Placeholder

PCOS: de meest voorkomende hormoonstoornis bij vrouwen

PCOS is een afkorting van polycysteus ovarium syndroom, de meest voorkomende hormoonstoornis bij vrouwen. Wat houdt PCOS precies in?

PCOS is een afkorting van polycysteus ovarium syndroom, de meest voorkomende hormoonstoornis bij vrouwen. Wat houdt PCOS precies in?

Door een verstoring in de menstruatiecyclus worden vrouwen met PCOS minder vaak of zelfs helemaal niet ongesteld. Waar een normale cyclus voor dertien tot veertien menstruaties per jaar zorgt, worden vrouwen met PCOS niet meer dan acht keer ongesteld. Andere symptomen zijn onder andere de overmatige aanmaak van het mannelijke hormoon testosteron, wat kan resulteren in acné, ‘mannelijke’ overbeharing – bijvoorbeeld rond de navel, rond de tepels of in het gezicht – en kaalheid of een wijkende haargrens. 

Zwangerschap 
Vaak komen vrouwen er pas achter dat ze PCOS hebben als ze zwanger proberen te worden. Hoewel er genoeg voorbeelden zijn van vrouwen met PCOS die op de natuurlijke manier zwanger zijn geraakt, komt een groot deel in het ziekenhuis terecht voor hulp bij zwangerschap. In eerste instantie gaat het dan om een hormoonbehandeling. Als dat geen zwangerschap oplevert, kan iui of ivf uitkomst bieden.

Meer weten? Lees het verhaal van Anita 
In Vriendin 3 (deze week in de winkels) vertelt Anita (34) over haar ervaring met PCOS. Uit eigen ervaring weet zij wat het met je lijf doet. “Het wordt nog steeds onderschat wat voor impact PCOS kan hebben op je leven.” Meer weten over Anita? Neem een kijkje op haar website www.anitadehaas.nl