Ervaring: Partnerruil

Eigenlijk was ik altijd een heel gewoon meisje. Ik was getrouwd, had een kind, voelde me vaak wat onzeker en vond mijn relatie met Jeroen voldoende. Vier jaar geleden begon hij ineens over partnerruil.

Eigenlijk was ik altijd een heel gewoon meisje. Ik was getrouwd, had een kind, voelde me vaak wat onzeker en vond mijn relatie met Jeroen voldoende. Vier jaar geleden begon hij ineens over partnerruil.

“Mijn eerste reactie was dat ik daar niet aan wilde beginnen. Het leek me zo’n vies gedoe in zo’n parenclub. Maar hij had een stel leren kennen via een chatprogramma en met hen wilde hij graag in de privésfeer afspreken. Ik ging mee, hoewel ik bang was dat ik het raar, eng of smerig zou vinden. Het viel me echter alles mee. Er hing een relaxte sfeer, alsof ik uitging maar dan ook nog de mogelijkheid had om te vrijen. We bouwden een vriendschap op met verschillende stellen. Het ging niet alleen om de seks, we deden ook andere gezellige dingen met ze, zoals praten en naar de film. De nieuwe vriendschap en de seks voelde als een aanvulling op onze relatie. Het vertrouwen dat we in elkaar hadden, versterkte onze band nog meer. Na twee jaar werd mijn tweede kind geboren. Bij de eerste was ik na de geboorte in een depressie geraakt, maar deze keer gebeurde juist het tegenovergestelde. Ik voelde me een zelfverzekerde vrouw met twee prachtige dochters die er zelf ook mocht zijn. Ik durfde kortere rokjes te dragen en liet vaker mijn mening horen over wat ik wilde doen.

In die tijd leerden we Renate en Willem via internet kennen. Bij haar had ik direct een speciaal gevoel. We kwamen bij hen thuis en ik kreeg meteen de behoefte om haar een knuffel te geven. Zij bleek dat gevoel ook te hebben. In het begin deden we aan partnerruil. Maar na een tijdje werd mijn ex jaloers, omdat hij merkte hoe bijzonder mijn band met hen was. Daarom besloten we geen seks meer met hen te hebben. Daar hield zijn jaloezie niet mee op. Hij bleef ons er maar van verdenken toch intiem te zijn. Zo beschuldigde mijn ex Willem ervan dat hij op een feestje zijn hand onder mijn rokje in mijn slipje had laten gaan, terwijl we afgesproken hadden dat soort dingen niet meer te doen. Dat had hij niet gedaan; ik vind het namelijk zelf respectloos om zulke dingen op iemands verjaardagsfeest te doen. Deze beschuldiging bracht ook Renate in verwarring. Ze had die avond de hele tijd naast me gestaan. Was er toch iets gebeurd wat zij niet in de gaten had gehad, vroeg zij zich af. Ze wist toen niet meer wie ze moest geloven. Ik kon haar overtuigen, maar de vier-eenheid liep wel een deuk op.”

Fijne dingen
“Uiteindelijk gingen mijn man en ik uit elkaar, omdat we niet meer bij elkaar pasten. Hij vond me na de laatste bevalling zo anders geworden en dat leverde onoverkomelijke meningsverschillen op over bijvoorbeeld de opvoeding en het huishouden. Onze breuk stond verder helemaal los van wat we met Renate en Willem hadden. Ik vond het moeilijk om zonder hem te zijn en ben de eerste dag meteen naar Renate en Willem gegaan voor steun. We hebben veel gepraat, ook over de jaloezie die er was toen we nog met z’n viertjes waren. Ik ben daar een week gebleven en het voelde goed. Het was net of we een eenheid waren met z’n drieën. Renate en ik denken en voelen hetzelfde en zoals ik van Renate houd, zo houd ik ook van Willem. Dat is voor mij helemaal gelijk en ik merk dat dat ook voor hen geldt. Laatst was ik bijvoorbeeld kwaad omdat Willem in mijn telefoon sms-jes had zitten lezen en dan is Renate net zo boos als ik. Sindsdien ben ik in de weekenden bij hen en neem ik ook mijn dochters van acht en twee mee. Renate en Willem hebben drie dochters in dezelfde leeftijden. Die meiden gaan onderling heel leuk met elkaar om. Als ik bij hen ben, doen we eigenlijk hele fijne dingen. Gezellig met z’n allen film kijken op de bank en naar de hockeytraining van hun oudste dochter. En als we seks hebben, doen we dat altijd als we zeker weten dat de meiden allemaal liggen te slapen, want we vinden alledrie dat kinderen dat niet van hun ouders hoeven te zien en horen. Niet samen en niet met z’n drieën. Ze weten dat we een goede band hebben en dat we er ieder weekend zijn, meer hoeven ze niet te weten.”

