Mandy: ‘Mijn relatie is een vreselijke sleur’

Joep (42) is Mandy’s (37) eerste en enige liefde. Ook al hebben ze zelden ruzie, ze heeft het gevoel dat ze niet alles uit haar leven haalt als ze bij hem blijft. Mandy: “Zo’n saai stel waarvan je vroeger zwoer het nooit te worden… Wij zijn dat.”

Jeugdliefde

Mandy: Joep en ik ontmoetten elkaar toen ik negentien was, via een vriendin. Hij was vierentwintig. Ik had nog nooit een vriendje gehad en vond het superspannend. We hadden wat afspraakjes, zagen elkaar op feestjes en op een gegeven moment zoenden we. Het was aan. In de jaren die volgden, hadden we het heel leuk samen. We gingen met een tentje op vakantie naar Frankrijk, gingen regelmatig met vrienden op stap en hadden het leuk met z’n tweeën. Joep was en is een zorgzame, stabiele man, type ideale schoonzoon. Ook mijn ouders waren meteen helemaal weg van hem. Toen ik zwanger werd van Joyce, zij is nu zeventien, kon ik mijn geluk niet op. Joep was meteen een leuke vader. In zijn vrije weekenden knutselde hij speelgoed voor Joyce. Hij maakte een prachtig poppenhuis, inclusief meubeltjes en poppetjes. Fantastisch. Ook voor mij is Joep altijd goed geweest. Als ik ziek was, nam hij de zorg voor Joyce over en deed hij de boodschappen. Hij hielp mij sowieso altijd veel met het huishouden. En als we al een keer een meningsverschil hadden, dan zei hij altijd vrij snel dat ik gelijk had. Schreeuwen doet hij niet, en hij wordt ook nooit kwaad.”

Almaar saaier

“Maar hij doet ook nooit iets geks. Ik weet dat Joep klinkt als de ideale man, maar zo voelt het al een hele tijd niet meer. Het lijkt wel alsof onze relatie met het jaar saaier wordt. Hij was al nooit iemand die ontzettend uit de band sprong, maar naarmate hij ouder wordt, lijkt hij nergens meer echt warm voor te lopen. Ik ben ook geen wildebras, maar heb wel wat spanning nodig in mijn leven. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om eens in de zoveel tijd een borrel te veel te drinken of de dansvloer op te gaan. Joep niet. Hij gaat niet meer mee naar buurtfeestjes of feestjes van mijn vriendinnen, dat vindt hij ‘te veel gedoe’. Liefst zit hij het hele weekend op de bank. Mijn vriendin Ingrid begrijpt me. Ik ken haar pas een half jaar, maar vanaf het moment dat we voor het eerst met elkaar in gesprek raakten, zijn we beste vriendinnen. Ik kan alles zeggen zonder dat ze me veroordeelt. En ze snapt als geen ander mijn verlangen naar ‘iets nieuws’. Ze heeft een aantal relaties achter de rug, maar niet één duurde langer dan vier jaar. Ingrid vindt het heel normaal dat je na een tijdje op elkaar uitgekeken raakt. Ze zegt dat het bij iedereen zo gaat en dat je wel gek zou zijn om bij je man te blijven als je daar geen lol hebt. Ik begin daar steeds meer in te geloven.”

Flirten met mannen

“Als ik zie hoe Ingrid van het vrijgezellenbestaan geniet, ben ik soms jaloers. Eens in de zoveel tijd ga ik met haar mee op stap. ‘Ben je daar niet wat te oud voor?’ vraagt Joep dan. Alsof dat alleen tot je twintigste mag! Ingrid bewijst dat het ook anders kan. Zij gaat helemaal los op de dansvloer en flirt met mannen. Het is echt niet zo dat ze met jan en alleman het bed in duikt, maar ze kan helemaal zichzelf zijn en lol maken. En alle aandacht die ze daarmee van mannen krijgt… Ik merk dat ik dat steeds interessanter ga vinden. Vroeger zag ik het niet eens als mannen naar me keken. De laatste tijd valt het me wel op als ze het doen en ik vind het geweldig. Misschien komt het doordat Ingrid me er weleens op wijst. Voorheen leek het me onmogelijk dat mannen mij interessant zouden vinden. Maar nu ik zie dat ze echt wel naar me kijken, geeft dat me zelfvertrouwen. Zo was ik een paar maanden geleden met Ingrid op een verjaardagsfeestje van haar zus. Na afloop belandden we samen in de kroeg. Daar zag ik dat er een man steeds naar me zat te kijken. Hij was niet per se mijn type, maar hij was ook niet onaantrekkelijk: lang, donker haar, goed verzorgd. Ik werd er een beetje zenuwachtig van, maar het was ook leuk. Na een tijdje kwam hij bij me staan om een praatje te maken. Het stelde niet veel voor, maar tijdens het gesprek raakte hij me af en toe aan. Een hand op mijn schouder, zijn heup tegen de mijne. De spanning die ik toen door mijn lijf voelde gaan, was heerlijk.

