Mandy: ‘Mijn relatie is een vreselijke sleur’

Joep (42) is Mandy’s (37) eerste en enige liefde. Ook al hebben ze zelden ruzie, ze heeft het gevoel dat ze niet alles uit haar leven haalt als ze bij hem blijft. Mandy: “Zo’n saai stel waarvan je vroeger zwoer het nooit te worden… Wij zijn dat.”

Jeugdliefde

Mandy: Joep en ik ontmoetten elkaar toen ik negentien was, via een vriendin. Hij was vierentwintig. Ik had nog nooit een vriendje gehad en vond het superspannend. We hadden wat afspraakjes, zagen elkaar op feestjes en op een gegeven moment zoenden we. Het was aan. In de jaren die volgden, hadden we het heel leuk samen. We gingen met een tentje op vakantie naar Frankrijk, gingen regelmatig met vrienden op stap en hadden het leuk met z’n tweeën. Joep was en is een zorgzame, stabiele man, type ideale schoonzoon. Ook mijn ouders waren meteen helemaal weg van hem. Toen ik zwanger werd van Joyce, zij is nu zeventien, kon ik mijn geluk niet op. Joep was meteen een leuke vader. In zijn vrije weekenden knutselde hij speelgoed voor Joyce. Hij maakte een prachtig poppenhuis, inclusief meubeltjes en poppetjes. Fantastisch. Ook voor mij is Joep altijd goed geweest. Als ik ziek was, nam hij de zorg voor Joyce over en deed hij de boodschappen. Hij hielp mij sowieso altijd veel met het huishouden. En als we al een keer een meningsverschil hadden, dan zei hij altijd vrij snel dat ik gelijk had. Schreeuwen doet hij niet, en hij wordt ook nooit kwaad.”

Almaar saaier

“Maar hij doet ook nooit iets geks. Ik weet dat Joep klinkt als de ideale man, maar zo voelt het al een hele tijd niet meer. Het lijkt wel alsof onze relatie met het jaar saaier wordt. Hij was al nooit iemand die ontzettend uit de band sprong, maar naarmate hij ouder wordt, lijkt hij nergens meer echt warm voor te lopen. Ik ben ook geen wildebras, maar heb wel wat spanning nodig in mijn leven. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om eens in de zoveel tijd een borrel te veel te drinken of de dansvloer op te gaan. Joep niet. Hij gaat niet meer mee naar buurtfeestjes of feestjes van mijn vriendinnen, dat vindt hij ‘te veel gedoe’. Liefst zit hij het hele weekend op de bank. Mijn vriendin Ingrid begrijpt me. Ik ken haar pas een half jaar, maar vanaf het moment dat we voor het eerst met elkaar in gesprek raakten, zijn we beste vriendinnen. Ik kan alles zeggen zonder dat ze me veroordeelt. En ze snapt als geen ander mijn verlangen naar ‘iets nieuws’. Ze heeft een aantal relaties achter de rug, maar niet één duurde langer dan vier jaar. Ingrid vindt het heel normaal dat je na een tijdje op elkaar uitgekeken raakt. Ze zegt dat het bij iedereen zo gaat en dat je wel gek zou zijn om bij je man te blijven als je daar geen lol hebt. Ik begin daar steeds meer in te geloven.”

