
Dit zijn de 3 lekkerste koude pastagerechten voor warme dagen
4 juli 2025
Zodra het kwik stijgt, wil je niet boven een dampende pan hangen. Dan wil je iets makkelijks, iets fris en vooral: iets lekkers. Deze koude pastagerechten zijn perfect voor warme dagen. Makkelijk te maken, heerlijk om te eten.
1. Koude pastasalade met pesto en kip

Voor 4 personen | Bereiding: 20 minuten
Een klassieker, maar dan nét even frisser. Koude pastagerechten zoals deze zijn ideaal als je snel iets voedzaams op tafel wilt zetten zonder te koken op gevoelstemperatuur.
Wat heb je nodig?
- 300 g pasta (fusilli of penne)
- 150 g gegrilde kipfilet, in stukjes
- 2 eetlepels groene pesto
- 1 bakje cherrytomaatjes, gehalveerd
- Handje rucola
- Parmezaanse kaas (flinters)
Direct in het mandje bij:

Zo maak je het:
- Kook de pasta volgens de verpakking. Giet af, spoel koud af en laat uitlekken.
- Meng in een grote kom de pasta met de pesto.
- Voeg de kip, tomaatjes en rucola toe. Schep door elkaar.
- Garneer met Parmezaanse kaas.
Tip: Je kunt dit ook prima van tevoren maken. Bewaar ‘m afgedekt in de koelkast en roer vlak voor het eten nog een keer door.
2. Frisse pastasalade met zalm en citroen

Voor 2 personen | Bereiding: 15 minuten
Zin in iets lichts én voedzaams? Dan is deze zalmpasta precies wat je zoekt. Zalm en citroen zijn sowieso een topcombinatie.
Wat heb je nodig?
- 150 g pasta (bijv. farfalle)
- 100 g gerookte zalm, in reepjes
- Rasp en sap van ½ citroen
- 2 eetlepels crème fraîche
- Dille (vers of gedroogd)
- Peper naar smaak
Direct in het mandje bij:

Zo maak je het:
- Kook de pasta, spoel koud af en laat goed uitlekken.
- Roer de crème fraîche los met citroenrasp en sap.
- Meg dit met de pasta, voeg de zalm toe.
- Breng op smaak met peper en dille.
Lekker bij: een glaasje koude witte wijn en wat knapperig stokbrood. Hoeft niet, mag wel.
Lees ook: 3 populaire zomerrecepten voor snikhete dagen – klaar in 10 minuten
3. Mediterraanse pastasalade met feta en olijven

Voor 4 personen | Bereiding: 25 minuten
Een van die koude pastagerechten waar je meteen vakantiegevoel van krijgt. Zout, fris, kruidig, alles zit erin.
Wat heb je nodig?
- 300 g volkoren pasta
- 1 komkommer, in blokjes
- 1 rode paprika, in stukjes
- 150 g feta, verkruimeld
- 10 zwarte olijven in plakjes
- Handje verse basilicum
- 2 eetlepels olijfolie
- Scheutje rode wijnazijn

Zo maak je het:
- Kook de pasta en laat afkoelen.
- Snijd de groenten en doe alles samen in een grote schaal.
- Voeg de feta, olijven, olie en azijn toe.
- Meng de pasta erdoor en maak af met basilicum.
Extra tip: Laat de salade een uurtje in de koelkast staan, dan trekken de smaken lekker in.
Met deze drie koude pastagerechten hoef je niet te kiezen tussen snel, lekker en fris. Je hebt het allemaal. Ideaal op warme dagen als je geen zin hebt om te zwoegen. Gewoon koken, koelen en genieten.
Tip van Vriendin
Ontdek in De klassieke Italiaanse keuken hoe Marcella Hazan het gevoel, de geuren en de smaak van echt Italiaans eten tot leven brengt. Met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
De Klassieke Italiaanse keuken
Lees ook: Hoe je met een handvol ingrediënten de beste Spaghetti alle Vongole maakt
Beeld: Getty Images / Ai gegenereerd
Uit andere media