Sinds die avond kijk ik steeds meer om me heen als ik ergens ben. Ik vind het leuk als mannen met me flirten. Niet dat ik iets met ze doe, maar ik praat wat en zoek de aandacht op. Soms voel ik me daar schuldig over, want als ik mijn gevoel zou volgen, zou ik misschien wel een keer verder gaan met zo’n man. Vreemdgaan wil ik niet, maar ik ben wel bang dat ik een keer een fout maak en Joep daarmee pijn doe. Ik voel dan wel geen vurige liefde meer voor Joep, maar ik geef wel om hem.”

Lees ook: Elsbeth: ‘Mijn man vindt me niet aantrekkelijk meer’

Uitgepraat

“Ik besef heel goed dat er vrouwen zijn die een moord zouden doen voor een man als Joep, maar ik wil meer. Ik verlang naar avontuur. Wat dat precies is, weet ik niet. Ik wil een man die mij verrast en die ik kan verrassen. Iemand die me spontaan mee uit eten neemt of me onverwacht een kus geeft. We hoeven echt niet samen op wereldreis, een keer impulsief een hotel boeken zou ik al leuk vinden. Als ik eerlijk ben, ben ik op Joep uitgekeken. Dat klinkt heel verwend, maar onze relatie lijkt stil te staan. Er is geen romantiek meer en het vrijen is ook nog eens zó voorspelbaar, dat ik er nog maar zelden zin in heb. Ik heb best wat pogingen gedaan om onze relatie nieuw leven in te blazen. Ik heb geprobeerd Joep mee te krijgen naar feesten, zodat hij ziet dat een leuke avond de sleur kan doorbreken. Maar daar heeft hij geen zin in. Een paar keer heb ik hem zover gekregen samen uit eten te gaan. We hebben het dan even over Joyce of over ons werk, maar daarna zijn we uitgepraat. Zo’n stel waarvan je vroeger zwoer het nooit te worden… Wij zijn dat.

Zelfs in bed heb ik geprobeerd wat te veranderen en dat was niet gemakkelijk. Ik vind mezelf namelijk niet echt mooi, mijn buik en billen zijn niet zo strak meer als vroeger, er zitten wat meer kilo’s aan. Maar in de hoop dat ik het vlammetje weer zou kunnen aanwakkeren, heb ik een keer spannende lingerie aangetrokken. Ik wist Joep te verleiden, maar het was niet anders dan anders. Achteraf zei hij dat hij het allemaal ‘niet nodig’ had gevonden. Dat voelde als een afwijzing, maar toen ik dat zei, vond hij dat onzin. Hij vond ‘al die fratsen’ gewoon overbodig.

Het lijkt wel of Joep helemaal niet ziet hoe saai onze relatie is geworden. Ik heb weleens gevraagd of hij tevreden is met mij. Dan zegt hij dat hij het allemaal prima vindt zoals het is: we hebben onze dochter grootgebracht, hebben zelden ruzie en respecteren elkaar. Voor hem is dat genoeg. Als ik aankaart dat het voor mij te weinig is, raakt hij geïrriteerd. De dagen erna doet hij dan wat meer zijn best door bijvoorbeeld op te ruimen of me te complimenteren met het eten, maar verder verandert er niets. En relatietherapie? Dat zou hij nóóit doen. Joep is gewoon geen prater.”

Verlangen

“En dus denk ik steeds vaker dat ik misschien bij hem weg moet gaan. Dat ik niet alles uit het leven haal als ik bij Joep blijf. Hij was de eerste op wie ik verliefd werd, de eerste met wie ik het bed deelde, de eerste met wie ik ging samenwonen. Het klinkt romantisch, maar het staat me tegen dat ‘de eerste’ ook ‘de enige’ is gebleven. Ik kan toch niet mijn leven delen met die ene man en nooit weten hoe het is met een ander? Volgens mij is elke vrouw haar partner weleens beu, maar ik heb dat inmiddels al zeker vijf jaar. Ik heb geprobeerd het los te laten, ik heb tegen mezelf gezegd dat ik me niet zo moet aanstellen en dat ik blij moet zijn met wat ik heb. Al was het maar voor Joyce. Dat werkte wel even, maar de laatste tijd niet meer. Ik verlang zó naar iets nieuws. Een nieuwe man, een ander leven. Niet meer elke dag hetzelfde. Maar er is natuurlijk ook een andere kant. We hebben een hecht gezin, wie kan dat nou nog zeggen tegenwoordig? Joyce is opgegroeid zonder al te veel moeilijkheden en ik ben heel trots op de persoon die zij is geworden. Wat zou het met haar doen als wij uit elkaar gingen? Ze is dan misschien al wel zeventien, maar niemand wil toch een kind zijn van gescheiden ouders?”

