patricia-liegen-vriendin-vreemdgaan

Patricia: ‘Ik moet liegen, zodat mijn vriendin vreemd kan gaan’

Patricia (40) en Marieke (40) zijn al 25 jaar vriendinnen. Maar nu Marieke vreemdgaat en ze Patricia betrekt bij haar leugens, weet Patricia zich geen raad meer. “Ze moet er echt mee stoppen, maar dat kan ze niet: ze is smoorverliefd.”

Patricia: “Vorige week zaterdag was ik op een verjaardag bij mijn vriendin Marieke en haar man Hans thuis. Hun dochter Carly werd 16 en dat vierden ze groots. Natuurlijk waren wij, mijn man Barry, onze dochter Nathalie en ik er ook, zoals we al jaren onze verjaardagen samen vieren. Maar dit jaar voelde het toch anders. Het was op zich wel gezellig, maar ik kon me nauwelijks ontspannen. Ik probeerde uit alle macht Hans te ontwijken, doodsbang dat hij me moeilijke vragen zou gaan stellen. Of me zou confronteren met bepaalde dineetjes of zogenaamde bioscoopbezoekjes waar ik geen weet van heb, maar waarvan Marieke haar man heeft wijsgemaakt dat wij die avonden samen hebben doorgebracht. Ongewild dien ik namelijk als haar alibi.”

Laffe beslissing

“Een kwart eeuw zijn Marieke en ik al vriendinnen. Hartsvriendinnen zelfs. We leerden elkaar in mavo drie kennen en het was vriendschap op het eerste gezicht. We waren vanaf de eerste dag onafscheidelijk. We maakten ons huiswerk samen, belden elke dag uren, gingen op koopavond samen winkelen en op zaterdag naar de plaatselijke discotheek. We wisten van elkaars eerste zoen die we met onze vriendjes, onze latere mannen, deelden én waren getuige op elkaars huwelijk. Bovendien kregen we allebei vlak na elkaar een dochter. Onze levens gingen aardig gelijk op. Marieke ging nog wel doorleren en maakte carrière in het bedrijfsleven, terwijl ik na de mavo in een supermarkt was gaan werken. Het stond onze vriendschap niet in de weg. Onze dochters en onze mannen konden het goed vinden als we elkaar op feestjes en verjaar dagen zagen. Maar de hoofdmoot bleef onze vriendschap. Eens per jaar gingen we samen een lang weekend weg. Naar Antwerpen, Berlijn of Maastricht. Dat waren heerlijke vakanties.

Toch heeft onze vriendschap sinds een jaar een flinke deuk opgelopen. Niet omdat we ruzie hebben gekregen, maar omdat Marieke me om een gunst heeft gevraagd, waar ik eigenlijk niet achter sta. Vorig jaar zomer is ze verliefd geworden op haar – eveneens getrouwde – baas en is ze een affaire begonnen. Om te verklaren waarom ze ineens zo veel van huis was, heeft ze me gevraagd of ik ‘een enkele keer’ haar dekmantel wilde zijn. Ze wilde eerst uitzoeken hoe serieus deze verliefdheid was, voordat ze haar hele leven zou omgooien. Daarvoor had ze tijd en rust nodig. Omdat we nu eenmaal hartsvriendinnen zijn, heb ik ja gezegd. Erg laf van mezelf, want ik had haar moeten wijzen op haar verantwoordelijkheid. Maar ze was zo in de wolken, dat ik haar niet kon tegenhouden. En het is nu te laat om terug te komen op die beslissing. Het enige wat ik nu nog kan doen, is zeggen dat ik het niet eens ben met haar keuze en haar proberen te overtuigen te stoppen of in ieder geval open kaart te spelen. Maar daar heeft Marieke voorlopig geen oren naar.”

Nare gedachte

“De eerste keer dat ik werd ingeschakeld als haar alibi, was op een vrijdagavond. Marieke zou met haar baas, haar minnaar dus, gaan eten en ze had verzonnen dat wij naar een kledingparty zouden gaan. Ik vond het een heel nare gedachte dat zij tegen haar man loog en dat ik daar onderdeel van moest zijn, maar oké, ik ‘speelde’ wel mee. Die avond ben ik naar een andere vriendin gegaan, omdat ik niet thuis wilde zijn. Wat nou als Hans, Mariekes man, ineens een boormachine of zo kwam lenen? Omdat ik ook niet wist waar het verhaal zou eindigen, vertelde ik mijn eigen man Barry in eerste instantie niets over Mariekes verzoek. Maar toen Marieke me twee weken later weer inschakelde, vond ik het tijd worden open kaart te spelen met Barry. Marieke vond dat niet leuk, maar ik was niet van plan mijn eigen huwelijk op het spel te zetten om haar hachje te redden.

