Joyce: ‘Mijn jaloezie maakte mijn relatie kapot’

Joyce (24) had vier jaar een een relatie met Remco (26). Door haar extreme jaloezie en achterdocht heeft Remco drie maanden geleden hun relatie verbroken.

Joyce: “Achteraf zie ik hoe abnormaal mijn gedrag is geweest en kan ik mezelf wel voor m’n kop slaan. Waarom heb ik Remco, mijn vriend, zo op zijn huid gezeten? Waarom heb ik hem niet meer vrij gelaten toen hij me daarom vroeg? Erom sméékte zelfs. Remco heeft me meerdere malen gewaarschuwd dat het zo niet verder kon en me genoeg kansen gegeven om mijn gedrag te veranderen, maar ik luisterde niet. Ik kon hem niet meer loslaten, want ik was bang dat ik hem dan kwijt zou raken. En dus gebeurde juist dat waar ik al die tijd zo bang voor ben geweest; hij verbrak onze relatie. Hij wilde niet meer met mij verder. Ik had hem compleet verstikt.”

Al snel hecht

“In het begin van onze relatie lagen de verhoudingen anders. Toen was Remco degene die aan mij trok en hard van stapel liep. Hij deed alle moeite voor me. We leerden elkaar kennen tijdens een autorally en dezelfde avond al kreeg ik van hem een vriendschapsverzoek. Ik ging daar niet meteen op in, ik kende hem nauwelijks. Vrij snel daarna stuurde hij me een lief berichtje via Messenger: hij vond dat ik er leuk uitzag en we deelden de liefde voor auto’s, wilde ik misschien met hem naar de bioscoop? Ik vond zijn vasthoudendheid erg aantrekkelijk. Hij werd smoorverliefd op mij en ik op hem. Hij was heel attent. Hij haalde me een keer met de auto op van school en had toen een roos voor mij bij zich. Ook kreeg ik meteen dat eerste jaar een vriendschapsring en voor mijn verjaardag een hartjesketting. Remco was totaal niet macho, eerder zachtaardig en superlief voor mij.

Onze relatie werd snel hecht, ook omdat Remco zo veel mogelijk samen wilde doen. Trouwen was niks voor Remco, maar in de toekomst wilde hij wel kinderen en daar fantaseerden we over. Samenwonen zat er voorlopig niet in. We hebben allebei een baan met wisselende werktijden. Bovendien zijn we allebei verknocht aan onze woonplaatsen. Hij woont in een stad, ik in een dorp, op een half uur afstand van elkaar. Ik moest er niet aan denken om ergens drie hoog achter op een flatje te zitten, hij vond het leven in een dorp te saai. Ooit wilden we samen wel een huis kopen, maar voorlopig nog niet. We waren nog jong, hadden nog alle tijd, vonden we. Maar ook al woonden we niet samen, we zagen elkaar wel veel. Sowieso in het weekend, daarnaast kwam ik nog twee keer in de week zijn kant op, als onze roosters dat toelieten nog wat vaker.”

Smoesjes

“Waarom weet ik niet, maar een jaar geleden veranderde Remco. Plotseling wilde hij minder vaak afspreken. Hij had behoefte aan meer tijd voor zichzelf, zei hij. En dat terwijl ik juist dacht dat we na drie jaar toe waren aan de volgende stap in onze relatie. We hadden een paar maanden daarvoor afgesproken allebei te gaan sparen, voor als we zouden gaan samenwonen. Ik spaarde keurig voor onze uitzet, maar Remco verzon steeds smoesjes. Hij wilde graag op vakantie naar Italië, leuk natuurlijk, maar het hakte flink in ons budget. Daarna boekte hij stedentrips, een weekendje weg, een bezoek aan de sauna, het kon niet op. Ook kocht hij van alles voor zijn auto: gadgets, nieuwe banden… Er was elke keer wel weer iets  waarom hij die maand niet veel geld opzij kon zetten.”

Onzeker

“Ineens had Remco ook allerlei bezwaren tegen samenwonen. Hij zag er tegenop straks alle dagen samen in één huis te zijn. Hij had behoefte aan vrijheid. Hij wilde ook vaker afspreken met vrienden. Op de dagen dat we allebei vrij waren, wilde hij er in ieder geval één voor zichzelf hebben. Dat vond ik afschuwelijk. Ik genoot van elke minuut samen, vond dat we elkaar al weinig zagen. Het maakte me onzeker en in plaats dat ik hem vrij liet, deed ik precies het tegenovergestelde: ik ging hem op zijn huid zitten. Elke keer als hij zei dat hij een dag alleen wilde zijn, appte ik hem om het uur met de vraag wat hij aan het doen was, waar hij was, wat hij at. Hoe afstandelijker hij deed, hoe meer ik contact met hem zocht.”

