Placeholder

Recept voor bruine botercake met boterglazuur

De gebruinde boter geeft een lekkere karamelachtige smaak aan de cake. Boterglazuur wordt veel in Amerika en Groot-Brittannië gebruikt om taarten mee te versieren.

De gebruinde boter geeft een lekkere karamelachtige smaak aan de cake. Boterglazuur wordt veel in Amerika en Groot-Brittannië gebruikt om taarten mee te versieren.

Gebak voor 10 á 12 personen.

Boodschappenlijstje:

  • 250 g boter
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-essence
  • 5 el melk

Voor de boterglazuur:

  • 150 g zachte boter
  • 300 g poedersuiker
  • 2 el melk

Extra nodig: zeef, cakeblik, mixer.

Aan de slag!

  1. Smelt de boter in een pannetje op matig vuur tot dat de boter bruin begint te kleuren.
  2. Schenk de boter door een zeef in een kom.
  3. Laat de boter afkoelen tot hij begint te stollen.
  4. Verwarm intussen de oven voor op 180˚C.
  5. Roer in een kom de boter met de suiker door elkaar.
  6. Voeg de eieren één voor één toe.
  7. Spatel het bakmeel en het bakpoeder door het beslag en voeg de vanille en de melk toe.
  8. Schenk het beslag in een cakeblik en bak de cake in de oven in ca. 60 minuten gaar en goudbruin.
  9. Laat de cake afkoelen.
  10. Klop voor het glazuur de boter met een mixer in een kom zacht en romig.
  11. Meng er geleidelijk de poedersuiker en melk door.
  12. Bestrijk de cake met het boterglazuur.
  13. Laat het glazuur even drogen voordat je de cake aansnijdt.

TIP: Meng voor een fris glazuur eventueel nog wat citroenrasp- en sap erdoor.

Credits
Recepten: Femke de Winter. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski.