Persoonlijke verhalen

Laura Ponticorvo: ‘En toen stonden mijn naaktfoto’s ineens online’

Als hackers naaktfoto’s van Laura (31) stelen en online zetten, stort haar wereld in. “Ik ben door een heel diep dal gegaan. De daders realiseren zich niet wat een impact dit heeft op iemands leven.”

YouTube-ster Laura Ponticorvo heeft geen idee wat zich op menig Nederlandse smartphone afspeelt als ze op 17 maart 2017 vroeg in de ochtend buiten loopt. “Ik was in een goede bui en had net mijn hond Rocks uit- gelaten, toen ik een appje van een kennis ontving: ‘Hey Lau, er circuleren allemaal naaktfoto’s en -filmpjes van je op internet. Als ik jou was, zou ik direct een advocaat inschakelen.’"

Huilen en hyperventileren 
De foto’s die vervolgens op haar telefoon binnenkomen, herkent ze meteen. Dit was geen Photo- shop, dit waren beelden van langer geleden en recentere beelden van toen ze al met haar huidige vriend Ryan (42) samen was. “Ik schrok enorm. Deze beelden kon niemand hebben. Ze stonden alleen op mijn telefoon! Ik begon te huilen en te hyperventileren. Gelukkig was Ryan nog thuis om mij op te vangen. Ik kon niet meer helder denken, mijn wereld stortte in.”  

Zogenaamde vrienden 
"Mijn ouders waren, net als ik, heel boos op de daders. Mijn ouders kregen de beelden door- gestuurd van zogenaamde vrienden. Ik vond het onnadenkend en respectloos dat ze mijn ouders er ongevraagd mee confronteerden. Dat was voor mijn vader en moeder ook heel moeilijk. Beter hadden ze mijn ouders sterkte kunnen wensen. Maar de beelden doorsturen? Ik kan daar nog steeds niet over uit.” 
 

'Misschien zijn de beelden wel in ruil voor geld aangeboden, dat weet ik niet'

 

Hackers
Al vrij snel ontdekte de politie dat een groep hackers dit op zijn geweten heeft. Laura was in Nederland het eerste slachtoffer van The Fappening 2.0, een vervolg op The Fappening uit 2014, waarbij hackers foto’s van beroemd- heden stalen en vrijgaven. “Ik had mijn foto’s in de cloud van mijn telefoon staan, dat wist ik niet eens – ik sloeg ze gewoon op zonder er verder bij na te denken. De diefstal kon al twee, drie jaar eerder hebben plaatsgevonden en waarschijnlijk heeft een Nederlander mij tussen alle andere gestolen foto’s en video’s herkend. Misschien zijn de beelden wel in ruil voor geld aangeboden, dat weet ik niet." 

Lotgenoten
In de weken na het uitlekken van de beelden wordt Laura overladen door mails van meisjes en vrouwen die precies hetzelfde hebben meegemaakt. “Ik denk dat ik wel drie- tot vierhonderd mails heb ontvangen. In de meeste gevallen was er sprake van een boos of gekwetst ex-vriendje die de beelden had verspreid, maar er waren ook zeker meiden die net als ik gehackt waren." 

Lees het hele verhaal van Laura in Vriendin 29

Reageer op dit artikel

Instagram