Controleren

Ik begon hem ook te controleren. Ik werk in de Thuiszorg, zodra ik in mijn auto stapte op weg naar een nieuwe cliënt, pakte ik mijn telefoon om hem in de gaten te kunnen houden. Op Facebook, Instagram, WhatsApp. Als ik zag dat hij op WhatsApp online was, maar mij geen berichtje stuurde, werd ik boos. Waarom had hij wel contact met anderen en stuurde hij mij nog geen smiley? ’s Avonds appte ik weer met de vraag waarom hij nog niet op bed lag. Hij moest toch vroeg op morgen? Ook zag ik dat Messenger van Facebook de hele dag open stond. Dat vond ik gek. Waarom was hij zo lang online?

Vaak reageerde Remco geïrriteerd op mijn vragen. Hij zei dan dat zijn computer gewoon aan stond en daardoor Facebook Messenger ook openstonden, of dat hij een computerspel deed. Hij ontkende dat hij continu met mensen aan het chatten was. Soms zuchtte Remco dat ik beter bij de recherche kon gaan werken, ik wist immers zo goed hoe ik mensen in de gaten moest houden.”

Lees ook: Carolien is jaloers op haar zus Annette

Het brak hem op

“Mei vorig jaar gaf Remco aan dat hij niet verder wilde met mij. Hij was al een paar keer eerder boos geworden omdat ik hem zo controleerde, hij zei dat hij dat niet langer aan kon. Hij hield van mij, maar onze relatie benauwde hem en brak hem op. Zo kon hij niet meer verder. Hij wilde vrij zijn. Huilend smeekte ik hem me nog een kans te geven. Ik hield ook zo veel van hem. Ik beloofde hem meer los te laten en hij gaf me nog een kans.
Maar ondanks deze bijna-breuk en Remco’s waarschuwingen, ging ik toch door. Ik bleef het lastig vinden dat hij zo veel ruimte nodig had. Ik was bang dat hij door meer alleen te doen van mij zou vervreemden. Ik miste hem ook als we niet samen waren. Wellicht ook omdat ik naast mijn werk in de zorg weinig te doen heb. Behalve mijn zus heb ik geen vriendinnen of hobby’s. Mijn leven draaide om Remco. Andersom heeft Remco twee goede vrienden en collega’s waarmee hij bevriend is. Ik was jaloers op alle aandacht die hij hen gaf. Ook was hij van baan geswitcht, hij was nu vrachtwagenchauffeur. Hij was dolgelukkig in zijn nieuwe baan en stak daar veel energie in. Energie die ik liever aan mij besteed zag.”

In paniek

“Het was door zijn nieuwe werk nog moeilijker voor mij om te weten waar hij uithing, dus ik appte hem continu. Ik vroeg de hele dag wat hij  ging doen, wat zijn werkrooster was, waar hij heen reed en ook nog wat hij op zijn brood had. Als hij twee uur niet online was gekomen en ook zijn telefoon niet opnam, was ik helemaal in paniek. Was er een ongeluk gebeurd? Zat hij bij vrienden of misschien zelfs een andere vrouw? Waarom reageerde hij niet?
Als hij met een vriend een dagje met de trein op stap ging, deed ik hetzelfde. Ik vond het vreselijk dat hij zonder mij weg wilde, omdat ik bang was dat hij dan andere vrouwen zou tegenkomen. Vaak maakte ik vooraf al een drama over zijn afspraakjes. Kreeg ik vervolgens geen gehoor op de app van Remco, dan appte ik de vriend met wie hij was of alles wel goed ging.

Wederom waarschuwde Remco me: ‘Laat me een beetje met rust, Joyce. Er is niemand die mij zoveel appt als jij en ik word er moe van.’ Maar ik kon het toch niet laten.  Zeker omdat hij weer ging afspreken met een vriendin van vroeger. Ze is getrouwd en woont aan de andere kant van het land. Volgens Remco zijn ze gewoon vrienden en dat geloof ik ook. Hij is er de man niet naar om vreemd te gaan. Hij is niet het type dat met Jan en alleman naar bed gaat en heel trouw. Maar ik was jaloers op de aandacht die deze vrouw van hem kreeg. Ik baalde als hij een hele dag naar haar ging om met haar te lunchen of door de stad te lopen. Waarom deed hij dat niet met mij? En waarom likete hij alles bij haar op Facebook en niets bij mij? Daar kon ik echt lang over zeuren, met als gevolg dat Remco steeds chagrijniger werd en er irritaties over en weer ontstonden.”

