monique-tien-jaar-geen-seks

Monique: ‘Mijn man en ik hebben al tien jaar geen seks meer’

Monique (42) is 18 jaar samen met haar man Rob. Ze hebben 2 lieve dochters, een mooi huis, genoeg geld. Maar geen seks. Al 10 jaar niet. “Als ik erover begin, wordt hij boos. Ik vraag me af of het ooit goedkomt.”

Monique: “Op BNN was jaren geleden een tv-programma te zien dat De allerslechtste echtgenoot van Nederland heette. Nou, daar had ik mijn man Rob ook makkelijk voor kunnen opgeven. Niet dat hij niet attent is, niet wil meehelpen in het huishouden, geen lieve papa of een workaholic is, maar omdat hij niet presteert tussen de lakens. Hij kan het kunstje niet, zeg maar.

Seks interesseert hem ook weinig. Ik vind hem een lauwe en slechte minnaar. Daarom heb ik hem gezegd dat ik pas weer met hem wil vrijen als hij iets doet aan zijn ‘vakmanschap’, of eens een bezoek brengt aan een seksuoloog. Dat ik dat zei, is nu bijna tien jaar geleden. Sindsdien is een horrorfilm kijken in bed nog het spannendst wat wij in onze slaapkamer doen.”

Verleiden en daarna balen

“Eigenlijk wil ik absoluut mijn man niet afvallen in Vriendin, want ik heb het echt met hem getroffen. Rob is een schat van een man en een supervader voor onze dochters Jacky van veertien en Romy van dertien. We zijn achttien jaar samen, waarvan vijftien jaar getrouwd. We hebben een goed, degelijk en warm huwelijk. Financieel hebben we ook niets te klagen, we wonen in een leuk huis en de meiden doen het goed op school. Het enige wat we niet hebben, is seks. We kussen en omhelzen elkaar wel, maar altijd met kleding aan. De laatste keer dat we echt voor ‘de daad’ gingen, is alweer tien jaar geleden. Ik weet nog heel goed hoe dat ging. We vreeën in die tijd hooguit eens per maand. Ik verleidde Rob, zorgde met wat hand- en spandiensten dat hij opgewonden raakte en toen kwam hij bij me naar binnen. Na hooguit een minuut riep hij dat hij het niet meer hield en kwam hij klaar. Rob viel met een gelukzalige glimlach in slaap en liet mij balend achter. De volgende dag deelde ik hem mee dat ik niet meer op deze manier met hem wilde vrijen. Hij moest aan zichzelf gaan werken en hulp zoeken, zodat we betere seks zouden krijgen. De bal lag bij hem. Op deze manier was het voor mij veel te onbevredigend. Ik voelde me af en toe net een opblaaspop. Ik wist één ding zeker: aan mij lag het niet. Niet dat ik zelf heel ervaren ben op het gebied van seks, maar toch. Vóór Rob heb ik twee vriendjes gehad. Ik kan me niet veel meer van de seks met hen herinneren, anders dan dat het oké was. Ik kreeg tenminste altijd een orgasme en dat is me bij Rob nog nooit gelukt. Ja, als ik zelf wat meehielp. Maar mijn exen hadden een hoog libido en zij namen meestal ook het initiatief. Dat heeft Rob nog nooit gedaan. Al in onze verkeringstijd deden we het amper. Ik was degene die sexy lingerie aantrok en stoute woordjes in zijn oor fluisterde. Rob is wat dat betreft best een botte boer, die kon dan rustig zeggen: ‘Is dat setje niet te koud, schat?’ Of hij keek me aan met een vaderlijke blik en zei: ‘Huh? Wat kijk je ondeugend.’ Mijn verleidingspogingen leverden nooit het gewenste resultaat op.”