Zoals verwacht was Barry helemaal niet te spreken over Mariekes actie. Hij vond het schandalig dat ze haar man bedroog en dat ze ons hiermee durfde te belasten. We zijn immers met hen allebei bevriend. Gek genoeg nam ik het toen voor Marieke op. Een klein beetje begrijp ik haar namelijk ook wel. Ze heeft me vaak genoeg verteld dat ze niet echt happy is in haar relatie. Hans is best saai en heel gesloten en als ze geen kind hadden gehad, was ze allang van hem gescheiden. Ook qua seks is het al een paar jaar heel matig en leiden ze meer een leven als broer en zus. Dan sta je natuurlijk veel meer open voor de charmes en avances van een andere man. En, ook niet onbelangrijk, ik vind Marieke nu eenmaal leuker dan haar man. Dat betekent niet dat ik vind dat ze een affaire had moeten beginnen. Zelf zou ik niet eens met een andere man kunnen zoenen, laat staan het bed in duiken. Daarvoor ben ik veel te trouw. Er komt ook alleen maar narigheid van. Harten worden gebroken en er gaan gezinnen aan kapot.”

 

Lees ook: Jenna kan het vreemdgaan van haar vriend niet uit haar hoofd zetten

 

Smoesjes en leugens

“Maar hoe vaak ik deze boodschap bleef herhalen, Marieke leek niet voor rede vatbaar. Volgens haar gaf de relatie met haar baas haar zo veel energie, dat het thuis ook gezelliger was. Ze was liever naar haar man en kind toe nu ze zelf meer liefde kreeg, zei ze. Hans vermoedde ook niets, zei ze. Eens in de drie, vier weken sprak ze met haar minnaar af. Dan boekten ze een hotelletje voor een paar uur of ze gingen ergens eten. Heel af en toe zei ze dat ze moest overwerken, maar meestal bedacht ze een activiteit met mij. Dat Hans daar niets achter zocht, is niet raar. Marieke en ik spraken al jaren regelmatig met elkaar af, hij vertrouwde haar volkomen. Het ergst vond ik die keer dat Hans mij belde en vroeg naar Marieke. Ik schrok al toen ik zijn nummer in het display van mijn telefoon zag verschijnen en ik probeerde meteen het sms’je van Marieke van eerder die avond te achterhalen. ‘Vanavond zijn wij samen naar een reünie van de mavo, ik ben bij P., zijn vrouw is een weekje naar Parijs’, stond erin. Toen ik mijn telefoon opnam, loog ik tegen Hans dat ik net naar de wc was gegaan en dat Marieke verderop in onze school met oud-klas genoten stond te praten. Hans maakte zich nogal zorgen. Hij had Marieke al een paar keer gebeld en ge-sms’t, omdat hun hond was gebeten door een andere hond en hij net van de dierenarts vandaan kwam. Hij wilde natuurlijk dat Marieke dat wist. Ik beloofde Hans naar haar op zoek te gaan en haar meteen terug te laten bellen. Toen ik ophing, brak het zweet me uit. Ik moest Marieke te pakken zien te krijgen! Maar ook mijn telefoontjes nam ze niet op en ik zag aan haar WhatsApp dat ze al twee uur niet meer online was geweest.”

Mopperen

“Het enige wat ik nog kon doen, was langs het huis van haar baas rijden. Het precieze adres wist ik niet, maar toevallig had Marieke me een paar weken daarvoor zijn huis aangewezen. Een prachtige villa, aan een laan in de beste wijk van ons dorp. Gelukkig had ik geen wijntje genomen bij het eten en kon ik nog rijden. Barry mopperde toen ik wegging, maar snapte dat dit niet het moment was dat het zou uitkomen. En zeker niet door ons. Binnen tien minuten stond ik voor het huis. Ik hoefde niet te twijfelen of het de goede woning was, want ik zag het autootje van Marieke staan. Ik heb zeker een kwartier moeten aanbellen voordat er werd opengedaan. Het was echt bizar: ik stond als een malle op een deurbel te drukken en tegelijkertijd om me heen te kijken of de buren me niet als indringer zouden zien. Het was alsof ik in een heel foute fi lm speelde. De deur ging open en ik herkende Mariekes baas van de foto die ze me een keer had ge-appt. Ik vroeg of hij Marieke met spoed naar huis wilde sturen en ben toen gauw weer weggegaan. Sinds die avond is Marieke wel voorzichtiger geworden. Ze beseft dat ze door het oog van de naald is gekropen. Maar ze is nog niet gestopt met haar affaire. Ze zegt dat ze geen overhaaste beslissingen wil nemen en alleen maar geniet van de seks en de aandacht. Ze weet dat het nooit iets tussen hen zal worden. Haar baas is niet van plan weg te gaan bij zijn vrouw. Maar Marieke wil hem nog niet opgeven, ze is smoorverliefd.”

