Placeholder

Recept voor Spaanse tortilla met aardappel en chorizo

Een heerlijke, hartige, Spaanse omelet voor de lunch of het avondeten.

Een heerlijke, hartige, Spaanse omelet voor de lunch of het avondeten.

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Boodschappenlijstje:
– 100 ml olijfolie
– 
1 grote ui, gesnipperd
– 
400 g iets kruimige aardappels, geschild en in kleine dobbelsteentjes gesneden
– 
2 teentjes knoflook, fijngesneden
– 
125 g droge chorizo (in kleine dobbelsteentjes gesneden)
– 
zout en peper
– 
6 eieren

Bereiding
Verhit de olijfolie in een koekepan. Voeg de ui, aardappel en knoflook toe, breng op smaak met zout en peper en bak alles op een zacht vuur 10 minuten al omscheppend. Let op dat de aardappels niet bruin kleuren. Voeg de chorizo toe en bak nog eens 4 minuten. Hang een vergiet boven een kom, laat de inhoud van de pan goed uitlekken maar gooi de opgevangen donker-oranje olie niet weg. Ongeveer 2 eetlepels hiervan verhit je weer in de pan. Klop de eieren los en roer het aardappel-uimengsel erdoor. Schenk het eimengsel in de pan en zet het vuur laag. Laat de omelet in ongeveer 20 minuten op een zacht vuur aan de onderkant garen en stevig worden. Af en toe schud je de pan en duw je de randen van de omelet iets los. Als de omelet na het schudden van de bodem loskomt en de bovenkant droog begint te worden, keer je hem om. Dat doe je door de pan af te dekken met een groot, plat bord en het geheel voorzichtig om te draaien, zodat de omelet op het bord terecht komt. Laat de omelet omgekeerd in de pan glijden om nog 3 minuten door te garen. Zet het vuur uit en laat de omelet nog 3 minuten staan. Keer de omelet op dezelfde wijze weer om, snijd hem in het gewenste aantal puntjes en serveer met de salade.

Tip: In Spanje wordt deze omelet ook weleens als ‘pincho de tortilla’ op een stuk stokbrood gegeten. Mmmm!

Bereidingstijd: 40 minuten