Niet verontrustend

“Rob heeft ook nooit opengestaan voor experimenten. Hij kende slechts twee standjes: op z’n hondjes of ik onderop. Orale seks vond hij vies en volgens mij had hij geen idee wat hij met een clitoris aan moest. Hij deed me eerder pijn dan dat hij de juiste snaar raakte. Nadat we kinderen hadden gekregen, zakte ons seksleven helemaal in, maar dat vond ik toen wel prima. Met twee kleintjes in de luiers staat je hoofd er toch niet meer naar om in de touwen te hangen. Ik vond het niet verontrustend dat de klad erin kwam. We hadden het veel te druk. Maar na een tijd, toen ik weer zin begon te krijgen, besefte ik dat een goed seksleven echt wishful thinking was. Rob zou namelijk uit zichzelf nooit actie ondernemen. Hij durfde echt niet naar de huisarts voor een verwijzing naar een seksuoloog. En dus werd het stil in onze slaapkamer. Doodstil.”

Beledigd

“Als ik uitreken hoelang het precies geleden is dat we vreeën, schaam ik me diep. Maar met seks is het net zoals met een suikerverslaving: als je het heel lang niet doet of niet gebruikt, treedt er een soort berusting op. Je kickt af en krijgt er steeds minder behoefte aan. En dus ga je het gek genoeg steeds minder missen. De eerste paar maanden gooide ik nog weleens een balletje op, maar daar kregen we alleen maar ruzie van. Rob klapte helemaal dicht als ik over het onderwerp begon. Ergens was hij ook beledigd, omdat ik had gezegd dat ik hem een slechte minnaar vond. Al wist hij ook dat ik gelijk had. Zijn ex had namelijk precies hetzelfde gezegd. Zij mopperde ook altijd over zijn slechte bedkunsten. Tenminste, dat heeft hij me zelf eens verteld toen we net samen waren. En Rob zei ook dat hij het allemaal wel best vond, zonder ‘die polonaise aan zijn lijf’. Zelf merkte ik ook dat hoe meer maanden er verstreken, hoe minder ik nog aan seks dacht. Als we op de bank dicht tegen elkaar aan films lagen te kijken, voelde ik me heel fijn en geborgen bij hem. Knuffelen vonden we allebei heerlijk, maar geen van tweeën werden we er echt opgewonden van. Zapten we per ongeluk langs een pornokanaal, dan wisten we niet hoe snel we verder moesten zappen.”

Veel waardering

“Ik denk dat we onbewust allebei naar een nieuwe invulling van onze relatie zochten. Juist omdat we weinig tijd aan seks besteden, kunnen we veel betekenen voor anderen. Rob is erg bezorgd om zijn dementerende moeder. Iedere zondagochtend is hij al vroeg bij haar in het tehuis waar ze woont. Af en toe ga ik mee, of de meiden, maar liever bezoekt hij haar alleen, omdat hij de enige is die ze nog goed herkent. Ook zijn we veel op de manege te vinden waar onze dochters allebei paardrijden. Rob werkt er als klusjesman, ik draai er vrijwillig kantine diensten. Het klinkt misschien gek, maar ik denk dat we met die activiteiten ons seksloze huwelijk compenseren. We krijgen heel veel waardering van anderen en die complimenten geven ons echt een boost. En qua liefde kunnen we ook nog eens ons hart ophalen bij het aaien en verzorgen van de paarden.”

Lees ook: Naomi: ‘Al na 24 uur werd ik ten huwelijk gevraagd!’