Definitief uit

“Uiteindelijk maakte Remco het eind november definitief uit. Net nadat we tien dagen op vakantie waren geweest in Engeland. Daarin was hij wel al iets afstandelijker geweest. Hij checkte ons ineens niet meer samen in op Facebook en maakte allemaal selfies, waardoor het leek alsof hij er alleen was. Maar de reis op zich was fantastisch. Ik had het echt heerlijk gehad en hij had me echt verrast met de hotelletjes die hij had geboekt, zonder mijn medeweten. We hadden veel gezien, gedaan en gelachen. Ik zag de breuk niet aankomen. Een week nadat we terug kwamen, moest Remco me iets vertellen. Ik had mijn kans gehad, zei Remco, maar het niet waargemaakt. Ik had hem op zijn lip gezeten en verstikt met mijn jaloezie.  Hij zei dat hij het wel uit moest maken, anders ging hij er zelf aan onder door.”

Ook interessant: ‘Ik raak hem kwijt door mijn overdreven jaloezie’

Eigen schuld

“Inmiddels is het drie maanden uit en ben ik nog steeds niet over de klap heen. Na de breuk heb ik lang niks gedaan. Ik had zo’n liefdesverdriet, ik kon alleen maar huilen. Omdat ik mijn leven weer moet oppakken, ben ik op kickboksen gegaan. Ik hoop daar nieuwe mensen te ontmoeten en wat plezier terug te krijgen in het leven. Maar het is zo eenzaam zonder Remco. Remco was mijn droomman, mijn maatje, mijn minnaar, mijn steun, mijn alles.

Ik hou nog zo veel van hem en mis hem ontzettend. Het knuffelen, het samen zijn, zijn aandacht. Remco beloofde toen het uit ging dat we vrienden zouden blijven, maar het lijkt alsof hij niets meer met me te maken wil hebben. Hij heeft me geblokkeerd op Instagram en bijna al onze gezamenlijke posten van Facebook afgehaald. Hij heeft iets geïnstalleerd op zijn telefoon waardoor ik als ik hem bel, gelijk de voicemail krijg. Ik app hem nog steeds, dat kan gelukkig nog, maar hij stuurt amper iets terug. Ik wil niets liever dan het weer goed maken. Maar daar krijg ik de kans niet voor en dat kan ik hem niet kwalijk nemen.

