Placeholder

Rosbief met peperkorst en spruitjesstamppot met boterjus

Een mooi, klassiek gerecht dat je goed kunt voorbereiden en wat heerlijk is als je voor een groepje mensen kookt. Echt een feestgerecht voor in het weekend!

Een mooi, klassiek gerecht dat je goed kunt voorbereiden en wat heerlijk is als je voor een groepje mensen kookt. Echt een feestgerecht voor in het weekend!

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Boodschappenlijst:

  • 2 el zwarte peperkorrels
  • 1 el olijfolie
  • 1 rosbief (ca. 750 g)
  • 75 g boter, in blokjes
  • Voor de spruitjespuree:
  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 500 g spruitjes, schoongemaakt
  • 150 ml melk
  • 25 g boter, in blokjes
  • 3 el fijngeknipte bieslook

Extra: vijzel, braadslee, vleesthermometer, aluminiumfolie.

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Plet de peperkorrels grof in de vijzel.
  3. Schenk de olijfolie in de braadslee en wentel er de rosbief door.
  4. Wrijf het vlees dan rondom met de peperkorrels in.
  5. Strooi er ook wat zout over.
  6. Braad het vlees in de braadslee in het midden van de oven in 25-30 minuten van buiten bruin en van binnen rosé (het vlees is goed bij een kerntemperatuur van 55°C).
  7. Maak intussen de puree door de aardappels samen met de spruitjes in een pan met water en wat zout in ca. 15 minuten gaar te koken.
  8. Neem de rosbief uit de oven en laat onder aluminiumfolie 5 minuten rusten.
  9. Roer de boter door het achtergebleven bakvet in de braadslee en zet nog even terug in de oven tot de boter is gesmolten.
  10. Breng de boterjus op smaak met wat zout.
  11. Verwarm voor de puree de melk tot lauwwarm.
  12. Giet de aardappels en spruitjes af en stamp ze samen met melk en boter tot puree.
  13. Meng er de bieslook door.
  14. Breng op smaak met zout en peper.
  15. Snijd de rosbief in dunne plakken.
  16. Serveer de rosbief en boterjus bij de spruitjesstamppot.

Bereidingstijd: ca. 40 minuten, inclusief oventijd.

Recept: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v.: At-Home, Ikea, Nijhof en Studio bazar.