Persoonlijke verhalen

Vriendin 8: ‘Zij denkt dat we beste vriendinnen zijn’

Manon (31) werd niet bewust vriendinnen met Margriet (36): het overkwam haar min of meer. En hoewel ze Margriet niet eens aardig vindt, veinst ze dat ze beste vriendinnen zijn. "Je kunt pesters maar beter te vriend houden."

'Al bij de eerste kennismaking wist ik dat ik moest oppassen voor haar'

Manon: “Hoe kun je een vriendin hebben die je helemaal niet als vriendin wilt hebben? Mijn vriend Rob snapt er niets van. Ik baal ervan, zeker als Margriet weer afgeeft op andere moeders van de school. Maar zeggen hoe gemeen ik dat roddelen van haar vind, durf ik ook niet. Ik wil absoluut niet dat Margriet denkt dat ik niet aan haar kant sta en dat ze zich ineens tegen mij keert. En dus houd ik mijn mond en doe alsof ik het met haar eens ben. Sterker nog, ik doe alsof ik haar beste vriendin ben. Ik weet het: dat is laf. Maar ik ben vroeger als kind gepest door meiden zoals zij en weet inmiddels dat het beter is zulke vrouwen te vriend te houden.”

Arrogant
“Zes jaar geleden leerde ik haar kennen, toen mijn zoon bij haar zoon in groep één terechtkwam en we op dat moment allebei drie maanden zwanger waren van een tweede. Al bij de eerste kennismaking wist ik dat ik moest oppassen voor haar. Ze had iets arrogants over zich. Ze was klassenassistent, maar deed alsof ze de schooldirecteur was. Voordat ik het wist, had ze me luizen- en voorleesmoeder gemaakt terwijl ik daar eigenlijk geen zin in had. ‘Jij werkt maar vier ochtenden, Manon. Je hebt tijd genoeg, toch?’ zo besliste ze voor mij. Haar zoon Bram klikte totaal niet met mijn zoon Liam. Liam kwam geregeld huilend thuis: Bram had hem geschopt, geslagen, of hij mocht van hem niet meespelen. Ik zei tegen Liam dat hij aan zijn juf moest vertellen dat Bram hem plaagde, maar er veranderde weinig. Mijn vriend Rob vond dat ik het gedrag van Bram moest voorleggen aan zijn moeder. Maar toen ik voorzichtig bij Margriet informeerde of zij wist dat onze zoons vaak ruzie hadden, snauwde ze me meteen af. Daar moesten wij ons niet mee bemoeien."

Blijkbaar wel aardig
"Gek genoeg hield het pestgedrag van Bram op toen Margriet en ik samen in het Sinterklaas- comité zaten en gezamenlijk voorbereidingen troffen voor het 5-decemberfeest. Uiteraard had zij mijn naam alweer op de lijst gezet voordat ik er zelf over had kunnen nadenken. We versierden samen de klas en pakten gezusterlijk, met onze zwangere buik, de cadeautjes in. Ik vond Margriet nog even dominant en arrogant als in het begin, maar kennelijk zag ze mij wel zitten. Ze werd vertrouwelijk. Vertelde over huwelijksproblemen met haar man, maar ook hele verhalen over de andere ouders uit de klas van onze zoons. In het kort kwam het erop neer dat ze hen vreselijk saaie mutsen vond. Ik was anders, dat had ze meteen gezien, zei ze. Ze vond mij moderner, liever en gezellig. Ik voelde me gestreeld door haar woorden, was blij dat ze mij blijkbaar wel aardig vond. Want intussen ging het geroddel over andere moeders gewoon door.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 8.

Herken je Manons verhaal, wil je erop reageren of zelf je verhaal vertellen? Praat mee op ons forum

Foto: Shutterstock

Reageer op dit artikel

Instagram