Zó (on)gezond is erwtensoep

Zó (on)gezond is erwtensoep

Geniet jij ook zo van een dampende kom erwtensoep op een gure dag? Erwtensoep, of snert, is een lekker vullende wintersoep. Maar hoe gezond is het eigenlijk? 

Erwtensoep

Je kunt erwtensoep op verschillende manieren maken waardoor je hem zo (on)gezond kunt maken als je zelf wilt. Zo stopt de één er mager vlees in, terwijl de ander het liefste rookworst én spekjes aan de soep toevoegt. Iedereen heeft een eigen variant van de soep, maar bij de meesten komen een aantal ingrediënten overeen. Daarom nemen we deze producten onder de loep: spliterwten, knolselderij, wortel en rookworst. 

Spliterwten

Zonder erwten geen erwtensoep, maar hoe gezond zijn spliterwten eigenlijk? Nou, erg gezond om verschillende redenen. Zo bevatten ze een lage glycemische index, wat betekent dat ze langzaam verteren en dat de koolhydraten langzamer worden opgenomen in je lichaam. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel goed op peil. Ook helpen spliterwten om het LDL-cholesterol te verlagen én kunnen ze goed voor je zijn als je last hebt van een hoge bloeddruk. Door het zout in de soep wordt dat laatste helaas vaak wel weer teruggedraaid. 

Knolselderij

Knolselderij is een ingrediënt dat niet mag ontbreken in een klassieke erwtensoep. Het bevat veel vitamine C en een goede dosis vitamine K. Verder zorgt de knolselderij ook voor wat extra voedingsvezels in de soep. Dit is onder andere fijn voor je stoelgang en geeft je langer een vol gevoel. 

Wortel

Wortels zijn erg gezond en daarom een goede toevoeging aan je erwtensoep. Ze bevatten het stofje bètacaroteen, wat goed is voor je ogen en zorgt voor een mooie huid. Verder bevatten ze niet veel calorieën, maar vullen ze wel en bestaan ze uit een hoop vitaminen en mineralen. 

Lees ook: Van boerenkool tot hutspot: déze stamppot is het gezondst

Rookworst

De meeste mensen voegen rookworst toe aan erwtensoep, maar helaas is rookworst niet zo gezond. Er vit veel zout in en het vlees is bewerkt. En ook de magere variant is niet heel gezond volgens voedingscoach Jonathan Klaassen. Maar hij vertelt bij NU.nl: alles draait om balans. Af en toe een rookworst kan best, als je het maar niet dagelijks eet.

Gezond of niet? 

Doordat erwtensoep door iedereen op een andere manier wordt gemaakt, is het moeilijk om te zeggen hoe (on)gezond het is. Veel ingrediënten zijn goed voor je, op een aantal na. Ook kan de soep veel zout bevatten, wat ook niet goed is. Maar geen zorgen: over het algemeen is af en toe een lekkere kom snert hartstikke goed voor je. 

Bron: Margriet, NU.nl
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.