Placeholder

Visfilet met beurre-blanc

Een ouderwets Frans gerecht dat nog steeds super smaakt. De fluweelzachte botersaus moet na het bereiden meteen worden opgediend.

Een ouderwets Frans gerecht dat nog steeds super smaakt. De fluweelzachte botersaus moet na het bereiden meteen worden opgediend.

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Boodschappenlijstje:

  • 4 pangasiusfilets (à 150 g)
  • 300 ml witte wijn
  • 1 el fijngehakte rozemarijn
  • 1 el fijngehakte tijm
  • 250 g koude boter, in blokjes
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 el citroensap
  • Extra nodig: aluminiumfolie

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 200ºC. Wrijf de visfilets in met peper en zout en leg ze in een ingevette ovenschaal. Schenk 200 ml witte wijn over de vis en strooi er de rozemarijn en tijm over. Verdeel 25 gram boter over de vis. Dek de schaal met folie af en stoof de vis in de oven in ca. 15 minuten gaar. Maak intussen de botersaus. Kook in een pannetje de rest van de wijn met de sjalotjes op hoog vuur tot een derde in. Zet het vuur laag en voeg beetje voor beetje en al kloppend met een garde de rest van de boter toe. Elk blokje boter moet goed door de saus zijn opgenomen, voordat er nieuwe boter wordt toegevoegd. Laat de saus vooral niet koken. Voeg als alle boter door de saus is opgenomen het citroensap toe. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de vis zonder het stoofvocht over borden en schenk de botersaus erover. Lekker met gekookte krieltjes en gekookte sperziebonen en worteltjes.

Recepten: Femke de Winter. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski.