Weekmenu: 7x gezonde recepten voor het hele gezin

Weekmenu: 7x gezonde recepten voor het hele gezin

Wil je gezonde, voedzame gerechten voor je gezin op tafel toveren? Zoek dan niet verder. Met dit weekmenu zit je gebakken.

Weekmenu met gezonde recepten

Op de vraag ‘wat eten we vanavond’ heb je bij dezen het antwoord gevonden. De volgende gezonde recepten zijn niet alleen lekker door de vele groentes, maar ook makkelijk te bereiden en als je wat extra’s maakt, kun je er de volgende dag ook nog van lunchen. Voel je vrij om recepten naar wens aan te passen. Voor een verzadigder gevoel na het eten kun je meer groenten en/of koolhydraten (in de vorm van pasta, rijst, brood) toevoegen.

Maandag: gezonde pasta met groenten

Ingrediënten

  • Volkoren spaghetti
  • Tomatensaus (zonder toegevoegde suikers)
  • Mager rundergehakt
  • Champignons
  • Ui, knoflook, olijfolie
  • Verse basilicum
  • Parmezaanse kaas (optioneel)

Recept

  1. Kook de volkoren spaghetti volgens de instructies.
  2. Fruit ui en knoflook in olijfolie, voeg het gehakt toe en bak het rul.
  3. Voeg champignons toe en bak tot ze zacht zijn.
  4. Giet tomatensaus in de pan, voeg zout en peper toe en laat sudderen.
  5. Serveer over de gekookte spaghetti, garneer met verse basilicum en Parmezaanse kaas.

Dinsdag: maaltijdsalade met kipfilet

Ingrediënten

  • Kipfilet
  • Gemengde groene bladsla
  • Eventueel volkoren pasta
  • Cherrytomaatjes
  • Avocado
  • Komkommer
  • Balsamico-vinaigrette dressing

Recept

  1. Kruid de kipfilet en grill tot het gaar is.
  2. Kook de volkoren pasta volgens de instructies op de verpakking.
  3. Snijd de kip in plakjes en serveer boven gemengde groene bladsla en afgegoten pasta.
  4. Voeg cherrytomaatjes, plakjes avocado en komkommer toe.
  5. Besprenkel met balsamico-vinaigrette.

Woensdag: minestronesoep

Ingrediënten

  • Groentebouillon
  • Tomatenblokjes
  • Wortelen
  • Bleekselderij
  • Ui, knoflook
  • Cannellinibonen
  • Volkoren pasta
  • Verse basilicum

Recept

  1. Fruit ui en knoflook in olijfolie in de soeppan.
  2. Voeg groentebouillon, tomatenblokjes, wortelen en bleekselderij toe.
  3. Voeg cannellinibonen en volkoren pasta toe en laat sudderen.
  4. Garneer met verse basilicum voor het serveren.

Donderdag: teriyaki zalm met quinoa

Ingrediënten

  • Zalmfilet
  • Teriyakisaus (zonder toegevoegde suikers)
  • Quinoa (te vervangen door zilvervliesrijst)
  • Broccoli
  • Wortelen
  • Sojasaus
  • Sesamzaadjes (optioneel)

Recept

  1. Kook quinoa volgens de instructies.
  2. Marineer de zalm in teriyakisaus en grill of bak tot het gaar is.
  3. Roerbak broccoli en wortelen in sojasaus.
  4. Serveer de zalm bovenop de gekookte quinoa en groenten, besprenkel met sesamzaadjes.

Vrijdag: groenteschotel uit de oven

Ingrediënten

  • Zoete aardappelen
  • Paprika
  • Courgette
  • Rode ui
  • Kikkererwten (uit blik, afgespoeld en uitgelekt)
  • Olijfolie, komijn, paprikapoeder

Recept

  1. Snijd de groenten in stukjes en meng met kikkererwten.
  2. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met komijn en paprikapoeder.
  3. Rooster in de oven tot de groenten gaar en knapperig zijn.
  4. Serveren maar! Lekker om te eten met hummus, rijst of quinoa.

Zaterdag: kippensoep met noedels

Ingrediënten

  • Kippenbouillon
  • Kippenbouten (of kipfilet)
  • Uien
  • Wortelen
  • Bleekselderij
  • Volkoren noedels
  • Peterselie
  • Zout en peper

Recept

  1. Kook de kip in bouillon tot het gaar is, trek het vervolgens uit elkaar.
  2. Voeg gesneden uien, wortelen en bleekselderij toe.
  3. Kook volkoren noedels apart en voeg toe aan de soep.
  4. Breng op smaak met zout, peper en garneer met verse peterselie.

Zondag: kikkererwtensalade met gegrilde groenten

Ingrediënten

  • Gegrilde aubergine
  • Gegrilde courgette
  • Gegrilde rode paprika
  • Kikkererwten (uit blik, afgespoeld en uitgelekt)
  • Rode ui
  • Olijfolie, balsamicoazijn, verse basilicum

Recept

  1. Snijd de gegrilde groenten in hapklare stukjes.
  2. Meng de gegrilde groenten met kikkererwten en gesneden rode ui.
  3. Besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn.
  4. Garneer met verse basilicum voor extra smaak.

Eet smakelijk! Met deze gezonde recepten kun je weer een week vooruit.

Vriendin’s favoriet

Verken de wereld van eenvoud met Yotam Ottolenghi’s nieuwe kookboek SIMPEL! Meer dan 130 onweerstaanbare en snel te bereiden gerechten sieren de pagina’s, zonder in te boeten op smaak of verrassing. Laat je betoveren door kleurrijke foto’s en ontdek recepten die zowel oogstrelend als verleidelijk zijn. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images