Placeholder

Recept voor Venetiaanse fritole

Iets anders dan de klassieke oliebol: Fritole zijn Italiaanse oliebollen, maar dan fris op smaak gebracht met citroen- en sinaasappelrasp. Tijdens het beroemde carnaval van Venetië worden ze op bijna elke straathoek verkocht.

Iets anders dan de klassieke oliebol: Fritole zijn Italiaanse oliebollen, maar dan fris op smaak gebracht met citroen- en sinaasappelrasp. Tijdens het beroemde carnaval van Venetië worden ze op bijna elke straathoek verkocht.

Voor 12 stuks.

Boodschappenlijstje:

  • 250 g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7 g)
  • 1 tl suiker
  • 1 klein ei of 0,5 groot ei, losgeklopt
  • 2,5 dl melk
  • geraspte schil van 0,5 citroen (alleen het geel)
  • geraspte schil van 0,5 sinaasappel (alleen het oranje)
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • (zonnebloem)olie om te frituren

Handig: plasticfolie, frituurpan

Aan de slag!

  1. Meng in een kom de bloem met de gist, suiker en een mespunt zout
  2. Maak in het midden een kuiltje en schenk er het ei in
  3. Verwarm de melk tot lauwwarm en meng het al kloppend door de bloem tot het beslag dik en glad is
  4. Meng er het citroen- en sinaasappelrasp door
  5. Dek de kom met plasticfolie af en laat het deeg op een warme, tochtvrije plek ca. 1 uur rijzen
  6. Verwarm de olie in de frituurpan tot 180ºC.
  7. Schep met een grote lepel wat beslag uit de kom
  8. Duw het van de lepel met behulp van een andere lepel en laat het beslag dan in de hete olie glijden
  9. Frituur de fritole in porties in 3-4 minuten goudbruin, keer ze halverwege
  10. Neem de fritole met een schuimspaan uit de olie en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken
  11. Wentel ze nog warm door de vanillesuiker.

TIP: Laat 100 gram rozijnen een nacht in een borrelglaasje grappa weken en meng ze door het beslag.

Recept: Tal Maes. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk.