Persoonlijke verhalen

Mamma Mia!-actrices Antje Monteiro, Sophia Wezer en Hilke Bierman: ‘We hebben mazzel met elkaar’

Al sinds de repetities voor Mamma Mia! spelen ze elke dag elkaars beste vriendinnen. En dat terwijl actrices Antje Monteiro, Sophia Wezer en Hilke Bierman elkaar voor de musical niet kenden. In het kader van Nationale Vriendinnendag, deze week, spraken we ze over vriendschap.

Ze mogen dan bij het begin van de Mamma Mia-repetities nog vreemden voor elkaar zijn geweest, begin deze zomer, maar dat het klikt, is meteen duidelijk. Terwijl de visagiste haar werk doet en de fotograaf plaatjes schiet, kletsen Antje Monteiro (49), Sophia Wezer (46) en Hilke Bierman (44) honderduit. Over hun kinderen, collega’s, de kleding die ze aantrekken…

Elke avond spelen jullie de vriendinnen Donna, Roos en Tanja. Zijn jullie dat inmiddels in het echt ook?

Antje: “Ik vind dat we elkaar wel vriendinnen mogen noemen, ja hoor.”
Tegen Sophia en Hilke: “Jullie het meest, want jullie delen  een kleedkamer.”
Hilke: “Klopt. Het grappige is dat we tijdens de audities nooit met z’n drieën samen hebben gespeeld voor de regisseurs. Dat was dus best een gok. Een van de bazen zei: ‘We zoeken over de hele wereld trio’s bij elkaar voor Mamma Mia! en soms mislukt die combinatie weleens.’ Maar in dit geval klikt het.”

Sophia: Wij hebben echt mazzel met elkaar. Bij een musical als deze worden wildvreemden bij elkaar gezet: ‘Ga maar chemie maken en zorg dat het leuk is!’ Nou, dat is ons dus gelukt.”

Wat is het bijzondere van de vriendschap tussen Donna, Tanja en Roos in de musical?

Hilke: “Dat hij heel lang geleden is ontstaan. Ze werden op de middelbare school vriendinnen en zijn totaal verschillend, maar hebben altijd voor elkaar klaargestaan.”
Antje: “Het is zo’n vriendschap die je – ook als je elkaar acht jaar niet ziet – erna gewoon weer oppikt. Als de chemie klopt, is het gewoon goed. Het leuke aan de drie vriendinnen vind ik de lol die ze hebben. Humor is de bindende factor, die komt in de show ook goed naar voren.”

Wat gebeurt er bij jullie allemaal in die kleedkamer?

Hilke lacht: “Eigenlijk moeten we de kerstverlichting hoognodig eens weghalen, haha! Als we binnenkomen, doen we de lampjes bij de deur aan, dan weet iedereen dat we er zijn. Er staat een koffieapparaat voor Sophie, een waterkoker voor mij, een chocoladebak, een theebak, een dropbak… Van alles.”
Antje: “Hun kleedkamer is zó gezellig! Ik deel de mijne met Nurlaila Karim, mijn alternate, al zijn we daar dus nooit tegelijk. Het is een kaal hok waar niets aan is gedaan. Ik zet er mijn spullen neer, klaar. Maar bij hen is het leuk.”

Kennen jullie elkaar inmiddels goed?

Antje: “Nou, goed… Wel beter dan voorheen. Tijdens zo’n productie werk je nauw samen en bespreek je van alles. Het is altijd afwachten welke vriendschappen blijven nadat de voorstelling voorbij is. Soms houd je een of twee mensen over, soms niemand, dat verschilt bij mij nogal.”
Hilke: “Omdat wij op het toneel een hechte vriendinnengroep spelen, wist ik van jullie wel als eerste hoe jullie man en kinderen heten.”
Antje: “Klopt, daar investeer je in, als je weet dat je samen speelt. Hetzelfde geldt voor mij voor Dieter, omdat wij een koppel spelen, en met Jolijn die mijn dochter speelt.”
Sophie: “Wij hebben meer contact met elkaar dan bijvoorbeeld met het ensemble. Terwijl we toch ook met z’n allen een hechte groep zijn, hoor. Maar ik merk wel dat wij volwassen vrouwen zijn, met een gezin en een leven buiten het werk. Als we klaar zijn, gaan we naar huis. Veel van de ‘jonkies’ zijn nog vrijgezel en gaan dan stappen.”

Hilke:
“Een ander belangrijk verschil is dat we elke dag in hetzelfde theater staan. Bij een reizende productie zit je elke dag urenlang samen in een bus, dat is hier niet zo.”
Antje: “Er is ook niet zo gek veel tijd om te buurten: als ik aankom bij het theater zeg ik even gedag, maar dan ga ik meteen in een regime van anderhalf uur make-up en voorbereidingen. Gelukkig is er het ‘tienvoortje’, waarbij iedereen voor het begin van de show samenkomt en er bijvoorbeeld mededelingen worden gedaan. Anders zag ik de meesten echt pas op het podium.”
Sophie: “Ik sla dat meestal over, moet ik bekennen. Maar ik loop altijd te hoeren en sloeren en ben dan met een bak koffie iedereen al langsgeweest!”

Wat vinden jullie het leuke aan elkaar?

Antje: “Hilke is heel moederlijk, qua energie lijkt ze op mijn zus. Als ik af ga tijdens de show, naar het toilet moet en haar vraag om het even door te geven aan de techniek, weet ik dat het goedkomt. Heel prettig. En om Sophie moet ik lachen. Ik was vaak de diva in een productie, kan hysterisch en opgewonden zijn, maar wat dat betreft val ik in het niet bij haar! Heel grappig.”

Hilke: “Wat ik van Antje knap vind, is dat ze er nog 3600 dingen bij doet, ze is altijd druk. Duizend-en-een afspraken. Terwijl ik overdag lekker niks doe: kinderen naar school, beetje netflixen en de was doen, klaar.”

Sophie: “Ik ben zo blij met Hilke! Want ik ben een opgewonden standje: vuur, herrie, alles is véél. Hil is relaxed en zegt: ‘Doe nu even rustig.’  Ik leer van haar en van Antje, want die is heel gestructureerd.”

Hebben jullie buiten Mamma Mia! veel vriendinnen? En met wie ben je het meest hecht?

Hilke: “Ik heb niet veel vriendinnen, maar wel een paar goede.”

Antje: “Ik ben héél hecht met drie vriendinnen, onder wie mijn nichtje dat ik mijn hele leven al ken, die ik echt met privédingen bel. Een vriendin was zelfs bij de geboorte van Romy. Al had ik niets aan haar, want ze viel flauw, haha! Om die drie heen zitten vriendinnen waarmee ik ga stappen, lunchen en leuke dingen doe. Heel fijn, maar ik ga ze niet bellen als ik een probleem heb. Dan val je toch terug op de ‘harde kern’.”

Hilke: “Mijn zus is mijn beste vriendin, en Annemiek. Dat zijn de twee die ik altijd kan bellen als er iets is. En zij mij.”

Lees ook: Wil je graag meer vriendinnen? Via deze 5 websites vind je ze

Hebben jullie weleens een vriendschap ‘uitgemaakt’? Wat moet iemand daarvoor doen?

Antje: “Mijn vertrouwen beschamen, daarin ben ik niet vergevingsgezind. Ik had ooit een vriendin, die ik beschouwde als harde kern. Toen we een discussie kregen, zei ze: ‘Ik weet alles over jou en kan zo de bladen bellen.’ ‘Nou’, zei ik. ‘Dat moet je dan vooral doen. Dag!’ Dat was meteen het einde.”

Sophie: “Ik had een vriendin die vaak bij me thuiskwam; ze paste op mijn kinderen en ik had haar zó mijn pinpas gegeven. Tot ze tegen me loog. Dan is het klaar.”

Hilke: “Waar ik niet tegen kan, is als mij dingen in de mond worden gelegd die ik niet heb gezegd. Zo ben ik een groep vrienden van vroeger kwijtgeraakt. Dat heeft me veel verdriet gedaan, maar ik kon niet anders dan loslaten. Als ik ze nu tegenkom is het oké, maar vrienden zijn we niet meer.”

Lees ook het interview van vorige week: Douwe Bob: ‘Op een gegeven moment was ik geen leuke gast meer’

Dit interview komt uit Vriendin 11.

Reageer op dit artikel

Nick Van montfort

Ik zou er heel graag naartoe willen met mijn moeder, dit is mijn vriendin die ik heel dankbaar ben!

Beantwoorden
Monic van leeuwen

Zou heel graag met mijn vriendin willen
Zij tobt ook erg met haar gezondheid

Beantwoorden
Miriam Gruijthuijsen

Ik heb een super leuke binding met ABBA. Vroeger werd ik heel vaak aangesproken omdat ik heel veel op Agnetha leek. Daarnaast heb ik altijd de muziek van ABBA geweldig gevonden…en nog steeds. Vorig jaar zijn mijn vriendin en ik naar een leuk optreden geweest van ABBA GOLD. De film van ABBA was ook zo leuk. Mijn vriendin en ik zouden het wel heel leuk vinden, om een Musical mee te maken, dat maakt ons ABBA gevoel compleet.

Beantwoorden