Vallen en opstaan
“Natuurlijk is deze situatie niet zonder slag of stoot ontstaan. Vooral Renate heeft zich wel eens afgevraagd of het me om hen als stel of alleen om haar man te doen was. Maar ik wil niet alleen achter hem aan zitten; het gaat me om allebei. Ik ben van nature een knuffelaar. Ik vind het fijn om met Renate te knuffelen, maar ook met Willem. Ik had in het begin wel eens het gevoel dat zij dat moeilijk vond en dat ze negatief over me praatte als ik er niet was. En dat is meteen ook het lastige van zo’n driehoeksverhouding: zij zijn getrouwd en als ik op zondagavond weer wegga, zijn zij nog samen en ben ik weer alleen in mijn eigen huis. Op zich vind ik het heerlijk om mijn eigen plekje te hebben, maar als er een keer twijfels zijn of onenigheid is, kan ik niet even langs om het uit te praten. Ze wonen namelijk 130 kilometer bij me vandaan.

Ik heb me een tijdje aan hen aangepast. Dan kwam ik alleen langs als zij het wilden, knuffelde ik minder als ik het idee had dat het niet het goede moment was. Het resultaat was dat ik me in liep te houden. Dat vonden zij ook niet fijn. Ik moest vooral mezelf blijven, vond Renate. Met veel vallen en opstaan gaat het nu goed, maar een van de dingen waar we aan moesten werken was dat ik meer behoefte heb aan seks dan Renate. Soms, als ze moe was, ging ze op de logeerkamer liggen en zei ze dat Willem en ik vooral onze gang moesten gaan. Dat hebben we geprobeerd, maar het was zo’n raar idee als zij dan in de kamer daarnaast lag. Voor mij voelde dat goedkoop, als een soort vreemdgaan. Daarom hebben we afgesproken: of we vrijen met z’n drietjes, of we doen het als de ander helemaal niet thuis is. Zo had Renate laatst een reünie van haar oude school en toen vroeg ze of ik ’s avonds al wilde komen, zodat Willem en ik wat tijd voor ons tweeën hadden. Bij thuiskomst vraagt ze dan met een knipoog of er nog iets is gebeurd. Veel mensen denken bij deze situatie meteen aan iets ordinairs, alsof het alleen maar om seks draait. Zo voelt dat niet voor ons. We hebben een harmonieuze vriendschap. We houden allemaal even veel van elkaar, dat is toch juist mooi? Laatst wilde Willem het liefst een keer een weekendje alleen met Renate zijn. Dat is prima, dan trek ik me even terug. Maar op zondag belde hij toch dat hij onderweg was naar mij toe. Hij kwam me ophalen zodat ik nog een nachtje bij hen kon logeren, want ze hadden me zo gemist. Dat is voor mij een mooie bevestiging van onze band. Er is niets gezelliger dan met z’n drieën en alle kinderen gezellig in bed of op de bank met wat chips een film kijken. ”

Billen bloot
“In de begintijd heeft de tante van Renate aan mensen in de buurt verteld dat ze vermoedde dat Renate aan partnerruil deed. Het hele dorp viel over mijn vriendin heen, omdat het slecht zou zijn voor de kinderen. Naar haar familie toe zijn we toen echt met de billen bloot gegaan en hebben we verteld hoe de situatie precies was, omdat we geen verkeerde verhalen willen. De kinderen lijden er namelijk niet onder. Dat gesprek was lastig, maar ze respecteerden het wel omdat we benadrukten dat het niet alleen om seks ging. Ik vond het belangrijk dat ze begrepen dat ik niet met één doel naar hen ga en dat we een liefdevolle relatie met z’n allen hebben. Toen ik die eerste week na mijn verbroken relatie daar in huis kwam wonen, vond Renate’s familie dat toch erg onverstandig. Ze waren allemaal bang dat ik als vrijgezel haar man wilde afpakken. Nu zien ze dat het niet zo is. Laatst kwam een vriendin van Renate naar me toe om te zeggen dat ze zich in me had vergist en dat ze nu inziet hoe mooi onze hechte band is. Van mijn kant is mijn moeder de enige, op een goede vriendin na, die echt weet hoe het zit. Ze had het niet van me verwacht, maar ze snapt het wel. Ze zou zelf ook best zo’n relatie hebben gewild als het erin had gezeten. Verder houd ik vooral het seksuele gedeelte zoveel mogelijk voor mezelf. Dat hoeven andere mensen niet te weten. Het voelt soms echt als een strijd om onze vriendschap geaccepteerd te krijgen.