Flirten met mannen

“Als ik zie hoe Ingrid van het vrijgezellenbestaan geniet, ben ik soms jaloers. Eens in de zoveel tijd ga ik met haar mee op stap. ‘Ben je daar niet wat te oud voor?’ vraagt Joep dan. Alsof dat alleen tot je twintigste mag! Ingrid bewijst dat het ook anders kan. Zij gaat helemaal los op de dansvloer en flirt met mannen. Het is echt niet zo dat ze met jan en alleman het bed in duikt, maar ze kan helemaal zichzelf zijn en lol maken. En alle aandacht die ze daarmee van mannen krijgt… Ik merk dat ik dat steeds interessanter ga vinden. Vroeger zag ik het niet eens als mannen naar me keken. De laatste tijd valt het me wel op als ze het doen en ik vind het geweldig. Misschien komt het doordat Ingrid me er weleens op wijst. Voorheen leek het me onmogelijk dat mannen mij interessant zouden vinden. Maar nu ik zie dat ze echt wel naar me kijken, geeft dat me zelfvertrouwen. Zo was ik een paar maanden geleden met Ingrid op een verjaardagsfeestje van haar zus. Na afloop belandden we samen in de kroeg. Daar zag ik dat er een man steeds naar me zat te kijken. Hij was niet per se mijn type, maar hij was ook niet onaantrekkelijk: lang, donker haar, goed verzorgd. Ik werd er een beetje zenuwachtig van, maar het was ook leuk. Na een tijdje kwam hij bij me staan om een praatje te maken. Het stelde niet veel voor, maar tijdens het gesprek raakte hij me af en toe aan. Een hand op mijn schouder, zijn heup tegen de mijne. De spanning die ik toen door mijn lijf voelde gaan, was heerlijk.

Sinds die avond kijk ik steeds meer om me heen als ik ergens ben. Ik vind het leuk als mannen met me flirten. Niet dat ik iets met ze doe, maar ik praat wat en zoek de aandacht op. Soms voel ik me daar schuldig over, want als ik mijn gevoel zou volgen, zou ik misschien wel een keer verder gaan met zo’n man. Vreemdgaan wil ik niet, maar ik ben wel bang dat ik een keer een fout maak en Joep daarmee pijn doe. Ik voel dan wel geen vurige liefde meer voor Joep, maar ik geef wel om hem.”

Lees ook: Elsbeth: ‘Mijn man vindt me niet aantrekkelijk meer’

Uitgepraat

“Ik besef heel goed dat er vrouwen zijn die een moord zouden doen voor een man als Joep, maar ik wil meer. Ik verlang naar avontuur. Wat dat precies is, weet ik niet. Ik wil een man die mij verrast en die ik kan verrassen. Iemand die me spontaan mee uit eten neemt of me onverwacht een kus geeft. We hoeven echt niet samen op wereldreis, een keer impulsief een hotel boeken zou ik al leuk vinden. Als ik eerlijk ben, ben ik op Joep uitgekeken. Dat klinkt heel verwend, maar onze relatie lijkt stil te staan. Er is geen romantiek meer en het vrijen is ook nog eens zó voorspelbaar, dat ik er nog maar zelden zin in heb. Ik heb best wat pogingen gedaan om onze relatie nieuw leven in te blazen. Ik heb geprobeerd Joep mee te krijgen naar feesten, zodat hij ziet dat een leuke avond de sleur kan doorbreken. Maar daar heeft hij geen zin in. Een paar keer heb ik hem zover gekregen samen uit eten te gaan. We hebben het dan even over Joyce of over ons werk, maar daarna zijn we uitgepraat. Zo’n stel waarvan je vroeger zwoer het nooit te worden… Wij zijn dat.

Zelfs in bed heb ik geprobeerd wat te veranderen en dat was niet gemakkelijk. Ik vind mezelf namelijk niet echt mooi, mijn buik en billen zijn niet zo strak meer als vroeger, er zitten wat meer kilo’s aan. Maar in de hoop dat ik het vlammetje weer zou kunnen aanwakkeren, heb ik een keer spannende lingerie aangetrokken. Ik wist Joep te verleiden, maar het was niet anders dan anders. Achteraf zei hij dat hij het allemaal ‘niet nodig’ had gevonden. Dat voelde als een afwijzing, maar toen ik dat zei, vond hij dat onzin. Hij vond ‘al die fratsen’ gewoon overbodig.

