Persoonlijke verhalen

Annemiek (48): ‘Niemand weet dat ik me zo eenzaam voel’

Annemiek (48) is getrouwd, heeft twee dochters en staat altijd klaar voor een ander. Maar wat eigenlijk niemand weet, is dat ze geen vriendinnen heeft. ‘Er is niemand die me belt, even langskomt of een kaartje stuurt. Ook niet als ik jarig ben’

Annemiek: “We hebben dit weekend in de tuin een feest gegeven, omdat mijn man vijftig is geworden en mijn dochter achttien. Een groot feest, ja. Toch voel ik me eenzaam; niemand kwam tenslotte speciaal voor mij. Ik ben opgegroeid in een klein dorp met twee zussen. Ik was niet gepland, maar wel zeer gewenst. Zo heb ik me ook altijd gevoeld. Mijn ouders hielden veel van mijn zussen en mij, ze stonden altijd voor ons klaar. Ik was een nakomertje. Toen ik werd geboren, waren mijn zussen negen en twaalf en op het moment dat ik op de lagere school zat, hadden zij al dikke verkering. Als mijn moeder moest werken, zorgde mijn oudste zus voor mij. Toen ze naar Noord-Holland verhuisde omdat haar man daar een baan kon krijgen, werd ons contact minder. Wel ging ik, toen ik wat ouder was, elke zomer met een vriendin op Tienertour en dan logeerden we bij mijn zus. Helaas is ze twaalf jaar geleden overleden aan kanker. Daar heb ik veel verdriet over gehad, maar gelukkig heb ik met mijn andere zus ook prima contact. Maar veel meer dan dat is het niet. Zij woont weliswaar in hetzelfde dorp als ik, maar er gaan wéken voorbij dat we elkaar niet zien. Ik heb weleens gevraagd of ze mee wil naar de sauna, maar zij heeft gewoon geen behoefte aan meer contact.” 

Boos en gekwetst
“Dat ik geen vriendinnen heb, is pas sinds ik van school af ben. Ik was een vrolijk en blij kind en had op de lagere school altijd vriendinnetjes. Ik hield nooit zo van grote groepen, maar ik had altijd wel iemand om mee te spelen. Op de huishoudschool ontmoette ik Dieuwertje. Vanaf dag één waren we onafscheidelijk. We konden óveral over praten en hadden ontzettend veel lol samen. We gingen samen met een paar andere meiden op dansles, we gingen stappen, praatten over jongens en toen haar moeder een keer opgenomen moest worden in het ziekenhuis, heeft ze zes weken bij ons in huis gewoond. We waren onafscheidelijk. Totdat ze mij van de ene op de andere dag inruilde voor een andere vriendin. Ik was blijkbaar niet meer goed genoeg en opeens leek het of ik voor haar niet meer bestond. Ik voelde me daar heel boos en gekwetst over, maar na een paar weken kwam ze gelukkig weer naar me toe omdat ze me zo miste. Ik had haar ook gemist.  We pakten de draad weer op, maar ergens bleef er iets knagen, ze had me natuurlijk wel ink laten vallen. Ik hield er rekening mee dat het nog een keer kon gebeuren. En dat gebeurde ook. Maar liefst vijf keer. Toen was ik er echt klaar mee. 

Grote liefde
“Mijn man Tristan ontmoette ik toen ik achttien was. Hij was mijn allereerste vriendje en de liefde van mijn leven. Na twee jaar gingen we samenwonen en op mijn 23ste zijn we getrouwd. Via Tristan leerde ik nieuwe mensen kennen. Hij heeft een allerbeste vriend en een groep van zes vrienden met wie hij veel leuke dingen doet. We spreken ook regelmatig met de vrouwen erbij af en met een van hen had ik wel een klik. Ik heb haar vaak voorgesteld om samen iets leuks te doen. Een kop koffie drinken of samen op stap. Maar elke kreeg ik te horen: ‘Nee sorry, ik ben te druk’. Terwijl ze met een andere vrouw uit diezelfde vriendengroep wél afspreekt. Ze hield duidelijk de boot af. Op een gegeven moment liet ik het wel uit mijn hoofd om haar te vragen, want het doet pijn als je keer op keer zo afgewezen wordt.” 

Voel jij je ook weleens eenzaam en wil je nieuwe vriendschappen opbouwen? Plaats een oproepje op Vriendin.nl/vriendschap

Voel jij je net als Annemiek eenzaam en wil je je verhaal kwijt? Laat het ons weten via post@vriendin. audax.nl. Of praat mee op ons forum. Lees het hele verhaal van Annemiek in Vriendin 43.

Reageer op dit artikel

Odear

hoi Annemiek,

ik kan alleen zeggen dat je niet de enige bent. misschien dat Vriendin kan helpen om een aparte contactgroep aan kan maken en misschien ontstaan nieuwe vriendschappen

Beantwoorden
Tmuts

Misschien ook een valkuil voor je, teveel voor een ander klaarstaan. Misschien beter wat meer voor jezelf doen, jezelf lief vinden. En misschien wat minder denken in termen van een vriendin moeten hebben. Op iets oudere leeftijd is het ook wat minder vanzelfsprekend om vriendinnen op te doen. Veel mensen hebben al een sociaal netwerk. Vaak gaan mensen er ook van uit dat je een druk sociaal leven hebt.
Zelf iets ouder, nooit een serieuze relatie gehad, geen kinderen. Negatieve contacten aan de kant gegooid. Heb ook geen vriendinnen, vrijwel geen contact met familie. Toch heb ik buiten de deur wel aanspraak. Juist als je alleen op pad gaat, sta je daar meer voor open. En gewoon met mensen praten als je ergens bent. Een compliment geven ofzo. En als je in tune bent met jezelf komen er eerder dingen op je pad en positievere mensen. Misschien een leuke cursus doen voor jezelf. Niks verwachten maar toch.

Beantwoorden

Instagram