinnitus. Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben een vorm van oorsuizen.

Vandaag start de Week van het Oorsuizen (4 tot en met 8 februari) om de bewustwording te vergroten. Het is voor mensen met tinnitus namelijk lastig om anderen uit te leggen wat zij precies ervaren. Zij zijn tenslotte de enigen die de geluiden of suizen waarnemen.

Lees ook het verhaal van Ingrid, die leerde omgaan met oorsuizen

Zo klinkt tinnitus

Stichting Hoormij wil mensen met tinnitus én hun omgeving een handje helpen. Daarom kun je online diverse geluiden luisteren. Het is best confronterend, want je beseft je opeens dat er veel mensen zijn die deze geluiden constant horen. En dat terwijl je sommige fragmenten het liefst direct weg klikt. Lijkt een fragment op jouw eigen ‘geluid’? Laat het dan aan iemand in je omgeving horen. Misschien ken je wel iemand met oorsuizen en kunnen deze audiofragmenten je helpen het beter te begrijpen.

Hier luisteren

Ik heb oorsuizen, wat nu?

Mensen met oorsuizen worden niet altijd begrepen. Dit kan een eenzaam gevoel geven. Het helpt ook niet mee als je van de huisarts hoort dat er niet zoveel aan te doen is. Gelukkig is er wél altijd hulp en moet je er niet alleen mee rondlopen. Sinds november 2016 is er de richtlijn tinnitus van de kno-vereniging. Stichting Hoormij heeft deze richtlijn vertaald in een tinnitus patiëntentool. Je kunt hier alles lezen over de oorzaak en behandeling.

Verder kan het helpen om erover te praten. Zo kan een KNO-arts uitleggen waar de geluiden vandaan komen en hoe je met de tinnitus leert omgaan. Dit geeft wat meer duidelijkheid.

Lees ook: Tinnitus genezen? Dit kun je tegen oorsuizen doen

Meepraten over dit onderwerp?

Dat kan hieronder via onze Facebookpagina.

Lees ook het verhaal van Marjan, die een oplossing vond voor haar tinnitus

Voorkom gehoorschade

Gehoorschade door muziek is gemakkelijk te voorkomen door oordoppen te gebruiken tijdens concerten of op festivals. Uit een onderzoek van Beter Horen blijkt dat 70% van de Nederlanders zich zorgen maakt over zijn gehoor, maar dat 61% niet kiest voor gehoorbescherming. In deze video wordt een duidelijke waarschuwing gegeven.

Aan het onderzoek deden 1.200 Nederlanders mee. Uitgevoerd door SAMR in opdracht van Beter Horen, augustus 2017.