seks-calorieen

Marieke was seksverslaafd: ‘Had ik gewoon zo’n hoog libido of was er iets anders aan de hand?’

Met de een na de andere man dook Marieke (26) het bed in. Tot ze door een wildvreemde werd geconfronteerd met haar gedrag. ‘Ik voelde me zo goedkoop, als een prostituee.’

Marieke: “Ik ben opgegroeid in een huis vol vrouwen. Mijn vader was al voor mijn geboorte vertrokken, dus het was lange tijd mijn moeder, zus en ik. Tot mijn moeder op mijn achtste opnieuw zwanger raakte. Ik heb nooit een man in huis gezien en mijn moeder is er altijd vaag over gebleven wie de vader van mijn jongste zusje is, maar ik vermoed dat het een getrouwde vader van het schoolplein was. En zo werden we een huishouden van vier vrouwen. Mijn zus kreeg veel aandacht, omdat ze in alles de eerste was, en mijn zusje was als nakomeling de lieveling.”

Ongezien

“Ik denk dat ik me onbewust een beetje ongezien voelde thuis. Dat veranderde toen ik in de puberteit kwam. Opeens zagen veel mensen me staan, en dan met name de jongens. Ook was ik, in vergelijking met de andere meisjes uit mijn klas, erg vroeg met alles: op mijn tiende begonnen mijn borsten al te groeien en werd ik ongesteld. In mijn dagboek hield ik lijstjes bij van welke jongens allemaal verliefd op mij waren.”

Lees ook: Ineke baalt van haar mans lage libido: ‘Ik wil veel vaker seks dan hij’

Stiekem zoenen

“De populairste jongen van school heette Jonas. Hij was lang en had blonde krullen. Eigenlijk vond ik hem niet eens heel knap, toch flirtte ik met hem. Het gaf me een kick dat hij erop in ging, hij kon tenslotte iedereen krijgen. Ik was veertien toen we verkering kregen, hij zestien. In het begin zoenden we stiekem achter de matten van de gymzaal, maar al snel werden we een stelletje en mocht iedereen het weten. Veel meisjes waren jaloers op mij en dat vond ik heerlijk. Zijn ouders kwamen altijd pas laat thuis, dus meestal ging ik uit school met hem mee. Ik was degene die al snel verder wilde gaan dan een beetje zoenen en knuffelen. Hij wilde rustig aan doen, maar ik was al direct erg lichamelijk ingesteld. Maar eenmaal ontmaagd raakte ik snel uitgekeken op Jonas. Hij droeg me op handen en dat ging me een beetje tegen staan. Doordat ik hem had, was de lol er eigenlijk al af. Ik maakte het niet uit, maar flirtte ook met de jongens uit de straat en een paar knullen van de atletiekvereniging. En dan ging ik weer ergens stiekem staan zoenen. Op een gegeven moment kwam Jonas erachter, omdat één van die jongens zijn mond voorbij had gepraat. Hij maakte het uit. Het kon me niet eens zo veel schelen: ik had genoeg andere opties.”

Een beetje wild

“Maar pas in mijn studententijd ging ik echt los. Ik verhuisde naar Rotterdam en ging op kamers. Van studeren kwam het niet echt, ik was zeker drie avonden per week in de kroeg en ontmoette de ene leuke man na de andere. En ja, ik was niet moeilijk. Als een man me al aan het lachen wist te maken met een leuke grap, vroeg ik daarna al snel of hij met me mee naar huis wilde. En ze zeiden eigenlijk nooit nee. Ik zag er totaal geen probleem in, alle studenten leefden toch een beetje wild? Ik vond het heerlijk om zo’n nieuw lichaam te ontdekken, en de vonken vlogen er altijd vanaf. Soms ontmoette ik een bepaalde man vaker, meestal als hij daarop aanstuurde, maar nieuwe veroveringen vond ik toch het spannendst. Ik deed het wel altijd veilig.”