Een spannend nieuw leven

“Joep vertel ik niet dat ik nadenk over een scheiding. Soms denk ik dat er ook maar weinig is wat hij kan doen, dat het al te laat is om onze relatie te redden. Hij is zoals hij is. Misschien wil ik hém ook niet veranderen, maar mijn eigen leven. Het zal niet heel lang meer duren voordat Joyce de deur uit gaat. Dan zit ik met Joep alleen. Daar zie ik als een berg tegen op. Niet dat ik Joyce ga tegenhouden hoor, juist niet. Ik moedig haar zo veel mogelijk aan het leven te leiden dat ik niet heb gehad. Ik wil dat ze op kamers gaat, vriendjes heeft en alles doet waar ze zin in heeft voor ze gaat samenwonen. Misschien dat zij dan wel happy kan blijven met één man…

Mijn twijfel wordt steeds groter. Moet ik mijn gevoel volgen en Joep verlaten voor een spannend nieuw leven, of moet ik bij hem blijven en proberen er het beste van te maken? Is het belangrijker dat ik een degelijke relatie heb met een goede man, of dat ik de wereld ontdek en mijn eigen gang kan gaan? Zonder rekening te hoeven houden met iemand anders en mannen te ontdekken op een manier waarop het nu niet mag? Ik voel dat ik snel een keuze moet maken, voordat ik iets stoms doe. Ja, er moet echt iets gebeuren, want nu ben ik absoluut niet gelukkig.” Steeds vaker denk ik: ik haal gewoon niet alles uit het leven als ik bij hem blijf.

Lees ook: Ineke: ‘Ik vind mijn man niet meer aantrekkelijk. Afstotelijk zelfs’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat doe jij tegen sleur in je relatie?

