Placeholder

Recept voor rosbiefrollade met carpacciovulling en aardappels

Dit hoofdgerecht is ideaal voor de kerstavond! Geen fan van rood vlees? Je kunt ook varkensrollade gebruiken.

Dit hoofdgerecht is ideaal voor de kerstavond! Geen fan van rood vlees? Je kunt ook varkensrollade gebruiken.

Hoofdgerecht 4-6 personen

Boodschappenlijstje:

– ca. 800 g rosbief
– 3 el zongedroogde tomatentapenade (potje)
– 25 g geroosterde pijnboompitten
– 50 g versgeraspte parmezaanse kaas of grana padano, plus extra
– een handvol basilicumblaadjes, plus extra
– 3 el olijfolie
– 800 g vastkokende aardappels in de schil, schoongeboend en in partjes

  • Extra: rolladetouw, braadslee of ovenvaste braadpan, vleesthermometer, aluminiumfolie

Aan de slag!
Neem de rosbief ca. 1 uur voor het braden uit de koelkast. Leg de rosbief met de korte kant naar je toe op een plank. Snijd het vlees met een groot scherp mes vanaf de zijkant op ongeveer twee derde van de hoogte tot op 2 cm van de rand in. Klap het vlees open. Je hebt nu een lap vlees met een dik en dun gedeelte. Snijd het dikke deel vanaf het punt waar je bent gestopt met insnijden (ongeveer middenin) naar de andere kant toe tot op 2 cm van de rand in, ongeveer op een derde van de hoogte van het stuk vlees. Klap ook dit stuk naar buiten, je hebt nu een lap vlees dat overal ongeveer even dik is. Bestrooi beide kanten van het vlees met zout en peper. Bestrijk de binnenkant van het vlees met tapenade. Verdeel er de pijnboompitten en kaas over en beleg de vulling met blaadjes basilicum. Rol het vlees stevig op. Bind het vlees op met rolladetouw. Knip hiervoor een flink stuk rolladetouw af, haal het aan één kant onder het vlees door en knoop het bovenop vast. Haal het touw nogmaals onder het vlees door en haal het bovenop door de lus, trek het touw goed aan. Schuif zo telkens 2 cm op tot het vlees helemaal opgebonden is. Keer het vlees en trek het keukentouw weer terug naar het beginpunt. Knoop het hier stevig vast en knip overtollig touw af. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Verhit de olie in een braadpan en braad het vlees in enkele minuten rondom bruin aan. Leg de rollade in een braadslee (als je een ovenvaste braadpan hebt, hoeft dit niet). Leg de aardappelpartjes er omheen. Schuif de rollade in het midden van de oven en braad het vlees afhankelijk van de dikte en de gewenste gaarheid in 20-30 minuten gaar. Reken 12 minuten per 450 g vlees voor medium-rare en 15 min per 450 g vlees voor iets meer doorbakken. Als je een vleesthermometer in het midden steekt (niet in de vulling) dan is de kerntemperatuur voor rood vlees 48 graden Celsius en voor medium 55 graden Celsius. Neem de rollade uit de oven, maar laat de aardappeltjes nog even verder gaar roosteren. Laat het vlees onder aluminiumfolie ca. 10 minuten rusten. Neem de aardappeltjes uit de oven. Garneer de rollade met wat kaas en basilicumblaadjes. Snijd het vlees aan tafel in plakken en serveer met de aardappeltjes. Lekker met gekookte haricots verts en een rucolasalade.

Bereidingstijd: 30 minuten, plus ca. 30 minuten oventijd.

Variatie Je kunt de rollade natuurlijk ook met varkensfilet maken. Varkensvlees moet wel wat langer in de oven. De kerntemperatuur van het vlees moet 65 graden-70 graden Celsius zijn. Met de vulling kun je ook variëren: gebruik bijv. pesto of olijventapenade in plaats van tomatentapenade.

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Tal Maes. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Hanneke Boers. M.m.v. Nijhof, Dille & kamille, Zara Home.