Annemarie bakt penceetaart frangipane en jam
20 februari 2017
In Vriendin 8 gaan we in gesprek met Annemarie (39). Zij won de vorige editie van Heel Holland Bakt. De kersverse kookboekenschrijfster stroomt over van energie, omdat ze doet wat ze leuk vindt: bakken en de liefde voor het bakken delen met anderen. Daarom deelt Annemarie met jou deze week alvast drie recepten. Vandaag deze penceetaart.
In Vriendin 8 gaan we in gesprek met Annemarie (39). Zij won de vorige editie van Heel Holland Bakt. De kersverse kookboekenschrijfster stroomt over van energie, omdat ze doet wat ze leuk vindt: bakken en de liefde voor het bakken delen met anderen. Daarom deelt Annemarie met jou deze week alvast drie recepten. Vandaag deze penceetaart.
Ingrediënten, voor 12 stukken taart:
Frangipanevulling
150 g amandelmeel • 150 g fijne kristalsuiker • 75 g ei (ongeveer 1½ ei) • rasp van 1 citroen • sap van ½ citroen • 3 el slagroom • snufje zout • 2 el frambozenjam
Deeg
250 g bloem • 180 g koude roomboter • + extra om in te vetten • 120 g witte basterdsuiker • ½ tl zout
Afwerking
4 el abrikozenjam, glad gepureerd • 100 g poedersuiker • 1 el water • 1 el citroensap •
Benodigdheden
Zandtaartvorm met losse bodem (ø 26 cm), ingevet • cornetje van bakpapier
Bereidingstijd: 45 minuten plus 45 minuten oventijd
Aan de slag:
Frangipanevulling
Verwarm de oven voor op 175 °C. • Doe het amandelmeel en de suiker in een kom en roer goed door. Meng hier het ei, citroenschil en -sap, de slagroom en het zout door. • Als de vulling te dik is, kun je wat extra room toevoegen. De vulling moet goed uit te strijken zijn. • Schep het in de spuitzak.
Deeg
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een grote kom en kneed ze snel tot een deegbal. Druk twee derde van het deeg uit in de ingevette vorm. • Bestrijk de bodem dun met de frambozenjam en voeg de vulling toe met een spuitzak, zodat de jam en de vulling niet te veel vermengd raken. • Rol het restant van het deeg uit tot een rechthoekige plak en snijd er repen uit van ongeveer 1 cm breed. Leg de repen als een vlechtwerk op de vulling. Druk ze aan de rand goed aan en snijd eventueel overtollig deeg weg met een mesje. Gebruik de restanten van het deeg steeds weer om nieuwe repen te snijden. • Zet de taart op een rooster in het midden van de voorverwarmde oven en bak ’m in ongeveer 45 minuten gaar. Laat de taart dan 20 minuten afkoelen in de vorm om wat steviger te worden en stort daarna op een rooster of verwijder de bakvorm.
Afwerken
Bestrijk de nog warme taart met een dun laagje abrikozenjam. • Laat de taart helemaal afkoelen voordat je het glazuur aanbrengt. • Maak het glazuur door de poedersuiker te mengen met het water en citroensap (zie tip).
Tip van Annemarie: “Gebruik maar een klein beetje vocht voor het glazuur, want het wordt snel te dun. Het glazuur is goed als het dik vloeibaar is en langzaam van een lepel druipt.”
Winnen
Dit recept is afkomstig uit het boek van Annemarie: 'Heel Holland Bakt met Annemarie'. Meer baksels vind je op www.annemariebakt.nl. Vriendin mag dit boek 10x weggeven. Kans maken? Vul onderstaand winformulier in.