Voor de kinderen is het tot nu toe heel normaal. Omdat ze niet beter weten dan dat het zo is, praten ze er niet over met andere kinderen. De oudste van Renate is nu acht en heel wijs. Twee weken geleden zat ze ’s avonds op de bank met ons en begon vragen aan haar moeder te stellen. Ze heeft een vriendinnetje met wie ze veel optrekt en het liefst gearmd de school uitloopt. Ze zei toen: ‘Mama, wat ik met mijn vriendinnetje heb, is hetzelfde als wat jij met Ellen hebt.’ Kennelijk pikt ze goed op dat je elkaar lief mag vinden en dat mag laten zien aan de buitenwereld. Dat proberen we alledrie ook te laten zien. Seks, dat is een ander verhaal. Dat blijft voor ons binnen de vier muren van de slaapkamer. Mochten de kinderen daar naar vragen, dan zijn we er wel eerlijk in, maar benadrukken we vooral onze bijzondere vriendschap.”

Nieuwe partner
“Ik besef dat we niet ons hele leven zo met z’n drieën kunnen leven. Ik wil namelijk graag ook ooit weer trouwen. Doordeweeks alleen zitten vind ik op dit moment wel prettig, maar ik kan me voorstellen dat dat niet altijd zo blijft. Ik merk wel wat er op mijn pad gaat komen. Ik had onlangs een date kunnen hebben, maar dat voelde nog niet goed. Zodra ik een relatie heb, zullen de weekenden met Renate en Willem natuurlijk ophouden. Ik wil wel de hechte vriendschap houden, maar het seksuele is dan over. Van een nieuwe partner kan ik niet verwachten dat hij het goed vindt om mij met twee anderen te ‘delen’. Dat verwachten de meeste mensen natuurlijk niet van een relatie. Uiteraard vind ik wel dat het onderwerp bespreekbaar moet zijn en dat hij Renate en Willem als vrienden van mij moet accepteren. Natuurlijk zullen er dan momenten komen dat ik die mooie drie-eenheid zal missen, maar je moet keuzes maken. Ik kan niet alles hebben.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zou jij ooit zo ver gaan?