Lees ook: Marianne: ‘Mijn man en ik hebben al vier jaar geen seks gehad’

Voldoening

“Rond mijn 21e begon ik te merken dat ik flink chagrijnig werd als ik een keer geen leuke man vond om mee naar huis te nemen. Ook werd ik steeds minder kieskeurig, zeker met een paar drankjes op. Maar soms was er gewoon geen vrijgezelle man aanwezig, of gingen ze niet op mijn avances in. Daarna lag ik gefrustreerd in mijn bed naar het plafond te staren. Natuurlijk kon ik mezelf ook een handje helpen, maar dat gaf niet dezelfde voldoening. Dan was ik urenlang met allerlei speeltjes aan de gang, en voelde het nog niet hetzelfde. Daarvoor had ik seks nodig met een echte man. Het flirten, de verovering, de spanning van een onbekend lichaam. Dáár raakte ik opgewonden van. Drie dagen zonder seks was bij mij echt het maximum. Daarna werd ik vreselijk onrustig en vloog ik tegen de muren op.”

Metro

“Toen ik zelfs colleges oversloeg en dan in de metro ging zitten – steeds hetzelfde stuk heen en terug – in de hoop daar een leuke man tegen het lijf te lopen, zag ik nóg niet dat er iets mis was. Ik vond het een handige ontmoetingsplek: de mannen die overdag in het openbaar vervoer zaten, hadden vaak ook geen belangrijke verplichtingen en dus meestal wel tijd voor ‘een kopje koffie’. En na de koffie vroeg ik meestal direct of ze met me mee naar huis wilden. De meesten wilden dat wel. Een beetje gênant vond ik het wel, maar het plezier bleef opwegen tegen de schaamte.”

Tikkeltje overdreven

“Pas toen ik een keer tegen een vriendin zat op te scheppen dat ik de dag ervoor met maar liefst twee verschillende mannen seks had gehad en deze avond nog een derde thuis zou treffen, ging er een belletje rinkelen. Die vriendin moest er namelijk helemaal niet om lachen, ze viel juist stil. Daarna bracht ze uit dat ze het toch wel een tikkeltje overdreven vond, en ze vroeg waarom ik dit eigenlijk wilde. ‘Heerlijk toch? Ik hou nu eenmaal van seks!’ antwoordde ik. Waarop zij zei: ‘Ja, ik hou er ook van, maar ik hoef niet drie keer per week een nieuwe en geniet vooral van mijn eigen vriend!’

Ik vond het maar een saai idee: steeds seks met dezelfde. Maar het zette me wel aan het denken. Waarom had ik zo’n grote behoefte aan seks? Had ik echt zo’n hoog libido of was er iets anders aan de hand? Ik stelde een soort regels voor mezelf op: alleen nog in het weekend naar de kroeg, en hoogstens één keer per week een man mee naar huis nemen. En dan ook alleen als hij écht leuk was. Ook deed ik mijn best om ze eerst een beetje te leren kennen. Dat ging goed, maar het maakte het voor mij niet interessanter. Want ook als ik ze beter leerde kennen, wilde ik nog steeds met ze naar bed. Het veranderde niets aan mijn behoeftes en mijn concentratie doordeweeks verbeterde er ook niet van.”

Aandoening?

“Per toeval kwam ik een keer terecht op een site over seksverslaving. Het stomme was dat die site het alleen maar over mannen met deze ‘aandoening’ had. Er stond wel een tabje voor vrouwen, maar dat was geschreven vanuit het standpunt van ‘dit kun jij doen als je man seksverslaafd is’. Dat gaf mij een soort van bevestiging: zie je wel, dit gaat niet over mij.

Tot ik werd geconfronteerd met mijn gedrag. In de paar stamkroegen die ik had, was het altijd druk, dus ik dacht dat mijn gedrag niet zo opviel. Maar op een avond kwam er een onbekende man naar me toe, die zei: ‘Jij bent toch Marieke? Ik heb nu wel even een uurtje tijd.’ Wat bleek: ik had seks gehad met twee mannen uit zijn vriendengroep en ze hadden me ook op andere avonden aan de slag gezien, dus zij dachten dat ik een soort gratis service leverde voor wie maar wilde.

Ik heb mijn jas gepakt en ben naar huis gegaan. In m’n eentje. Wat voelde ik me goedkoop, als een prostituee. Nee, nog erger dan een prostituee, want die kreeg tenminste nog betaald voor haar diensten! Waar was ik nou eigenlijk mee bezig? Ten einde raad ben ik naar mijn huisarts gegaan en die verwees me door naar een therapeut.”

