Recept voor filodeegtaartje met zuurkool

Filodeeg is van oorsprong een product uit het Midden-Oosten. Samen met de dadels en de zuurkool maak je een bijzonder voor- of hoofdgerecht!

Filodeeg is van oorsprong een product uit het Midden-Oosten. Samen met de dadels en de zuurkool maak je een bijzonder voor- of hoofdgerecht!

Voorgerecht 4 personen of hoofdgerecht 2 personen.

Boodschappenlijstje:

  • 1/2 pak diepvries filobladerdeeg
  • 300 g zuurkool
  • 1 bosui
  • 50 g dadels (of rozijnen)
  • 125 g gerookte kipfilet
  • 1 el korianderzaad (of gemalen koriander)
  • 2 el gembersiroop
  • 100 g roomkaas
  • 30 g boter

Aan de slag!

  1. Laat het deeg in de verpakking op het aanrecht ontdooien.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C.
  3. Laat de zuurkool uitlekken.
  4. Hak of knip de bosui in ringen.
  5. Snijd de dadels in stukjes, haal de pitten eruit.
  6. Snijd de kipfilet in plakken en de plakken in reepjes.
  7. Doe de zuurkool in een kom en schep er de koriander, kipfilet, dadels, gembersiroop en bosui door.
  8. Schep de roomkaas erdoor.
  9. Smelt de boter.
  10. Leg 1 vel filodeeg op het aanrecht, bestrijk het met wat gesmolten boter, leg een volgend vel er verspringend op en ga zo door tot alle vellen op zijn.
  11. Bekleed een kleine lage taartvorm (doorsnede ca. 22 cm) met de vellen, laat hierbij het deeg over de randen hangen.
  12. Schep het zuurkoolmengsel erin.
  13. Verfrommel het overhangende deeg op de rand in elkaar.
  14. Bak het taartje ca. 30 minuten in de oven.
  15. Dek het na 15 minuten af met aluminium folie.

Lekker met veldsla met een dressing van olie, azijn en wat gembersiroop.

Recept: Mirjam Bakker-van Dam. Foto: Peter Kooijman. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Styling: Susanne Houx