Het lijkt wel of Joep helemaal niet ziet hoe saai onze relatie is geworden. Ik heb weleens gevraagd of hij tevreden is met mij. Dan zegt hij dat hij het allemaal prima vindt zoals het is: we hebben onze dochter grootgebracht, hebben zelden ruzie en respecteren elkaar. Voor hem is dat genoeg. Als ik aankaart dat het voor mij te weinig is, raakt hij geïrriteerd. De dagen erna doet hij dan wat meer zijn best door bijvoorbeeld op te ruimen of me te complimenteren met het eten, maar verder verandert er niets. En relatietherapie? Dat zou hij nóóit doen. Joep is gewoon geen prater.”

Verlangen

“En dus denk ik steeds vaker dat ik misschien bij hem weg moet gaan. Dat ik niet alles uit het leven haal als ik bij Joep blijf. Hij was de eerste op wie ik verliefd werd, de eerste met wie ik het bed deelde, de eerste met wie ik ging samenwonen. Het klinkt romantisch, maar het staat me tegen dat ‘de eerste’ ook ‘de enige’ is gebleven. Ik kan toch niet mijn leven delen met die ene man en nooit weten hoe het is met een ander? Volgens mij is elke vrouw haar partner weleens beu, maar ik heb dat inmiddels al zeker vijf jaar. Ik heb geprobeerd het los te laten, ik heb tegen mezelf gezegd dat ik me niet zo moet aanstellen en dat ik blij moet zijn met wat ik heb. Al was het maar voor Joyce. Dat werkte wel even, maar de laatste tijd niet meer. Ik verlang zó naar iets nieuws. Een nieuwe man, een ander leven. Niet meer elke dag hetzelfde. Maar er is natuurlijk ook een andere kant. We hebben een hecht gezin, wie kan dat nou nog zeggen tegenwoordig? Joyce is opgegroeid zonder al te veel moeilijkheden en ik ben heel trots op de persoon die zij is geworden. Wat zou het met haar doen als wij uit elkaar gingen? Ze is dan misschien al wel zeventien, maar niemand wil toch een kind zijn van gescheiden ouders?”

Een spannend nieuw leven

“Joep vertel ik niet dat ik nadenk over een scheiding. Soms denk ik dat er ook maar weinig is wat hij kan doen, dat het al te laat is om onze relatie te redden. Hij is zoals hij is. Misschien wil ik hém ook niet veranderen, maar mijn eigen leven. Het zal niet heel lang meer duren voordat Joyce de deur uit gaat. Dan zit ik met Joep alleen. Daar zie ik als een berg tegen op. Niet dat ik Joyce ga tegenhouden hoor, juist niet. Ik moedig haar zo veel mogelijk aan het leven te leiden dat ik niet heb gehad. Ik wil dat ze op kamers gaat, vriendjes heeft en alles doet waar ze zin in heeft voor ze gaat samenwonen. Misschien dat zij dan wel happy kan blijven met één man…

Mijn twijfel wordt steeds groter. Moet ik mijn gevoel volgen en Joep verlaten voor een spannend nieuw leven, of moet ik bij hem blijven en proberen er het beste van te maken? Is het belangrijker dat ik een degelijke relatie heb met een goede man, of dat ik de wereld ontdek en mijn eigen gang kan gaan? Zonder rekening te hoeven houden met iemand anders en mannen te ontdekken op een manier waarop het nu niet mag? Ik voel dat ik snel een keuze moet maken, voordat ik iets stoms doe. Ja, er moet echt iets gebeuren, want nu ben ik absoluut niet gelukkig.” Steeds vaker denk ik: ik haal gewoon niet alles uit het leven als ik bij hem blijf.

Tip van de redactie

Zou je graag willen dat je relatie meer in balans komt? Lees dan eens de bestseller: Liefde is een werkwoord. Zo ontdek hoe je kan omgaan met positieve en negatieve gevoelens in een relatie. Je komt te weten welke fasen er in een huwelijk zijn. Of het mogelijk is om een langdurige relatie nog te veranderen. En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Liefde Is Een Werkwoord
Bekijk bij bol.com

Lees ook: Ineke: ‘Ik vind mijn man niet meer aantrekkelijk. Afstotelijk zelfs’

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Vriendin.