Niet minder geliefd

“Is een huwelijk zonder seks wel een goed huwelijk? Met die vraag loop ik al jaren rond. Ik lees er boeken en artikelen over en zoek verhalen van lotgenoten. Af en toe post ik ook op forums, dan leg ik mijn situatie uit en vraag ik om advies. De meningen zijn verdeeld: de een zegt dat een huwelijk zonder seks prima kan, mits je allebei op één lijn zit. De ander zegt dat we een bom onder onze relatie leggen, omdat we zo ontrouw in de hand werken. Ik weet het niet. Ik vind ons te jong om volledig seksloos door het leven te gaan, ook al zijn we daar eigenlijk al heel lang mee bezig. Ergens lijkt dat me toch niet gezond. Maar aan de andere kant, ik voel me niet minder geliefd. En ik heb er totaal geen behoefte aan om met een andere man het bed in te duiken. Daarvoor hou ik te veel van mijn eigen man. Ik zou hem nooit pijn willen doen. En ik denk ook niet dat Rob het buiten de deur zal gaan zoeken. Hij táált niet eens naar seks. Het blijkt best een taboe om een relatie zonder seks te hebben. Niet alleen op internet vinden mensen het raar, ook mijn zus was zwaar geshockeerd. Laatst heb ik haar in vertrouwen genomen en toen riep ze dat Rob en ik als broer en zus samenleefden. Ze waarschuwde dat als we niet zouden oppassen, we later twee gefrustreerde oude mensen zouden worden. Ik ben het niet met haar eens. Ik vind ook niet dat we een broer-zusrelatie hebben. Daarvoor doen we toch nog te veel dingen die tussen broer en zus onder de noemer ‘incest’ zouden vallen. Zo tongzoenen we nog af en toe, en ook kussen we elkaar de hele dag op de mond. Het is ook niet zo dat mijn man me afstoot. Ik vind hem nog steeds heel aantrekkelijk. Hij is lang en lekker breed en heeft een leuke kop met haar en pretogen. En gefrustreerd oud? Tja, ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken. Maar even erop en eraf of alleen maar op zijn hondjes ‘genomen’ worden, dat is gewoon niet mijn definitie van een bevredigend seksleven. Ik was gefrustreerder toen we nog wel seks hadden.”

Hopen op een wonder

“Het is niet helemaal eerlijk om te doen alsof het allemaal aan Rob ligt dat we al tien jaar geen seks meer hebben. Het is ook mijn schuld. Ik zou, zo opperde mijn zus, zelf ook wat hulpboeken kunnen lezen, Rob uitleggen hoe hij zou moeten omgaan met mijn lichaam of hem gewoon meesleuren naar een seksuoloog. Daar heb ik geen trek in. Ik vraag me bovendien af of dat echt zou werken. Twee jaar geleden heb ik nog een laatste poging ondernomen om zijn vuurtje aan te wakkeren. Van een vriendin kreeg ik het beroemde boek Vijftig tinten grijs cadeau. Ik heb het in één adem en met rode oortjes uitgelezen. Daarna heb ik het op Robs nachtkastje gelegd met een geeltje erop: ‘Bestudeer dit eens.’ Ik geloof niet dat hij verder is gekomen dan hoofdstuk één. Ik heb hem zelfs nog wat opwindende passages voorgelezen, maar hij werd er niet warm of koud van. Hij noemt het denigrerend een ‘doktersroman met tepelklemmen’. Hij vindt het niks. Zelf raakte ik heftig in the mood door die erotische teksten, maar dat heb ik Rob niet verteld. Ik had geen zin in spanningen of discussies. Ik ben toen maar onder de douche gesprongen. Niet om af te koelen, maar om wat te spelen met de douchekop. Het deed me goed dat alles nog naar behoren werkte. Sinds die keer doe ik eens in de paar weken aan soloseks. Ik lees wat passages in mijn favoriete Vijftig tinten grijs-boeken en help mezelf dan. Ik val daarna altijd als een blok in slaap. Ik vind het ook echt heerlijk om te fantaseren over een eigen Mister Christian Grey, de hoofdpersoon uit de reeks, maar toch zie ik altijd het hoofd van mijn eigen Rob als ik aan die Christian denk. Ergens hoop ik dus nog steeds op een wonder, waardoor Rob en ik weer een seksleven krijgen. Maar ik ben reëel en denk tegelijkertijd ook: we hebben dan misschien een seksloos huwelijk, maar geen liefdeloos huwelijk. En zolang we allebei tevreden zijn, vind ik het wel oké.”

Lees ook: Daphne: ‘Door een seksexperiment belandden we bij de EHBO’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe heb jij je ingedutte seks leven weer opgepept?

