Placeholder

Rode-uiensoep

In de jaren ’70 was de bistro the place to be. Franse uiensoep had een vaste plek op de kaart. Terug van weggeweest, maar nu met rode uien en blauwe kaas.

In de jaren ’70 was de bistro the place to be. Franse uiensoep had een vaste plek op de kaart. Terug van weggeweest, maar nu met rode uien en blauwe kaas.

Voorgerecht voor 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • 2 el boter
  • 600 g rode uien, in dunne ringen
  • 1 el bloem
  • 2 el cognac of brandy
  • 1 liter warme vleesbouillon (van tabletten)
  • 2 takjes verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
  • 4 sneetjes (bruin) stokbrood
  • 100 g blauwe kaas

Aan de slag!

  1. Verwarm de boter in een pan met dikke bodem
  2. Voeg de uien toe en laat ze op een zacht vuur ca. 5 minuten fruiten tot ze zacht zijn; schep ze regelmatig om
  3. Strooi de bloem erover en bak nog even kort
  4. Voeg de cognac of brandy toe en schenk de bouillon geleidelijk en al roerend bij de ui
  5. Voeg de tijm toe en breng de soep aan de kook
  6. Zet het vuur laag en laat de soep met een deksel op de pan 15-20 minuten sudderen
  7. Breng de soep op smaak met zout en peper. Verwarm intussen de ovengrill voor
  8. Verdeel de soep over vier ovenvaste kommen en leg in elke kom soep een snee stokbrood
  9. Leg op elke stokbroodje een plakje blauwe kaas
  10. Zet de kommen soep onder de grill tot de kaas is gesmolten

Recept: Tal Maes. Foto: Peter Kooijman. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Styling: Susanne Houx.