Placeholder

3 chocoladerecepten voor overgebleven paaseieren

Na Pasen nog kilo’s met chocolade paaseieren over? We zetten 3 chocoladerecepten onder elkaar, zodat je nog even langer kan genieten van al die zoetigheid.

Bananen-chocoladecakejes

Ingrediënten
– 50 g pure chocolade
– 2 grote rijpe bananen
– 125 g boter op kamertemperatuur
– 125 g suiker
– 3 eieren
– 200 g zelfrijzend bakmeel

Extra
1 muffinblik met 12 uitsparingen, 12 papieren cakevormpjes.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175ºC. Verdeel de papieren vormpjes over de uitsparingen in het muffinblik. Hak de chocolade fijn. Prak de bananen fijn of pureer ze met een staafmixer. Klop in een kom de boter met de suiker romig. Klop er één voor één de eieren door. Meng er de bananenpuree, de gehakte chocolade en het meel door en roer tot je een mooi beslag hebt. Verdeel het beslag over de vormpjes. Bak de cakejes in de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat de cakejes afkoelen.

Chocolade-cranberrytaart

Ingrediënten
– 150 g pure chocolade, in blokjes
– 125 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
– 100 g suiker
– 6 eieren, gesplitst
– 125 g zelfrijzend bakmeel
– 3 el cognac naar wens
– 1 pot cranberrycompôte (250 g, Ocean Spray)
– 3 el poedersuiker
– 1 tl cacaopoeder
– 250 ml slagroom

Extra
Mixer met gardes of keukenmachine, ingevette springvorm (24 cm ø), 1 rond (taart)karton, (thee)zeefje

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 160 ºC. Smelt de chocolade in een kom op een pan heet water. Laat de kom het water niet raken (= au bain-marie). Neem de kom van de pan, roer glad en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Klop met de mixer of in de keukenmachine de boter met de suiker zacht. Klop de eidooiers een voor een door de boter. Voeg de chocolade toe en klop glad. Klop in een schone kom de eiwitten met een snuf zout stijf. Spatel het eiwit met het bakmeel in 3-4 porties om en om  door het chocoladebeslag. Schenk het beslag in de springvorm. Bak de chocoladecake in de voorverwarmde oven in 55-60 minuten gaar (controleer met een satéstokje! Als er geen deeg aan blijft zitten is de taart goed). Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen, verwijder de vorm en laat ‘m verder op een taartrooster helemaal afkoelen. Snijd de cake in 2 lagen. Besprenkel naar wens de onderste laag met de cognac en strijk er de compôte over. Leg er de bovenste cakehelft weer op en druk aan. Meng de poedersuiker met de cacao. Knip uit het karton enkele sterren (of een grote kerstboom). Houd het karton boven de taart en bestrooi met een zeefje met de cacaosuiker. Klop de slagroom met weinig suiker of een scheutje cognac licht. Serveer de taart met de lichtgeklopte slagroom en snijd aan tafel in mooie punten.

Bereidingstijd: 45 minuten
Oventijd: 55-60 minuten

Chocoladetosti’s met frambozen

Ingrediënten
– 125 g melkchocolade
– 8 sneetjes casino witbrood
– 125 g verse frambozen
– boter

Extra
Tostiapparaat

Bereiding
Hak 100 g chocola in kleine stukjes. Besmeer de sneetjes brood met boter. Leg 4 sneetjes brood met de besmeerde kant naar beneden op een werkvlak en verdeel er de gehakte chocolade en de helft van de frambozen over. Dek af met de rest van de sneetjes brood. Let erop dat de buitenkant van het brood met boter is besmeerd. Bak de tosti’s in het tostiapparaat aan beide kanten goudbruin. Snijd ze doormidden en leg ze op borden. Rasp de rest van de chocolade over de tosti’s en verdeel de rest van frambozen over de borden.

Kijk voor meer recepten op www.vriendin.nl/koken