Placeholder

Recept voor een hartige taart met zuurkool, peer en ham

Zuurkool en peer zijn helemaal in het seizoen. In deze taart vormen ze ook nog eens een superduo. Een succesnummer dat er ook nog mooi uitziet!

Zuurkool en peer zijn helemaal in het seizoen. In deze taart vormen ze ook nog eens een superduo. Een succesnummer dat er ook nog mooi uitziet!

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Boodschappenlijstje:
1 el olijfolie
1 stengel prei, in dunne ringen
1 teen knoflook, fijngehakt
500 g zuurkool, uitgelekt
150 g achterham, in reepjes
2 tl karweizaad
3 rijpe peren, geschild en in blokjes
1 pak filodeeg (diepvries, 225 g), ontdooid
50 g boter
3 eieren
125 ml crème fraîche

Extra: ingevette springvorm (24 cm doorsnee).

Aan de slag!
Verwarm de oven voor op 200ºC. Verwam de olie in een hapjespan en bak de ringen prei op matig vuur ca. 4 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg de zuurkool, de ham, het karweizaad en de blokjes peer toe en bak alles al omscheppend 3 minuten. Haal de pan van het vuur. Smelt de boter in een pannetje of magnetron. Vouw de vellen filodeeg open en bestrijk telkens 2 vellen met wat boter. Leg de vellen deeg in de vorm – laat ze overlappen en laat de randen flink over de rand hangen (die klap je straks over de vulling heen). Beleg de hele vorm op deze manier met de vellen deeg. Klop in een kommetje de eieren met de crème fraîche en wat peper los. Meng het mengsel door de zuurkool. Schep de zuurkoolvulling in de bakvorm en klap het overhangende deeg losjes terug over de vulling. Bestrijk de bovenkant met wat boter. Bak de taart laag in de oven in ca. 30 minuten gaar en goudbruin. Laat de taart voor het aansnijden ca.10 minuten staan.

Bereidingstijd: 25 minuten, plus ca. 30 minuten oventijd.

Recept: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Ikea, Nijhof en Studio bazar.