Geen categorie

Vriendin 36: Karin stond op het punt om te gaan scheiden

Karin (39) en Rick (45) zijn gelukkig met elkaar, samen met hun kinderen. Maar als Ricks jongere broer overlijdt, slaat de sfeer opeens om. ”Hoe somberder Rick deed, des te enthousiaster probeerde ik te zijn. Dat vrat energie.”

'Ons huwelijk overleefde een grote relatiedip'
 

Karin: “Toen ik zeventien jaar geleden in mijn mooie witte jurk mijn ja-woord uitsprak, beloofde ik plechtig dat ik er altijd voor Rick zou zijn, in voor- en tegenspoed. Maar hoe lastig zo’n belofte is, besef je pas als je écht voor die tegenspoed komt te staan. In principe beloof je om niet bij elke tegenstoot weg te rennen, iets waar ik volledig achter sta. Maar ik ben ook de eerste om toe te geven dat het ontzettend moeilijk kan zijn.”

Klap op klap
“Tot maart 2013 leidden Rick en ik een gelukkig gezinsleven met onze twee zoons en zijn dochter uit een eerdere relatie. Wij hadden een normaal huwelijk, met ups en downs die ieder stel meemaakt. Tenminste dat dacht ik, als ik mezelf vergeleek met mijn vriendinnen. Ik kende dezelfde kleine ergernissen over te veel werken en te weinig meehelpen in het huishouden, maar tegelijkertijd bofte ik met een man die me op handen droeg. Rick bracht elke vrijdag een mooie bos bloemen voor me mee, knuffelde me de hele dag door en eens in de twee weken gingen we samen een avond uit eten. Dan paste zijn dochter Eefje op onze zonen. Alles veranderde toen Bart, Ricks jongste broer, de vreselijke diagnose longkanker kreeg, met uitzaaiingen door zijn hele lichaam. Vier maanden later stonden we op zijn begrafenis. Afschuwelijk en niet te bevatten dat een knul van nog geen veertig zo uit het leven werd gerukt. Onverteerbaar voor de ouders van Rick, zijn zussen en Barts vriendin, maar zeker voor Rick die altijd heel close was geweest met zijn ‘babybroertje’. Hij was ontroostbaar. Ik heb hem nog nooit zo veel zien huilen als die weken. Ook sloot Rick zich op in de garage waar hij uren knutselde aan van alles. Ik liet hem maar. Ik zag het als bezigheidstherapie. Het hielp hem zijn verdriet te verwerken, dacht ik.

Werkloos
Tot overmaat van ramp raakte Rick niet veel later zijn baan kwijt. Hij werkte in de ICT en was een klein jaar ervoor van baan verwisseld. In dit bedrijf kon hij meer verdienen. Maar ineens droogden de opdrachten op en was het: de laatste die er erbij was gekomen, moest er als eerste uit. Dat was dus Rick. Toen hij ernaar solliciteerde, hadden we de risico’s doorgenomen: als je een vast contract omruilt voor een jaarcontract, zit die kans erin. Ach, dachten we, we hadden nog wel een spaarpotje en bovendien werkte ik zelf drie dagen in de zorg, waarmee we in elk geval onze hypotheek konden betalen. Maar nu het daadwerkelijk zover was, was dit een klap die Rick er niet bij kon hebben. Hij noemde zichzelf een mislukking en stortte compleet in.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 36.
Herken jij Karins ervaring of wil je je verhaal vertellen? Praat mee op ons forum.

Reageer op dit artikel

Instagram