 • n.tangelder@kpnplanet.nl
  n.tangelder@kpnplanet.nl
  zou mezelf en mijn partner niet meer in de ogen kunnen kijken
  Beantwoorden
 • Binkie
  Binkie
  Ik wil mijn partner niet op die manier "delen" daar vind ik onze band te bijzonder en te puur voor!
  Beantwoorden
 • patries31
 • n.tangelder@kpnplanet.nl
  n.tangelder@kpnplanet.nl
  ik zou mijn vriend met niemand kunnen en willen delen.intiem zijn met iemand zie ik als iets heel prive en persoonlijk
  Beantwoorden
 • allsummerlong
  allsummerlong
  B-e-l-a-c-h-e-l-ij-k, zóoooo stom!!
  Beantwoorden
 • trust
  trust
  is iets tussen ons twee , verder niemand bij nodig
  Beantwoorden
 • ariatula
  ariatula
  ik zou gek worden als ik mijn vrouw met een ander bezig zou zien
  Beantwoorden
 • annettesr
 • lovesummer31
  lovesummer31
  dan kan relatie kapot gaan! Krijg ik te horen dat zij beter doet, miss verliefd op haar of andersom. Aaah moet echt niet aan denken.
  Beantwoorden
 • marcia30
  marcia30
  ja een parenclub wel en thuis afspeken is ook leuk en spanend maar als mijn man of ik jaloers zouden worden zouden we direct stoppen ons leven samen met de kids is belangerijker voor ons en om dan echt zoon band met iemand te hebben als hierboven is geschreven nee dat zou ik niet willen wel leuk dat julllie er echt zo goed mee kunnen leven veel plezier en geniet zolang het kan zou ik zeggen
  Beantwoorden
 • Corine1973
  Corine1973
  Ik weet niet of ik het zou kunnen op die manier. ben wel eens naar een parenclub geweest en het me daar altijd goed vermaakt. Maar heb respect voor de personen in het verhaal! Als jullie je hierbij goed voelen, moet je het zeker doen! Wat de buitenwereld ervan vindt moet je dan lak aan hebben! (y)
  Beantwoorden
 • Wouters
  Wouters
  nee, zou ik niet kunnen zou stikken van jaloersie.
  Beantwoorden
 • PolDerkauw
  PolDerkauw
  Dat jaloerse duiveltje toch ! En altijd is seks de splijtzwam. Terwijl aan een relatie zoveel kanten zitten. Zoals 'Vriendschap" (met grote V, ja) om van de echte Liefde nog te zwijgen.
  Beantwoorden
 • PolDerkauw
  PolDerkauw
  Dat jaloerse duiveltje toch ! En altijd is seks de splijtzwam. Terwijl aan een relatie zoveel kanten zitten. Zoals 'Vriendschap" (met grote V, ja) om van de echte Liefde nog te zwijgen.
  Beantwoorden
 • A_nnnekeh
  A_nnnekeh
  zoals het in dit verhaal staat, zit ik nu ook in. Alleen niet zo vaak. Mijn vriend en ik spreken regelmatig af met een goede vriend van ons. Niet alleen puur voor de seks, maar ook voor de gezelligheid. Mijn vriend vindt het leuk en ik ook. Dus wat is het probleem?;)
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Anoniem
  Wat stelt je relatie dan nog voor, zo denk ik er dan over. Dat is gebaseerd op vertrouwen en respect, niks voor mij!
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Anoniem
  nou niet, dan niet, nooit niet.
  Beantwoorden
 • mini adou
  mini adou
  Ik blijf me verbazen hoe iemand dit toch kan? Ik geloof in man en vrouw en niet in jan alleman. Maar goed ik respecteer wel ieder zijn eigen leven hoe hij of zij het leid. Het oordelen laat ik aan HEM over.(k) ;)
  Beantwoorden
 • MelanieSmulders
  MelanieSmulders
  Ik ben te jaloers, mijn vriend ook.
  Beantwoorden
 • jacqueline.dekooterbusnac
  jacqueline.dekooterbusnac
  Ik vind het prachtig om zo`n band met anderen te hebben. Snap nog steeds niet waarom het zo`n taboe is. Ik geloof niet in monogamie,dus wat is er mis mee. Zij die denken dat de mens monogaam zou zijn, vind ik erg naief. In de meeste gevallen word er dan juist vreemdgegaan en in zo`n relatie is iedereen open naar elkaar toe.
  Beantwoorden
 • quinta8479
  quinta8479
  als ik een partner had zou ik het echt niet kunnen ik ben daar gewoon te jaloers voor dat trek ik niet.
  Beantwoorden
 • martin vd berkt
  martin vd berkt
  ja moeilijk kijk fantaseren doen we allemaal en iemand die zegt nee ikke niet tja en soms kan het net dat beetje extra geven aan je relatie ben wel van mening dat je de beide voor 150% achter moet staan en zoiets moet je ook durfen zeggen we kunnen niet allemaal het zelfde zijn mvg martin van de berkt
  Beantwoorden
 • Anoniem
 • sukru.sener.1238
 • womans.mind
  womans.mind
  Wij doen ook aan partner ruil, goede afspraken maken en alles bespreekbaar houden. Genieten ...
  Beantwoorden
 • Dini kerkhof
  Dini kerkhof
  Het kan je band met je partner zelfs sterker maken en alles in openheid want eerlijkheid duurt nog altijd het langste. Zolang je het samen eens bent is er niks mis mee.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Job en Eva
  Wij doen dit ook al jaren met ook een getrouwd stel. Heerlijk en een echte aanvulling en super gezellig!
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Anoniem
  We zijn a jaren swingers en hebben gelukkig geen last van jaloezie en genieten elke keer weer. We gaan met diverse stellen op vakantie naar de zon er is nog nooit iets vervelend gebeurd.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  pim pam pet
  Alles wat nieuw is is spannend, maar dat verdwijnt,uiteindelijk gaat je relatie naar de klote! omdat iedereen van iedereen word, en dat gaat ook vervelen. ieder blaadje of bijtje is anders. wat blijft er dan nog over. je raakt gekrenkt, en je voelt je niet meer speciaal.wat heel belangerijk is , is je sterke persoonlijkheid! daarmee moet je je kunnen identificeren! belangerijk is om te experimenteren als je jong bent , voor je een relatie aangaat! dan heb je dit probleem niet.en zorg ervoor dat de dynamieken bij elkaar passen, alvorens je gaat trouwen evt en of kinderen krijgt.
  Beantwoorden
 • Anoniem
 • Anoniem
  Elisabeth
  Man en vrouw tussen 60 jaar en 70
  Beantwoorden
 • Anoniem

Gerelateerde artikelen