Placeholder

Recept voor gehaktballen met walnoten en spek

Heerlijke gehaktballen. Extra lekker met vers afgebakken stokbrood en kruidenboter. Varieer met de bonen, vervang bijvoorbeeld de borlotti-bonen door kikker- erwten of zwarte bonen.

Heerlijke gehaktballen. Extra lekker met vers afgebakken stokbrood en kruidenboter. Varieer met de bonen, vervang bijvoorbeeld de borlotti-bonen door kikker- erwten of zwarte bonen.

Ingrediënten voor de vulling
– 1 bosui, het wit in ringen gesneden (het groen is voor de bonensalade)
– 3 salieblaadjes, grofgesneden
– 3 el peterselieblaadjes
– 30 g geroosterde walnoten
– 80 g katenspek, fijngesneden.
Voor de gehaktballen
– 
400 g varkensgehakt
– 1 tl mosterd
– 1 tl ketchup
– 1 tl tijm
– 1 el paneermeel
– 1 ei
– 1 zakje gehaktkruiden naar smaak
– bloem
– 3 eiwitten, losgeklopt
– paneermeel
– olie, om in te frituren.

Voor de bonensalade
– 90 g borlotti-of witte bonen (pot), 200 g kidneybonen (blik) en 80 g linzen (blik), alles uitgelekt
en afgespoeld
– 2 tomaten
– yoghurtdressing, kant-en-klaar
– 2 el fijngesneden dragonblaadjes of peterselie

Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175°C. Pulseer de ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine tot een hele grove tapenade. Meng in een kom het gehakt met de overige ingrediënten.Voeg naar smaak peper en zout toe. Draai vier of vijf ballen. Maak een kuiltje in het midden en vul deze met een kleine eetlepel tapenade. Sluit de bal volledig. Haal alle gehaktballen eerst door de bloem, dan door het eiwit en rol ze als laatste door de paneermeel. Frituur ze 3 minuten op 180°C tot ze goudbruin zijn. Laat de ballen nog 5 minuten garen in de oven. Meng alle bonen met de tomaat, die je in stukjes scheurt, en het opgevangen sap. Schenk er wat dressing bij en breng op smaak met peper en zout. Garneer met de dragonblaadjes en het groen van de bosui.

Bereidingstijd: 25 minuten