Echt van balen

“Ik heb haar wel gevraagd of ze mij er wat meer buiten wil laten. Marieke mag dan heel goed toneel kunnen spelen tegenover haar man, ik vind het afschuwelijk om Hans onder ogen te komen op feestjes en me dan normaal te gedragen. En ik krijg ook steeds vaker mot met mijn eigen man. Barry vindt dat ik me door Marieke laat gebruiken. Volgens hem kunnen mijn gevoelens haar niks schelen en heeft ze me alleen nodig om zich in te dekken bij haar man. Ik geloof niet dat dat zo is, Marieke bedankt me regelmatig. Maar het klopt wel dat ik haar veel minder zie dan vroeger. Eigenlijk alleen nog als we met elkaar afspreken. En omdat het zou gaan opvallen als we ineens twee weken achter elkaar naar de film zouden gaan, is het dus één keer nep en één keer echt. Vorig jaar hebben we zelfs onze vaste trip op zaterdag naar de Huishoudbeurs overgeslagen, zodat Marieke die dag met haar baas kon doorbrengen. Daar baal ik van, ja. Het liefst zou ze ons jaarlijkse weekendje weg ook gebruiken, maar daar heb ik een stokje voor gestoken. Ik ga me niet een weekend lang voor haar man of dochter verstoppen. En als wij zogenaamd een weekend naar Texel zijn, moet ik daarover ook tegen mijn eigen dochter liegen. Dat gaat me veel te ver. Gelukkig begreep Marieke dat wel.”

Niet opgeven

“Eerlijk gezegd weet ik niet meer zo goed wat ik nu moet doen om haar te overtuigen te stoppen met haar minnaar en weer bij zinnen te komen. Het vele gelieg vreet aan me. Ik slaap er heel slecht van en lig ’s nachts te piekeren. Ik wil de vriendschap met Marieke niet op het spel zetten door haar te dwingen keuzes te maken. We zijn 25 jaar vriendinnen, dat geef je niet zomaar op. Toen ik vier jaar geleden thuis kwam te zitten met een burn-out, was zij er juist weer vaak voor mij. Ik hoop maar dat ze snel ontdekt wat ze met haar leven wil. Als ze met haar man verder wil, moet ze een andere baan gaan zoeken en echt kappen met haar minnaar. Als ze ervoor kiest te gaan scheiden, zal ik haar uiteraard ook steunen. Ik weet dat je niet alleen vriendinnen bent op de leuke momenten in het leven, maar het valt niet altijd mee.”

 

Lees ook: Merel: ‘Online flirten vind ik geen vreemdgaan’

 

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Vriendin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Doet jouw vriendin ook iets waar je niet achter staat?

 • fb_100006577474809_hanny.richtervanbuiten.7
  fb_100006577474809_hanny.richtervanbuiten.7 -
  Niet dat ik weet, ik ben juist blij als ze ook gelukkig is. Dat ben ik ook.:inlove:(k)
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Anja -
  Beetje hetzelfde, maar ik heb haar gezegd dat ik het niet wil. Ik verraad haar niet, maar als hij direct aan mij vraagt, lieg ik niet tegen hem. Ze is niet getrouwd en woont nog met hem samen, ik zeg dat ze er een eind aan moet maken, of met de één of met de ander. Verder het is haar leven, ik mix me verder niet in. Ik wil niet als smoes gebruikt worden, al weet ik wel dat het wel gebeurd.... Fijn vind ik het niet. Dit laat ik haar ook weten. Gelukkig zien we elkaar vaak genoeg. Ik vind dat de vertelster voor haar eigen huwelijk moet kiezen en tegen die vriendin dat het klaar is, dat ze er niet achter staat. Want als ik het zo lees, word ze gebruikt... Dingen afzeggen etc? vind ik echt not done.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Cisky -
  Ooit een vriendin de wacht aangezegd, want zij ging vreemd en ik kon haar partner niet meer aankijken en vond haar gewoon ook niet meer leuk. Ik ben zelf super eerlijk, en ik heb een bloedhekel aan oneerlijkheid. Heb wel eens andere vriendinnen aangehoord die een crush op een ander hadden…heb geluisterd en aangegeven wat ik vond en ben ook duidelijk geweest, of je verbreekt je relatie, of je bent iig eerlijk tegen je partner, maar vreemdgaan zou voor mij een deuk in de vriendschap zijn. En vermoedelijk een reden iemand tijdelijk of voorgoed uit mijn leven te bannen. Ik kan er gewoon echt niet tegen.
  Beantwoorden