Placeholder

Recept voor Vlaamse runderstoofpot met Belgisch bier

Een geurig stoofgerecht voor koude winterdagen. Simpel te bereiden en als je een dubbele portie maakt, kun je de helft invriezen voor later.

Een geurig stoofgerecht voor koude winterdagen. Simpel te bereiden en als je een dubbele portie maakt, kun je de helft invriezen voor later.

Ingrediënten:
-1 el olijfolie
-40 g boter
-800 g runder- of sukadelappen, in grote stukken van ca. 5 x 5 cm gesneden
-zout en peper
-2 rode uien, gehalveerd en dungesneden
-2 el bloem
-350 ml hete runderbouillon
-1 flesje (300 ml) kriek- of bokbier
-2 laurierblaadjes
-1½ tl gedroogde tijm
-1 el cranberrycompote

Aan de slag:
Verhit de olijfolie en boter in een braadpan en bak de helft van het vlees op een middelhoog vuur rondom bruin. Voeg tijdens het bakken zout en peper toe. Schep het vlees uit de pan op een bord en dek het af met aluminiumfolie. Bak de rest van het vlees, schep dit gedeelte ook op het bord en dek het af. Verlaag het vuur en bak de uien in 2 minuten in het achtergebleven vet. Roer de bloem er goed door en schenk de hete runderbouillon al roerend in de pan. Voeg het bier, de laurierblaadjes, de tijm en het aangebraden vlees (met alle vleessappen) toe. Leg een deksel op de pan en breng het gerecht aan de kook. Verlaag daarna het vuur en laat 2½ uur op een heel laag pitje zacht stoven, maar roer af en toe. Roer aan het eind van de kooktijd de cranberrycompote erdoor en laat het gerecht nog 10 minuten sudderen. Lekker met dikke friet en een groene salade.

Bereidingstijd: 15 minuten
Suddertijd: 2 uur en 40 minuten

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Paola Westbeek. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Nijhof, Sissy Boy Homeland, Dille & Kamille.