Placeholder

Recept voor driehoekige scones met lemon curd

Deze scones zijn lichtzoet, luchtig en bros. Eet ze op de dag dat ze zijn gemaakt, want dan zijn ze het lekkerst.

Deze scones zijn lichtzoet, luchtig en bros. Eet ze op de dag dat ze zijn gemaakt, want dan zijn ze het lekkerst.

Tussendoortje, 8 stuks

Boodschappenlijstje:

  • 225 g bloem, plus extra
  • 2,5 tl bakpoeder
  • 2,5 el suiker
  • 75 g koude boter, in blokjes
  • geraspte schil van ½ (biologische) citroen
  • 1 ei
  • 75 ml melk, plus extra
  • lemoncurd (pot), om erbij te serveren
  • crème fraîche, om erbij te serveren
  • Extra: bakpapier

 

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Meng in een kom de bloem met het bakpoeder en de suiker.
  3. Voeg de boter toe en wrijf het met je vingertoppen tot fijne kruimels. Meng er het citroenrasp door.
  4. Klop in een andere kom het ei met de melk los.
  5. Voeg het eimengsel aan het bloemmengsel toe en meng de ingrediënten snel met een pollepel. Voeg als het deeg te droog is nog een klein scheutje melk toe.
  6. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en vorm er een dikke ronde lap van (ca. 2,5 cm dik en 12 cm doorsnee).
  7. Snijd de cirkel in 8 gelijke punten.
  8. Leg de punten op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met een beetje melk.
  9. Bak de scones in het midden van de oven in 12-15 minuten gaar en goudbruin. Serveer met lemoncurd en crème fraîche.

Bereidingstijd: 15 minuten, plus 12-15 minuten oventijd.

Tip Voor ronde scones steek je met een glas of ronde uitsteekvorm (ca. 5 cm doorsnee) rondjes uit de dikke lap deeg.

 

 

Variatie Maak zelf lemoncurd:

  1. Klop in een pannetje met dikke bodem 1 ei en 3 eidooiers los met 75 ml citroensap en 100 g suiker.
  2. Verwam het mengsel terwijl je goed roert 8-10 minuten op matig vuur tot het dikker is, laat het mengsel niet koken.
  3. Roer er van het vuur af 75 g blokjes koude boter door.
  4. Schenk de lemoncurd in een (weck)potje en leg een stukje plasticfolie direct op de bovenkant van de lemoncurd (om velvorming te voorkomen).
  5. Laat afgedekt in de koelkast afkoelen (ca. 1 week houdbaar).

Variatie Kaasscones met mosterdboter:

  1. Laat de suiker en citroenrasp uit het basisrecept weg en meng 3 eetlepels pittige geraspte kaas,een halve theelepel zout en 1 el gesnipperde bieslook door het deeg.
  2. Roer voor de mosterdboter 1 eetlepel grove mosterd door 3 eetlepels roomboter op kamertemperatuur. Serveer de boter bij de scones.

Variatie Hartige scones met dille, zalm en roomkaas.

  1. Laat de suiker en citroensap uit het basisrecept weg en meng 1 flinke eetlepel gehakte dille en 1 theelepel zout door het deeg.
  2. Snijd de scones na het bakken open en besmeer ze met roomkaas.
  3. Beleg ze vervolgens met plakjes gerookte zalm.

Variatie Serveer in plaats van lemon curd een jam naar keuze, bijvoorbeeld aardbeien- of bosvruchtenjam. Crème fraîche kun je vervangen door geklopte slagroom of mascarpone.

 

Recepten: Tal Maes. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Stapelgoed, Bedazzle, Rice, Studio Bazar, Ikea, Zara-home.