 • joss
  joss
  nou mijn vrouw heeft hetzelfde als ik haar aanraak hoor je het donderen in keulen brrr ik mag niks al minimaal tien jaar niet denk dat ze vreselijk lebisch is maar hoe ontdek ik dat heb er geen moeite mee als het zo zou zijn maar zeg het dan gewoon ik wil graag en alles is neeeeeee
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Anoniem
  :(deze dame is niet alleen 9 jaar geleden had ik plots geen zin meer in losse relaties en had bewust geen sex met een vrouw,nu 2015 verlang ik terug naar een partner,maar ik ben kieskeurig geworden
  Beantwoorden
 • Anoniem
  C
  Het klinkt alsof jou man een A-seksueel is. Als jij er niet mee zit tja.. het lijkt mij echt een hell ik wil zeker 2 keer per week seks en dan met mijn man niet alleen.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  T.Groenewegen
  De deur uit schoppen, niets anders!!!
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Mellie
  Nou bij mijn man is het zelfde ik heb heel lang gedacht en denk nog steeds dat hij gevoelens heeft voor mannen, maar er niet voor durft voor uit te komen uit schaamte! Hij is ook jaren depressief ik denk al wel 26 jaar nou dan zou je toch denken dat hij dat wel is hè ?!
  Beantwoorden
  • Anoniem
   Berend
   Of hij is depressief omdat zijn vrouw al jaren denkt dat hij stiekem homo is..met zo'n vrouw had ik waarschijnlijk ook niet vaak zin om te vrijen. Uit je woorden blijkt ieg vrij weinig respect of vertrouwen naar je partner toe. Bovendien staat het je vrij om te gaan, toch?
   Beantwoorden
 • Anoniem
  Mellie
  Heel veel mannen gaan tegenwoordig vreemd en men weet dat niet gebeurde vroeger ook trouwens vrouwen zijn nog erger ! Dus miss daarom geen zin meer thuis ik zin al een tijd te denken om te scheiden. Dan krijg je weer het verhaal dat het niet zonder je kan vreemd heel vreemd vind je niet!
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Jose
  Heel herkenbaar. Heel tamme en slechte seks en nu al 10 jaar niks. Zoenen is ook een soort draaikolk in mijn mond. Het voelt voor mij nog steeds respectloos, dat hij mij niet aanraakt. Het maakt niet uit wat ik zeg , vraag of doe. Mijn gevoel behoefte of wens doet er niet toe. Heel dubbel betrapte ik hem er 7 jaar geleden op dat hij gesprekken voerde met andere vrouwen en op bepaalde Facebook pagina's kwam. Ik vroeg of hij weg wilde, maar ook daar reageerde hij niet op. Vier jaar geleden liep bij mij de spanning van het geen seks hebben zo op dat ik na jaren hongeren en sporten ben gaan eten, gewoon meesten met het gezin. Alsof ik nu de schuld kan geven aan mijn 'dik ' zijn dat ik nooit meer seks heb.
  Beantwoorden
  • Richard17
   Richard17
   Dag Jose, het geen sex willen heeft altijd 1 of meerdere redenen. Maar er niet over praten en met andere gaan chatten etc.is best lomp. Wees eerlijk waarom je geen sex meer wilt en praat erover met elkaar EN zoek samen naar oplossingen. Wees openminded... Ikzelf heb nog maar 12 maanden geen sex omdat mijn vriendin dat niet meer wil en heb aangegeven dat ik dat niet fijn vond...geen verandering helaas. Endus heb nu aangegeven dat ik de sex elders ga zoeken en onze relatie als een open relatie zie. Als je samen niet tot een oplossing komt moet je een oplossing voor jezelf zoeken.
   Beantwoorden
 • Anoniem
  W
  Ik hou nog wel van míjn vrouw máár vind het wel moeilijk mijn vrouw is nu 41 en 50 en wil geen sex meer. Af en toe nog 1 keer in de 2 maanden. En dan zie ik aan háár dát ze hét niet meer lekker vind En dan is vóór mij de lol er af