Seksuele spanning

“Die therapeut was een lieve vrouw. Bij het intakegesprek zei ze dat de behandeling van seksverslaving redelijk nieuw voor haar was, maar dat ze het zeer serieus nam. Toch maakte ze een kleine inschattingsfout… Ik kwam ­namelijk in groepstherapie terecht, met twee andere vrouwen en vijf mannen. De eerste bijeenkomst was bedoeld als voorstelronde. We zaten in een kringetje en moesten een voor een iets over onszelf vertellen.

De wc in

De ­therapeut legde uit dat iedereen hier ­zichzelf kon zijn en alles kon delen wat hij of zij wilde, maar dat het niet de bedoeling was dat we buiten de groep contact met elkaar hadden. Zodra ze de ‘verboden vrucht’ ­benoemd had, zag ik de meeste deelnemers al verlekkerd de groep rond kijken. Ook ik dacht direct bij drie van de mannen: jou wil ik best mee naar huis nemen. We deden echt ons best hoor, maar na anderhalf uur praten over seks met acht grootliefhebbers was de ­seksuele spanning om te snijden. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar met één man ben ik meteen na de eerste sessie de wc in gedoken. Een andere heb ik de week daarna mee naar huis genomen en de derde in wie ik geïnteresseerd was, mailde mij zelf en ook daarmee was het niet veel later raak. Ik weet zeker dat de andere vrouwen uit de groep ook niet hebben stilgezeten. In plaats van een oplossing, werd het een ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden. We hebben ook heel wat af gelachen, ik en de andere cliënten, om deze bizarre situatie. Ik ben daarna snel met de therapie gestopt.

Privésessies

Maar mijn probleem bestond natuurlijk nog. Ik besloot naar een andere psycholoog te gaan, in privésessies, om te achterhalen wat nu precies de oorzaak was van mijn hoge libido. We kwamen er samen achter dat het me eigenlijk vooral om de aandacht gaat. En daarmee waardering. Het geeft me een kick als een man mij onweerstaanbaar en sexy vindt, maar als ik er langer over nadenk, geeft het me ook een leeg gevoel. Want ja, ik voel me geadoreerd, maar niet om mijn leuke humor of mijn lieve karakter. Zelfs niet om mijn uiterlijk! Als je jezelf zoals ik aanbiedt in de kroeg, gaat het er niet om hoe mooi, maar hoe makkelijk je bent. En ik ben langzaamaan gaan leren mezelf meer te waarderen. Het mezelf te gunnen om kieskeurig te zijn, en dat niet iedereen het zo maar verdient om met mij naar bed te gaan.”

Warm gevoel

“Sinds vier maanden heb ik zelfs een vaste vriend: Boris, de broer van een vriendin. We hebben zowaar eerst drie dates gehad voordat ik hem mee naar huis nam. En we doen met alles rustig aan. Soms spreken we af, eten we samen en slapen we daarna ieder in ons eigen bed. Ook merk ik dat het inderdaad leuk kan zijn om vaker met dezelfde persoon seks te hebben en zijn lichaam beter te leren kennen. En daar dan de volgende keer een beetje mee te experimenteren.

Boris weet van mijn wilde verleden en hij accepteert me zoals ik ben. Dat geeft rust en daardoor is mijn behoefte aan aandacht van anderen ook veel minder groot. Hij heeft zelfs een keer gezegd dat hij het me zou kunnen vergeven als ik een keer een terugval heb. En het feit dat hij zelfs daarvoor begrip heeft, zorgt bij mij voor zo’n warm gevoel dat ik niet eens meer denk aan seks met een ander.

Als ik terugdenk aan al die mannen met wie ik seks heb gehad, voel ik niet echt schaamte. Soms kom ik een oude onenightstand tegen, maar ik denk dan: jij was even makkelijk als ik, dus ik ga me hier niet druk over maken. Maar soms voel ik wel verdriet, omdat ik zo respectloos met mijn lichaam ben omgegaan, het zo te grabbel heb gegooid voor een beetje aandacht. Ik weet nu dat ik beter verdien en vergeef het mezelf wel. Ik had die wilde fase blijkbaar nodig om te komen waar ik nu ben.”

Lees ook: Sanne heeft stiekem seks met haar ex: ‘Ik ben verslaafd aan zijn lichaam’

Tekst: www.warewoordenwereld.nl | Beeld: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen