Persoonlijke verhalen

Douwe Bob: ‘Op een gegeven moment was ik geen leuke gast meer’

Sinds zijn vriendin twee jaar terug bij hem wegging, weet zanger Douwe Bob hoeveel pijn een gebroken hart doet. Maar het zorgde óók voor de nodige inspiratie: “Alleen daarom al was de relatie het waard.”

Een relaxte Douwe Bob Posthuma (26) komt het restaurant binnenlopen. Zijn leven ziet er heel anders uit dan ruim twee jaar geleden, toen zijn hart gebroken werd door zijn vorige vriendin – wat wél weer veel inspiratie opleverde voor zijn album The Shape I’m In, dat afgelopen najaar uitkwam. “Ik ben happy”, beaamt de zanger. “Ik voel me goed en heb voor mijn gevoel alles wel een beetje op orde: een leuk hondje, liefde in mijn leven, vrienden… Gisteren zat ik nog in een skilift in Oostenrijk met twee maatjes; met z’n drieën zaten we daar een fles champagne te drinken en met onze voeten op de banken languit te kijken naar de witte bergen. Toen zei ik: ‘Weet je, al zou deze skilift nu naar beneden vallen en we zouden dood zijn, dan hebben we dit leven mooi uitgespeeld en gewonnen’. Zo voelde het op dat moment.” Hij denkt even na en lacht dan: “Maar ja, ik zou niet zijn wie ik ben als dat niet regelmatig sterk verandert. Als je me morgen vraagt hoe het gaat, heb je best kans dat ik zeg: slecht.”

In de periode na het Songfestival in 2016 ging het een stuk minder met je, toch?

“Zeker. Langzamerhand merkte ik dat ik een aantal dingen in mijn hoofd niet op orde had. Ik had moeilijke zaken zoals mijn jeugd nog geen plekje gegeven en dat haalde me in. Op een gegeven moment was ik geen leuke gast meer. Hoe dat zich uitte? Heel kort lontje, veel drinken…”

Ook zangeres Ilse DeLange deed mee aan het Songfestival

Terwijl je in die tijd ook heel verliefd was?

“Dat wel, maar ik besefte dat eigenlijk pas toen ze weg was. Toen die deur dichtging, was dat een glas water dat ik in mijn gezicht kreeg. Wakker worden! Waarom ik niet eens doorhad dat ik verliefd was? Om daarachter te komen denk ik dat ik nog wat honderden uren therapie nodig heb, haha. Of nog een paar albums! In een notendop komt het erop neer dat ik lijd aan verlatingsangst. Als kind en tiener ben ik een aantal keer zo waanzinnig in de steek gelaten door mensen die dichtbij stonden, dat ik bindingsangst ontwikkelde. Want als je iemand niet binnenlaat, kun je diegene ook niet kwijtraken. Ik heb voor mezelf nu eindelijk uitgevonden dat dat de reden is voor het schild dat ik om me heen bouwde. En merk dat alleen het weten er al voor zorgt dat ik nu wel mensen toe kan laten, al worstel ik nog steeds. Dat zal wel levenslang zo blijven.”

Was het je eerste gebroken hart?

“Ja, en het was intens. Als je het niet hebt meegemaakt, of je bent een minder emotioneel persoon dan ik, besef je niet hoe heftig het kan zijn. Dat je je partner wel heen en weer wil schudden van: ‘Je maakt me stuk!’ Ik was klaar om voor een metro te gaan staan. Heb drie maanden lang alleen maar gehuild en gedronken. Dat laatste hielp wel, trouwens!” Lachend: “Ze zeggen dat alcohol niks oplost, maar melk ook niet. En het leverde wel inspiratie op voor mijn plaat.”

Je hebt alles van je af geschreven?

“Precies. De eerste week dat het uit was, was het diepste dal dat ik ooit heb beleefd in mijn leven. Nu ben ik er ook dankbaar voor, want het is een pure, harde emotie. Je voelt wel dat je leeft, of zo. Toen het een paar dagen uit was en ik op Valentijnsdag ergens ging drinken, kwam ik toevallig op een soort ‘Avond voor het gebroken hart’ terecht, met een psycholoog die daar vertelde dat je die emotie en waanzinnige pijn eigenlijk moet omarmen omdat je er dan veel mee kunt. Ik zat nog in een te zwart gat om daar mee te gaan doen, maar wat hij zei gaf me wel kracht. Ja, dacht ik, ik moet dit omzetten in iets nuttigs. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar de derde dag ben ik thuis achter de piano gekropen en heb ik het liedje I Do geschreven. Alleen al om dat nummer was de relatie het waard!”

Dit interview komt uit Vriendin 10.

Lees ook: zangeres Elske DeWall: ‘Ik kan niet leven met de rem erop’

Foto: Yasmijn Tan

Reageer op dit artikel