Sinds het uit is, heb ik goed kunnen nadenken. Het is mijn eigen schuld. Remco heeft me genoeg gewaarschuwd en ik luisterde niet. Ik heb zo’n spijt dat ik zo stom ben geweest. Ik besef nu dat mijn gedrag ook niet meer gezond was. Remco gaf me geen reden zo achterdochtig te zijn, het was puur mijn eigen onzekerheid. Ik klampte me zo aan hem vast, maar daardoor liet hij mij juist los en ben ik de liefde van mijn leven kwijt geraakt. Had ik maar meer afstand gehouden en hem meer vrijheid gegeven, dan waren we nu nog samen geweest.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Anoniem
  Natascha
  Ik plaats deze reactie met alle goede bedoelingen. Ik denk dat het goed zou zijn als je professionele hulp gaat zoeken. Want hoe kan het dat je zo gefixeerd raakt door hem? Waarom deze jaloezie? Maar nog steeds, nu het over is. Het is niet oké dat iemand een app moet installeren om jouw telefoontjes te blokkeren. Dat gaat te ver en ik hoop dat je dat zelf ook inziet. Je verdient beter dan dit! Voor jezelf. Het is toch niet leuk om zo te stressen in een relatie? Maar ik denk ook dat je er zelf niks aan kan doen en dat het gevoelsmatig (waarschijnlijk) moet. Vandaar mijn tip: zoek professionele hulp. Ik denk namelijk dat er een kans is dat dit je in de toekomst weer kan gaan doen. Nogmaals: met alle goede bedoelingen plaats ik dit. Ik wens mensen het beste en jou dus ook.
  Beantwoorden
  • Anoniem
   Thressie
   Deze raad kan ik in het geheel onderschrijven, het gaat dan als je hier geen hulp voor gaat zoeken op stalken lijken...en daar is niemand mee gebaat...
   Beantwoorden
  • Anoniem
   Marieke
   Jaloezie wordt vaak gevoed door onzekerheid. Persoonlijk vind ik haar onzekerheid niet geheel ongegrond.
   Beantwoorden
   • Anoniem
    Marielle
    Daar ben ik het zeker mee eens. Soms kan je dingen voelen maar er niet de vinger op leggen. Als dan de vinger naar jou wordt gewezen is het alleen maar verwarrender.
    Beantwoorden
 • Anoniem
  Marieke
  Misschien dat je inderdaad lichtelijk doordraafde, maar ik denk dat ieder verliefd persoon in een soortgelijke situatie jaloers wordt. Immers ben je al 4 jaar samen, zie je elkaar al niet veel, zou je juist richting een serieuzere relatie gaan werken en hij doet exact het tegenovergestelde. Ik kan niet ontkennen dat jou gedrag hem misschien verder heeft weggeduwd, maar als ik dit zo lees was hij überhaupt al onderweg. Probeer dit bij een volgende partner anders te doen. Al denk ik dat een persoon die ECHT met jou verder wilt juist meer moeite had genomen. Wel wilt samenwonen, dat doel wel nastreeft en juist met jou in één huis wilt wonen. Begin je partner dan meer eigen tijd te vragen zou ik het nog begrijpen. Nogmaals, probeer deze ruimte dan wel te geven. Ik hoop dat je iemand tegenkomt die op hetzelfde level zit al jij.
  Beantwoorden
  • Anoniem
   Marieke
   P.S. Laat hem nu inderdaad lekker met rust. Hoe moeilijk ook, het is tijd om verder te gaan. Wordt geen enge stalker =)
   Beantwoorden
  • Anoniem
   Maite
   Ik ben het met Marieke eens, jouw ex was al op weg om afscheid van je te nemen, al had hij het op het moment zelf misschien niet eens door. Laat je ex voor nu met rust, dan kost het jouzelf minder negatieve energie en probeer je eigen leven weer op te bouwen. Ik wens je heel veel sterkte toe!
   Beantwoorden
 • Anoniem
  Mylou
  Het is begrijpelijk dat als je wereld zo klein is voor je gevoel, geen vriendinnen bijvoorbeeld, je dan degene waarmee je alles deelt niet kwijt wilt raken. Wanneer je dit idee krijgt ga je rare dingen doen, want als hij weggaat wat heb je dan nog over? Goed dat je gaat kickboksen, mocht je daar nou geen klik hebben mag je Vriendin altijd vragen om mij te benaderen, kunnen we lekker kletsen.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  janny
  WORDT TIJD DAT JE VAN JEZELF LEERT TE HOUDEN. waarom GEEF JIJ JEZELF DE SCHULD VAN DEZE BREUK. hij WAS DE EERSTE DIE MEER VRIJHEDEN WILDE. bindingsangst HEEFT HIJ.
  Beantwoorden
  • Anoniem
   Denise
   Dat iemand meer vrijheid wil betekend niet dat diegene dan bindingsangst heeft. Ik denk dat iedereen zo op zijn tijd zijn vrijheid nodig heeft en zn eigen ding kan doen. Tuurlijk is het belangrijk om dingen samen te doen maar het wordt toch ook behoorlijk saai als je 24/7 bij elkaar op de lip zit, ben je ook snel uitgepraat... ik vind het juist fijn dat ik op mn tijd met vriendinnen iets onderneem en mijn vriend met zijn vrienden maar dat wil niet zeggen dat we er niet van genieten om samen iets te ondernemen.
   Beantwoorden
 • Anoniem
  Lindsay
  Hallo. Ik vind dat je je zelf niet helemaal moet de schuld geven. Het is raar dat je vriend plots wou dingen alleen doen. Zonder verdere uitleg. Ik denk dat iedereen dat raar zou vinden en er onzeker van zou worden. Het is mss wel het beste om nu te stoppen met zenden want je verdient beter.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Elly
  Ik denk dat hij verliefd op een ander is geworden!
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Jessica
  Je was te afhankelijk van hem. Ga lekker je eigen dingen doen. Ik ben van mening dat die man je niet verdiende. Je verdiend iemand die ook tijd vrij maakt en interesse toont. Je liep voor die kar. Hij hing erachter. Zoek iemand die samen met jou voor die kar loopt. Iemand die met jou een mooie toekomst op wil bouwen.
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen