Placeholder

Recept voor popcornkarameltaart

Zin om te bakken of morgen een feestje? Maak dan deze popcornkarameltaart, om je vingers bij af te likken!

Zin om te bakken of morgen een feestje? Maak dan deze popcornkarameltaart, om je vingers bij af te likken!

Ingrediënten
• 100 g boter
• 200 g koffiekoekjes (café noir)
• 5 blaadjes gelatine
• 2 el oploskoffie
• 75 g suiker
• 250 g mascarpone
• 250 g slagroom
• 50 g gezouten popcorn
• 100 g fijne kristalsuiker
• 2 el honing
• 2 el water

Extra
Springvorm 24 cm, bekleed met bakpapier Smelt de boter op laag vuur. Maal de koffiekoekjes in de keukenmachine en meng goed met de gesmolten boter. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water. Breng 100 ml water met de koffie en de suiker tegen de kook. Knijp de blaadjes gelatine uit en los ze op in het koffiemengsel. Doe over in een kom en laat 15 à 20 minuten afkoelen tot het mengsel iets dikker wordt (maar nog wel vloeibaar is). Mix de mascarpone en slagroom tot een dikke crème in een beslagkom. Spatel snel het koffiemengsel erdoor en verdeel de koffiecrème over de bodem van de taart. Laat 1 uur opstijven in de koeling. Maal de popcorn kort in de keukenmachine of hak grof op een snijplank. Verdeel de popcorn over de taart.
Breng voor de karamel de suiker, honing en water aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker goed oplost. Roer niet meer zodra de siroop helder is. Kook de siroop op matig vuur tot deze goudbruin kleurt. Haal de pan van het vuur en doop de onderkant 5 seconden in een bak met koud water. Roer goed (pas op, de karamel is gloeiendheet!) en kijk of de karamel in een draad van de lepel loopt. Als het nog te dun is, moet de pan nog even in koud water. Maak een zigzagbeweging met de lepel boven de taart en maak een mooi patroon met de karamel. Maak met een deel van de karamel 10 cirkels boven bakpapier. Laat de karamel in 5 minuten hard worden, breek de cirkels in stukken en versier de taart ermee. Snijd in punten en serveer.

Bereidingstijd
40 minuten

Afkoelen
1 uur