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Mario
  Ze boft dat haar man nog wel wil knuffelen en zoenen. Mijn vrouw wil ook al jaren geen sex, en als ik het wilde bespreken, dan werd ze boos. Kussen? 2 x per jaar een klein zoentje omdat het hoort: met nieuw jaar en met mijn verjaardag. Ze wil me niet eens aanraken of een keer hand in hand lopen. Ze wil ook niet dat we samen in behandeling gaan; niets wil ze. Dit hou ik niet lang meer vol, mijn liefde voor haar raakt zo wel een keer ten einde. Jammer.
  Beantwoorden
 • Richard17
  Richard17
  Wow... je relatie was vanaf het begin al in onbalans als ik het zo lees. Naar mate we ouder worden veranderen we...zo ook ons libido. Desondanks is het wel zo redelijk om rekening met elkaar te houden, elkaar te prikkelen, te pleasen maar ook jezelf daarbij niet te verliezen. Als je sexleven een probleem is maak dat dan jullie probleem en zoek samen naar een oplossing. Wees openminded daarbij...
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Edgar
  Mijn partner en ik zijn al ruim 21 jaar samen. Nooit getrouwd wel 2 zoontjes. Qua sex is het altijd een lijdensweg geweest. Ik heb altijd zoiets gehad van het mag maar het moet geen verplichting zijn. En mijn vriendin heeft altijd van die vases gehad. Aan het begin van onze relatie was het altijd al een moeizaam onderwerp ondanks dat we er open en eerlijk over waren. In het begin zag ze het als een verplichting, We hebben een relatie dus we MOETEN sex hebben. Het was nooit echt wederzijds spontaan, meer dat we elkaar niet wilde telleur stellen. Nadat we kinderen kregen, werd het een zoektocht. Zij ging aan de libido verhogende middeltjes Want anders had ze geen zin meer. Ondanks dat ze het goed bedoelde was het een regelrechte ramp. Ik begon me er zelfs schuldig om te voelen, alsof ik haar dwingde om er zin in te hebben. We hadden alleen nog maar sex als ze wat innam om zin te krijgen. En dan nam ze voor mij pillen omdat ze er van uit ging dat we dan een soort van “geforceerde” zin zouden krijgen in lange sex. Dat werd natuurlijk een afknapper want daar zijn geen wondermiddeltjes voor. We hebben veel meegemaakt samen, misschien wel te veel. Maar we hebben ook te veel nagestreefd om elkaar te liggen op een vlak waar we nooit echt elkaar lagen. Natuurlijk is het frusterend wat in je hoofd denk je wat er mis met ons sexleven. Wat doe ik verkeerd, of misschien zij of allebei? Maar het gevoel is er gewoon niet als er het ooit wel oprecht was geweest. Als er 1 van de 2 of beide gaan grijpen naar de hulpmiddelen dan is de spontaniteit ver te zoeken. Is Sex beleven ook niet leuk en spannend meer. Wat ik ook aan mijn partner merk, het is geen voorspel maar voor bereiding. Ze is vaak uren bezig om zich voor te bereiden. Dan bedoel ik niet in de stemming raken maar echt vaak een paar uur tot een halve dag bezig om zichzelf er toe te zetten om sex te willen. Dan heb ik zo iets van schatje doe geen moeite dit gaat zo niet werken. Laten we het maar laten gaan. En sinds een jaar zijn we er dan ook echt mee gestopt, Het werdt steeds meer een kwelling dan ontspanning.
  Beantwoorden
  • Anoniem
   Edgar
   Aanvullend op mijjn eigen bericht. Ik vraag me oprecht af, wat erger is in een relatie. Geen sex meer hebben in een relatie na alles geprobeert te hebben wat binnen onze macht ligt. Of toch maar tot ellende toe blijven proberen de toe nadering te zoeken terwijl er eigenlijk niets meer leeft dan een soort van “verplichti gsdrang” omdat het in een “gezonde” relatie erbij hoort.
   Beantwoorden

Gerelateerde artikelen