Persoonlijke verhalen

Brechtje: ‘Mijn vriend mag zijn kind bijna nooit zien’

Brechtje (35) is dol op Alwin, haar vijfjarige stiefzoon. Ze weet alleen nooit zeker wanneer ze hem weer ziet, omdat de ex van haar vriend dat probeert te voorkomen. ‘Hoe kun je zo’n spelletje spelen over de rug van je zoon?’

Brechtje: “Ik leerde Justin vier jaar geleden kennen via een gemeenschappelijke vriendin
op Facebook. Na wat berichtjes over en weer, spraken we elkaar voor het eerst via Skype. Justin zei tijdens dat gesprek al vrij snel: ‘Ik moet je wel iets vertellen. Ik heb een zoon, Alwin, van ruim een jaar en een ex met wie het niet echt soepel loopt.’ Hij vertelde dat zijn ex hem van de ene op de andere dag had verlaten en hem naar iedereen toe zwart maakte. Andere vrouwen zouden misschien denken: o, hij heeft een kind, dat verandert de zaken. Ik niet. Ik ben dol op kinderen en was juist superenthousiast, want dat betekende dat ik bonusmoeder zou worden als het serieus werd tussen ons. En ik had alleen maar heel veel zin om die rol te vervullen: lekker op pad gaan met zo’n leuk jongetje, hem zien opgroeien, meemoederen. Het leek me heel bijzonder. Nu, vier jaar later, moet ik zeggen dat het vooral bijzonder moeilijk is om bonusmoeder te zijn. En dat heeft niets te maken met Alwin, maar alles met zijn moeder. Want ze doet alles om te voorkomen dat mijn vriend zijn zoon ziet. De omgangsregeling is een grote strijd en ik zie elke dag het verdriet van Justin.” 

In paniek
“Ik denk dat het al is misgegaan op het moment dat Alwin werd geboren. Zijn moeder kreeg een postnatale depressie. Toen Alwin drie maanden was, belde ze Justin toen hij voor zijn werk in het buitenland zat. ‘Ik ben bij je weg’, zei ze. Zodra hij van huis was, had ze haar spullen gepakt en Alwin meegenomen. Ze wilde niet zeggen waar ze naartoe was en zei dat als Justin zijn zoon nog wilde zien, hij dat maar moest regelen via de rechter. Justin was met stomheid geslagen. Hij had hun breuk niet zien aankomen en was in paniek, want waar was ze? En waarom mocht hij zijn zoon niet zien? Hij schakelde meteen een advocaat in, maar voordat de rechtszaak begon, gingen er maanden voorbij waarin hij niets hoorde. Zijn ex-schoonouders zeiden dat ze ook niet wisten waar hun dochter was en wilden geen contact met hem. Vriendinnen waren ook overdonderd door haar vertrek. Niemand wist waar ze was. 
 

Toen ik Alwin zag, was ik meteen verliefd. Hij bleek een kloon van zijn vader, de gelijkenis was zo treffend.
 

Toen de rechtszaak begon, zei zijn ex meteen dat ze tegen een omgangsregeling was. Alwin was háár zoon en dus hoorde hij bij haar te zijn. De rechter oordeelde dat er wél een regeling moest komen en dat Justin zijn zoon om de week een paar uurtjes moest zien. Als zijn ex zich niet aan deze regeling hield, zou ze per keer een dwangsom krijgen. Die boetes werden de maanden daarna tot het maximum gestelde bedrag uitgeschreven, want zijn ex weigerde mee te werken.
De ene keer was Alwin volgens haar ziek, de andere keer moest ze net dat weekend weg en de keer erop zei ze doodleuk dat Justin een verschrikkelijke man was en ze niet wilde dat Alwin met hem alleen was.”

Broze band
“Uiteindelijk haalde Justin hem vlak voor zijn tweede verjaardag voor het eerst een paar uurtjes op. Dat gebeurde nadat de rechter de dwangsom had verhoogd en zijn ex die niet langer kon betalen. Die eerste dag met Alwin was bizar, anders kan ik het niet omschrijven. Justin had hem bij zijn moeder opgehaald, die nu aan de andere kant van het land woont, en ik zou na een paar uurtjes langskomen om voorzichtig kennis te maken. Toen ik Alwin zag, was ik meteen verliefd. Hij bleek een kloon van zijn vader, de gelijkenis was zo treffend. Maar al snel merkte ik dat Alwin niet wist wat hij met zijn vader aan moest.

Broos
De band tussen hen was heel broos en hij was in zijn jonge leventje nog geen vader guur gewend. Dat werd pijnlijk duidelijk toen we een boswandeling maakten en Alwin struikelde. Hij rende huilend op mij af en niet op Justin. ‘De omgangsregeling is een grote strijd en ik zie elke dag het verdriet van Justin’ Dat was zo naar. Ik dacht alleen maar: dát is je vader, naar hem zou je moeten rennen voor troost, ik ben vreemd voor je. Justin probeerde zich daar niet druk om te maken, hij was al dolblij dat hij zijn zoon om de week een paar uurtjes mocht zien. Die blijheid duurde helaas niet lang, want zijn ex bleef dwarszitten. Zo vertelde ze aan jeugdhulpverleners dat Alwin onhandelbaar was als hij bij Justin vandaan kwam en hij dan vreselijke nachtmerries had. Wij merkten daar niets van. Haar beschuldigingen gingen zelfs zo ver, dat het weer tot een rechtszaak kwam. Gelukkig oordeelde de rechter dat Justin zijn zoon mocht blijven zien. En dat betekende dat Justin om de week een hele dag in de auto zat om Alwin voor een paar uurtjes op te halen.” 

Lees het hele verhaal in Vriendin 46.

Heb jij net als Brechtje last van de ex van je partner en wil je daar (anoniem) in Vriendin over vertellen?Mail naar post@vriendin. audax.nl of praat verder op ons forum

Foto: Dreamstime

Reageer op dit artikel

miss young

:'( Dit is een moeder die haar kind door haar houding eigenlijk mishandeld. Het kind is de dupe. Haar mag het ouderschap ontzegt worden. Het kind gaat naar de vader. Triest is zoiets.

Beantwoorden

Instagram