 • lydia.neleman
  lydia.neleman
  Weekendjes weg, avondje uit. Sauna,s kortom kwality time samen. Even aandacht aan elkaar besteden. :inlove:
  Beantwoorden
 • Anoniem
  The love docter
  Misschien je man eens precies vertellen wat je voelt en dat je aan jullie relatie samen. Wie weet beseft hij dat hij je hierdoor kwijt raakt en zet hem aan tot meer actie. You don't know what you've got till its gone ❤
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Anne
  Ik ben bang dat je het allemaal romantiseert. Alleen zijn heeft zijn voordelen maar ook zeker nadelen. Ik denk dat je naar een jaar erop uitgekeken bent. Ik zou met je partner er over praten en hem duidelijk maken hoe jij erin staat. Laat hem desnoods dit verhaal lezen. Gras lijkt altijd mooier bij de buren.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Mariska
  Ik ben zelf een aantal jaren geleden bedrogen door mijn toenmalige man. Hebben samen een zoon van 11. Intussen heb ik weer een vriend gekregen, waar ik 5 jaar een relatie mee heb. Maar ook deze loopt stuk. Alleen zijn is wat voor mij werkt, ik kan geen relatie aan, ik kan mij niet binden aan een andere man. Ik ben in de jaren erg zelfstandig geworden, kan mij niet meer aanpassen. Ook dit voelt niet fijn hoor. Je komt toch elke dag thuis in een leeg huis. Niemand die op je wacht, en waarmee je je gedachtes kan uitwisselen. Wij vrouwen hebben vriendinnen nodig, omdat wij elkaar kunnen begrijpen. En dat is ook goed, combineer dat. Zorg dat je je geluk daarin kan vinden. Haal je energie daaruit, want wij hebben dat nodig. Daar haal je je zelfvertrouwen vandaan, en als je dat hebt, dan ga je je daar ook naar gedragen, dan laat je zien dat je nog steeds mooi bent en sexy, als je dat kan uitstralen, reken maar dat je man dat ziet. En zich dan trots voelt dat hij jou aan zijn zijde heeft. Plus het maakt jezelf zo gelukkiger!
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Marcel
  Volgens mij komt er in elke lange relatie een sleur. Ik herken me in het verhaal, alleen ben ik de man, i.p.v de vrouw. Wij zijn al heel lang getrouwd en houden veel van elkaar, maar intimiteit is hier ook helemaal over. Je kan elkaar beter vrij laten. Een nieuwe relatie is na verloop van tijd ook weer verstikkend.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Richard
  Praten er over is de beste oplossing , maar je moet niet iemand willen veranderen. Dat lukt niet . Ja heel even maar dan komt de aard van het beestje weer terug. Je moet gelukkig zijn in jou leven en hij/zij moet een aanvulling zijn op jou leven. Ben ook net gescheiden en merk in deze heftige periode dat je beide moeite moet doen om een relatie op niveau te houden. Ik ben ook een man en kan ook niet denken als een vrouw , maar wel respecteren hoe vrouwen zijn. Alles draait om communicatie en gevoel .
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Marco
  Tegen sleur moet je iets voor jezelf zoeken wat bij je past of jezelf interesseert. Zelf ben ik bijna 40 jaar getrouwd en loop natuurlijk tegen dezelfde dingen aan waar iedereen in een langdurige relatie mee te maken krijgt. Ik ben mij ooit in de reiki wereld gaan verdiepen en dan kom je in een vredelievend wereldje waar aanraken normaal is en waar ik veel fijne mensen ben tegengekomen. Ook ben ik 8 jaar geleden massage en voetreflex cursussen gaan volgen en behandel ik als man vaak vrouwen en wissel ik ook uit met medemasseurs. Dit alles in een integere vertrouwelijke sfeer zonder sexuele bedoelingen. Hier krijg ik veel positieve energie van. Ik zou alle mensen die in vredelievende sleur situaties verkeren aanraden om jezelf te gaan ontwikkelen in iets wat je interesseert maar zeker niet je partner te verlaten. Bij een volgende relatie zal je merken dat je na tijdje weer in een zelfde periode belandt.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Dethe
  Wees blij met zo’n goede vent. Zo’n man heb ik ook. Al over de 50 jaar. Nog voor even 😢 en oh wat ben ik veel van hem gaan houden. Dat deed ik toch al maar het respect kwam met de jaren. Wat ben ik blij dat hij mij in mijn waarde liet. Mij een beetje af kon remmen. Juist de degelijkheid heb je soms nodig. Zeker als je aan de andere kant vrijgelaten wordt. Geef hem dat vertrouwen. Ook nu je dochter volwassen wordt, is het heerlijk voor haar dat zij ziet en ervaart hoe fijn het is dat hun ouders nog samen zijn. Maak lol, doe leuke dingen met anderen als hij geen zin heeft. Probeer jezelf te zijn, maar koester wat je hebt. Succes!
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Lucy
  Praat me je man. Hij weet niet dat het je zo hoog zit. Koop een boek voor hem met leuke activiteiten. Plan zelf activiteiten en nodig hem uit of verras hem. Jij hebt alles wat miljoenen willen en je gaat het weggooien voor tijdelijke lol. Had ik maar wat jij had. Ga er zelf op uit met vrienden of alleen en doe leuke dingen. Zonder vreemd te gaan. Het hoeft niet perse met hem te zijn.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Mart
  Vraag je af of je een leven wilt zonder hem, of een ander leven mèt hem. Als die laatste de optie is: praten. En niet alleen zeggen wat jij voelt, wat jij mist maar vooral ook vragen stellen. En niet ophouden bij de vraag of hij wel tevreden is. Vraag hoe hij de toekomst voor ogen ziet en schets jouw visie. Praat over hoe deze verschillende blikken samen kunnen komen. Maak geen verwijten, maar luister. Probeer tot een middenweg te komen en probeer samen manieren te vinden om het nieuw leven in te blazen. Het is hard werken, maar als hij tevreden is wil hij jou niet kwijt. En als hij jou niet kwijt wil, kan het bijna niet anders dat hij jou gelukkig wil zien. En de enige manier is een open gesprek (of meerdere). Pas als dat niet werkt, en jullie allebei niet proberen er iets van te maken, kan je serieus nadenken over een scheiding. Dan kan natuurlijk ook als je bij voorbaat al weet dat hij niet in jouw toekomstplaatje past.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Famke
  Het gras is altijd groener bij de buren. Alleenstaande zijn is vaak ook eenzaam, en mister perfect bestaat niet. Ik zou het gewoon zeggen dat je jullie relatie 'saai' vindt. Dat jij je afvraagt of je op deze manier wel verder met hem wil. Als hij van je houdt zal het hem vast wakker schudden.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Maria
  Er zelf wat van maken. Het verhaal zou mijn verhaal kunnen zijn. Ook mijn man is geen prater, niet van verrassingen en niet van ruzie. Zijn voorspelbaarheid viel pas op toen hij vorig jaar een andere baan kreeg en niet meer de wereld rondreisde. Ik ben blij met de stabiliteit, de dingen die we samen wel leuk vinden, (financiële) zekerheid en onze prachtige dochters. Voor de rest amuseer ik me zonder hem overal en nergens prima alhoewel dat door de corona helaas nu wat minder makkelijk is.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  r
  haha ik ken geen sleur, ligt ook aan jezelf
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Jelle Stapper
  Ik merk ook veel sleur mijnn vriendin is zo op haar eigen en ik ben dat beu ik heb zelf niet veel vrienden, dat mis ik heel erg. Ik woon zelf in Middelburg en ik zou graag nieuwe mensen leren kennen. Zijn er mensen innde buurt die in de buurt wonen die wat leuks willen doen?
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen