Van boerenkool tot hutspot: déze stamppot is het gezondst

Van boerenkool tot hutspot: déze stamppot is het gezondst

Wie geniet er niet van een dampend bord stamppot op een koude winterdag? In veel huishoudens wordt regelmatig een grote pan met oer-Hollandse stamppot op tafel gezet. En tussen al die varianten zit ook verschil in calorieën: welke variant is eigenlijk het gezondst? Stamppot  Zo op zijn tijd een lekkere stamppot eten is natuurlijk hartstikke…

Wie geniet er niet van een dampend bord stamppot op een koude winterdag? In veel huishoudens wordt regelmatig een grote pan met oer-Hollandse stamppot op tafel gezet. En tussen al die varianten zit ook verschil in calorieën: welke variant is eigenlijk het gezondst?

Stamppot 

Zo op zijn tijd een lekkere stamppot eten is natuurlijk hartstikke lekker. Het bevat een hoop goede voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Maar daartegenover staat wel dat stamppotten best wel wat calorieën bevatten. Vooral de aardappelen, het vlees dat je erbij eet en de jus zorgen voor die grote hoeveelheid calorieën. Onthoud wel: met name in de winter is er niks mis mee om wat meer calorieën binnen te krijgen, want daar halen we energie uit. Maar wil je toch een beetje opletten, dan kan het geen kwaad om rekening te houden met de stamppotvarianten die je kookt. 

Gezondste stamppot

We hebben een overzicht gemaakt met de populairste stamppotten. Hierbij staat het aantal kilocalorieën, koolhydraten, eiwitten, vet en vezels aangegeven. In dit overzicht gaat het om een gemiddelde portie voor één persoon.

Boerenkoolstamppot:
Energie: 336 kcal
Koolhydraten: 49 gram
Eitwit: 9 gram
Vet: 10 gram
Vezels: 7 gram

Hutspot met wortelen:
Energie: 244 kcal
Koolhydraten: 39 gram
Eiwit: 5 gram
Vet: 6 gram
Vezels: 7 gram

Andijviestamppot:
Energie: 256 kcal
Koolhydraten: 50 gram
Eiwit: 8 gram
Vet: 2 gram
Vezels: 6 gram

Zuurkoolstamppot:
Energie: 212 kcal
Koolhydraten: 41 gram
Eiwit: 6 gram
Vet: 1 gram
Vezels: 7 gram

Zuurkool en hutspot

Wanneer we al deze stamppotten met elkaar vergelijken, dan zien we dat stamppot met zuurkool en hutspot er het beste uitkomen. Deze varianten bevatten de minste kilocalorieën. Daarnaast bevat zuurkool relatief weinig vet in vergelijking met andere stamppotten. Houd er wel rekening mee dat in dit overzicht alleen uit is gegaan van één portie. Voeg je daar extra’s zoals vlees en jus aan toe, dan stijgt het aantal calorieën. 

Lees ook: Dankzij dit simpele trucje smaakt je stamppot veel lekkerder

Tips voor een gezonde stamppot

Door extra’s toe te voegen of weg te laten kun je je gerecht zo (on)gezond maken als je zelf wilt. Maar om een gezonde stamppot op tafel te zetten, geven we je een aantal tips. 

  • Vlees maakt de stamppot vaak minder gezond, maar het is wel erg lekker. Kies daarom voor een mager stukje vlees zoals tartaar of kipfilet. Spekjes en rookworst kun je eventueel vervangen door hamblokjes. 
  • Kies voor een goede verhouding van aardappelen en groenten. 50 procent aardappelen en 50 procent groente is goed. Wil je de stamppot wat gezonder maken, dan kun je extra groente toevoegen. 
  • Jus kun je vervangen door mosterd of augurk om het wat gezonder te maken.

Vriendin’s favoriet

Ontdek de kunst van snel en gezond koken met Gezonde 20 minuten recepten. Dit kookboek biedt meer dan 140 verrassende gerechten die binnen no-time op tafel staan, perfect voor wie weinig tijd heeft maar toch gezond wil eten. Sinds 2015 zijn er meer dan 120.000 huishoudens met de boeken van Jasper Alblas aan de slag gegaan. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Kookfans, Margriet
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Jasper Alblas